Det våres og hva kan vi gjøre for insektene våre?

{Personlig}personlig, flesthverdager, Livet

Det våres ute, fuglene kvitrer og snøen smelter. Snart titter de første hestehovene frem og insektene begynner å surre. Dette er en herlig tid. Men visste du at det skjer en skremmende utvikling på verdensbasis, når det gjelder biologisk mangfold? Hele 40% av alle insektsarter er på tilbakegang. I Norge er 1163 insektarter truet, deriblant 18 prosent av biene våre. Dette er en skremmende utvikling for uten insektene våre, så mister vi tilgangen på nesten all maten vi spiser i dag.

God morgen på denne vakre tirsdagsmorgen. Solen skinner og det er varmt ute på verandaen allerede klokken 0900 om morgenen. Jeg nyter jo denne tiden. For det er ikke bare jorden som våkner til liv, jeg også våkner til liv.

Jeg gleder meg til de første blomstene kommer og og insektene kommer surrende rundt ørene våre. Det høres kanskje litt rart ut, men jeg gjør faktisk det. Det er det som gjør disse årstidene fremover levende. Men dessverre er insektene er på tilbakegang og dette er noe som er menneskeskapt. Vi mennesker har lenge har drevet rovdrift på naturen. Vi har brukt mye skadelige sprøytemidler, hatt en del ensidig jordbruk og ved hensynsløs nedbygging av naturområder. Vi har anlagt motorveier, byer, hyttegrender, kjøpesentre osv. Så har vi glemt å ta vare på en av de viktigste bærebjelkene i naturen, nemlig et fungerende økosystem.

Nå må vi se og reversere denne krisen. Det som kan gjøres er at kommunene legger dette inn i byplanleggingen og bygger grønne lunger med bærbusker, blomsterenger og epletrær i stede for ensformige plener. Grønne tak på kommunale bygg og store næringsbygg kan gjennomføres. Sette opp insektshotell.

I egen hage kan vi gjøre det samme. Så blomstereng, kløver, bærbusker og insekthotell. En god idé er også å mate fuglene om sommeren slik at fuglene ikke spiser humlene og biene. For har ikke småfuglene tilgang på mat der den er vant til å få mat om vinteren, så spiser den insektene.

Så skal vi gjøre som vi gjorde for noen år siden da vi gikk sammen for å redde ozonlaget? Nå må vi redde insektene våre.

#vår #blogg #insekter #personlig #personligblogg #bloglovin #nouw #nouwblogger #flesthverdager #livet

Liker

Kommentarer

norsketankeridanmark
norsketankeridanmark,
Du er så god og tenker på alt og alle 🐝🧡
nouw.com/norsketankeridanmark
Toivosdatter
Toivosdatter,
Forsvinner insektene, forsvinner maten, forsvinner maten, forsvinner vi. Så enkelt er det 😊
nouw.com/toivosdatter
vibeke
vibeke,
Har lest om dette - skremmende! Viser bare at alle har en viktig misjon i økosystemet uansett størrelse. Er noe i det som sies, at vi mennesker er de farligste rovdyrene...
nouw.com/vibeke
Toivosdatter
Toivosdatter,
Jepp, og vi er nødt til og hjelpe
nouw.com/toivosdatter