Kopi - Jeg velger meg April sa Bjørnson. Jeg velger meg også cuoŋománu/april !

{Personlig}personlig, flesthverdager, Kronisk syk

April/cuoŋománu gleder seg til å komme til året, for da fyller hun de tomme låvene til kvinnfolkene. Om morgen er hun skarp og kald, men midt på dagen blir hun mildere og sner litt. April passer på sin søster Mai/Miessemánu. Om at hun kan løsne isen som april selv vil fryse til. Det er viktig at Miessemánu/Mai husker dette, slik at hus slipper å skjemmes for varmen sin

Det begynner å blir lysere og atter en vinter/ dálvi er snart over. Jeg elsker våren/giđđat. Snøen/muohta slipper taket og moder Jord/eana begynner å leve igjen etter en lang vinter/dálvi. Knoppene springer og det begynner å renne vann i bekken/ája. Blomstene/lieđit begynner å nikke til oss gjennom snøen. Snømusen/nirpi føder unger på denne tiden, selv om snømus nok kan føde et par ganger i året. Det forekommer når det er smågnagerår, ikke vært år. Måren føder også nå og mårungen/neahti åpner øynene omtrent en måned gamle. Jerven/geatki parer seg om våren/giđđat, selv om parringstiden kan vare helt til høsten/čakčat.

Dette er en kritisk periode for fjordårskalven/čearpmat, spesielt hvis det har vært en insektsrik sommer, for om vårparten tapper laver av hudpbrems og svelgbrems energi, spesielt hos fjorårskalvene, hvis de ikke er vaksinert. Hvis det i tilfelle har vært dyp sne hele vinteren er det vanskelig å grave seg ned til bakken for å finne mat. Dersom en rein eller et husdyr er svakelig eller sykt. Pleier man å si: "Tro om den reinen/sauen eller kua hører gjøken?" Slik hinter man at det ikke er sikkert at dette dyret lever til sommeren.

Finnmarksporsen/Guohcarássi var tidligere medisin, den var visst effektiv mot forkjølelse. Nå til dags har man funnet ut at den inneholder en gift som ikke er bra for innvortes bruk. Myggmiddel kan man imidlertid framstille av planten. Man plukker finnmarkspors nå, med en gang det begynner å bli bart, og legger dem i olje eller tørker dem før de legges i olje., da har man myggmiddel til myggen kommer. Planten skal ligge i olje i omtrent to måneder. Man skal være litt forsiktig med denne planten, noen kan få utslett hvis man smører huden i solskinn.

Når man rundt disse tider hører rypa/rievssat skratte, kan det være enten steggen eller høna, for nå er det parringssangen som høres.

vårvinteren/giđđadálvi når bjørnen/bierdna enda lå i vinterhiet, pleide man å jakte på den. Samene hadde en gud Leaibeolmmái som betyr Oldermannen, som jaktgud. Denne Jaktguden ble tilbedt før bjørnejakta. Leaibeolmmái beskyttet bjørnen, men beskyttet også bjørnejegerne slik at de ikke skulle bli drept av bjørnen. Det var viktig at bjørnens navn ikke ble nevnt under jakta. Det skulle bare benyttes kallenavn til bjørnen, og det hadde den mange. Bjørnen/bierdna ble drept utenfor hiet, etter at jegerne først hadde "ropt" den ut av hiet, eller forstyrret den slik at den stakk hodet ut. Snare er også blitt benyttet som fangstredskap. Gallen og noen andre organer har blitt anvendt som medisin mot mange lidelser. Om bjørnen er det sagt at den har en manns vett og ni manns styrke.

Nå er vinterhalvåret over og på kysten slapp småbrukerne sauen/sávza ut på beite tidlig om vårvinteren /giđđadálvi eller om våren / giđđat. Hvis det nå kunne finnes barflekker som sauen kunne finne beite og føde. De kunne beit tang og tare i fjæra eller lyng på bakken. Brunalgene kunne sjøsamene også slå med ljå ved fjære sjø og frakte heim.

Måsegg er noe som samene og spesielt sjøsamene sanket mye av. Fiskemåsene kan legge egg allerede i midten av april, men stort sett senere. Det er ikke lov å sanke egg fra andre enn svartbak, fiskemåse og kvinand i Finnmark. Tillatelsen varer fra fuglene begynner å legge egg til og fram til 1406.

14. april er sommer dag/sommer dags natt. Sommerhalvåret starter denne dagen. Hvis det denne dagen er solrøyk, blir det en varm sommer. Hvis det i dag er kaldt, blir det uår på alle måter. Dersom det sner, skal det sne ytterligere ni ganger, og så tett snevær som det er i dag, like tett skal fluer og klegg fly i sommerheten. Varmt vær denne dagen forteller om en mild vår.

23. april og hvis det nå er skare, er det fare for at reinflokken begynner å vandre avgårde. Reinen vil mot sommerbeitet. Simlen/áldu trekkes mot Kalvingsområdet. Det er et ordspråk som går slik: Når sáhpánnjuolla (en tapp mellom klovene på reinens bakben) på simlen blir våt, da drar den til kalvingsplassen. Da er det ikke noe som holder den igjen. Nå begynner vårens vakreste eventyr, flytting av reinen til sommerbeitet.

Nå trekker tjelden fra sydligere strøk til nordlige strøk igjen. Haren/njoammil begynner å skifte fra vinter hamn til sommer hamn. Sauene begynner å lamme.

Jaktfalk/rievssatfálli, ørn/goaskin og hubro/lidnu legger egg og Ærfuglen/hávda begynner å bygge seg reir med det samme sneen forsvinner.

Røyskatten/buoidda yngler og samene ved sjøen sanket dun fra ærfuglen, men fanget og så ærfugl til mat. Dun var en verdifull handelsvare.

Vi har kommet til slutten av denne dagen er dato for Kristi Himmelfartsdag. Denne dagen sies å være 40. påskedag, da den 39 dager etter 1. påskedag. Kristi Himmelfartsdag er en stor helligdag, og det sies at til om med kjørerein/vuoján lager ikke gevir denne dagen

Lirerypehøna/rievessat velger nå en partner, for nå begynner parringtiden. Orrfuglen/hurri parrer seg også nå om våren og når den gjør det , blir dette sett på som værtegn; dersom den parrer seg tidlig, blir det en bra vår. Dersom den går ut på isen, venter det snevær

Gaupa/albbas har parringstid fra februar og gjerne helt frem til nå. Når hunnene blir drektig så jager den fjorårets unger bort. Ungene som har fulgt mora i et år er nå nesten like store som voksne gauper og skal ut å klare seg selv..

Gaupa/albbas går drektig i 70 dager før den føder. Under gaupas parringstid kan en høre dens skrik og jammer, den høres noen ganger som en snøugle og andre ganger som en rev. Hører du den rope slik, roper den etter en make.

Mon tro det var dette Bjørnson tenkte da han valgte seg April.

Dere skjønner hvorfor jeg velger meg april / cuoŋománu, en vakker måned. For det er nå livet skapes og vår mor/eadni våkner fra den lange dvale og solen/beaivi varmer og blir lenger på himmelen/albmi.

Liker

Kommentarer

norsketankeridanmark
norsketankeridanmark,
Den var egentligt en fin ting å si, man velger seg april for da kommer ting til live 🌼 Jeg velger meg også april 🧡
nouw.com/norsketankeridanmark
Toivosdatter
Toivosdatter,
Det er da alt starter <3
nouw.com/toivosdatter
frodith,
Jeg velger meg Mai jeg 😊 Er maibarn, og elsker den måneden. Enda litt mer av dette gryende som er på plass 😊
frodtih.blogg.no
Toivosdatter
Toivosdatter,
Ja det er en fantstisk tid vi har frem for oss. Jeg selv er julibarn. Søndagsbarn. Men alikevel er april måneden jeg er så glad i. Den måneden hvor alt begynner å leve. Gjessene kommer fra syd, de lander skravlende på sanddyngende på mjøsa her og hviler før de drar videre. Tidlig hver morgen skravler de virkelilg for å komme seg videre, eller kaller på resten av Gjessingene. 😊 Elsker dette
nouw.com/toivosdatter