Buorre iđit ja buorre fástoláskkáš. God dag og god fastelavn. Hvet du hvorfor vi feirer dagen?

{Personlig}personlig, flesthverdager, Kronisk syk, Husflid/håndtverk

I dag er det altså fastelavn. Baker du bollene eller bare spiser du dem? Jeg er ikke noe god på denne bolle bakingen, men jeg er veldig god på å spise dem. Noe jeg absolutt ikke skal. 

I dag har jeg sovet skrekkelig lenge, ble litt sliten og trett etter en hyggelig kveld hos naboen. Kai og jeg sitter rett ovenfor hverandre ved bordet her. Jeg blogger og han har akkurat kommet inn fra en tur. I dag er det et fantastisk vær ute.

Dagens værmelding gjennom vinduet ser slik ut, det er helt vindstille og sol. Noe som har vært ganske sjelden her på Myken i vinter.. Det er helt utrolig vakkert ute, så man må jo komme seg en liten tur ut. I går kveld hadde vi et par gjester her på middag før vi vandret videre til naboen og satt der litt utover kvelden. Kai hadde pyntet seg i vest og tversover som han hadde kjøpt på second hand i Bodø. Det som er morsomt med den er at det er flekksteinbitt som er av skinnet.

Han var veldig stilig i denne vesten. Jeg liker han veldig i dette og han kledde tersover´n veldig godt. Jeg har aldri sett han i hverken slips eller tversover før. Men nå kom den på.

Vi hadde det veldig koselig, Kai ser ut som han snakker med seg selv, hvordan jeg fikk dette til vet jeg dog ikke, men antagelig snudde han mye på hodet da jeg tok bildet.

I dag er det fastelavn og vi er invitert til en annen nabo på fastelavnboller. Vi har nok glemt hvorfor det er fastelavn og hvorfor vi plukker inn fastelavnris og spiser boller med krem.

Til fastelvn knytter det seg mange og til dels veldig gamle, skikker som fra først av hørte til hedensk vårfest. Skikkene henspiller derfor på overgangen fra vinter til vår. Best bevart er fastelavnsriset, som ble brukt som en fruktbarhetsvekker. Det var dermed jorden foran plogen, trær, dyr og familiens kvinner som fikk seg en runde med riset.

Fasten blir innledet med askeonsdag som er onsdagen 40 dager (søndager er her ikke medregnet) (6½ uke) før påskedag. Senere ble søndagen til fleskesøndag eller fastelavnssøndag, mandagen som ble kalt blåmandag eller også fleskemandag og tirsdagen også kalt hvitetirsdag eller fetetirsdag og tuventirsdag er inkludert i fastelavn. Enda senere ble fastelavn til én hel uke. Fastelavn er altså alt annet enn fastetiden, men er tidsmessig knyttet til den. Den minner folk om den kommende fastetid.


#fastelaven #blogg #nouw #nouwbloller #bloglovin #personlig #personligblogg #flesthverdager

Liker

Kommentarer

Aimaander
Aimaander,
God søndag Rita, titter innom å ønsker en fin søndag. Her er det ingen boller da nergien til å bake gf ikke er tilstede. Klem fra meg 🌹
nouw.com/aimaander
Toivosdatter
Toivosdatter,
Jeg baker heller aldri boller. God søndag til deg også Pass på deg selv, sender deg styrke klemmer <3
nouw.com/toivosdatter
VeraLynn
VeraLynn,
Jeg elsker å bake, og har alltid et lager i fryseren.... Har 1,5 pose igjen fra forrige bakst, så jeg slapp å bake til fastelaven. Skal snart ta opp et par så jeg har til etter middagen. Han var veldig fin i kledselen mannen din 😉 Ha en fortsatt fin søndag.
nouw.com/veralynn
Toivosdatter
Toivosdatter,
God søndag Vera Lynn. Så heldige de rundt deg er som har deg som elsker å bake. Ja ikke sant han kledde det 😊 Du må også kose deg i dag 😊
nouw.com/toivosdatter
Nadixie
Nadixie,
Riktig god søndag til deg og dine også1 Jeg liker å bake, så av og til baker jeg fastelavensboller som jeg fryser ned.

Siden jeg har katter så utgår det å plukke inn fastelavensris. Da vet jeg hvordan det ville sett ut i leiligheten vår 😊 He, he, he 😊

Ønsker deg en kjempefin søndag <3 😊

Purr, purr, og bloggklem fra Toril og kattene
nouw.com/nadixie
Toivosdatter
Toivosdatter,
Hahaha, ja det skjønner jeg jo at du ikke har da, Jeg har heller ikke fastelavensris. Pollenallergi! Jeg baker heller ikke fastelavensboller. Vi skal bort i dag, men tror ikke magen vil ha. Drikker kaffe tenker jeg. 😊
nouw.com/toivosdatter
norsketankeridanmark
norsketankeridanmark,
Kan huske noe av denne forklaringen fra mamma 🙈 Vi skal heller ikke bake. Men så fin Kai var da 👌
nouw.com/norsketankeridanmark
Toivosdatter
Toivosdatter,
ikk sant han var lekker 😊
nouw.com/toivosdatter
deveny,
Jeg gjør alt jeg kan får å unngå å spise fastelavens boller. det er akkurat som om kroppen stivner.
www.deveny.no
Toivosdatter
Toivosdatter,
Jeg også, boller og laktose er noe som kroppen skriker av 😊
nouw.com/toivosdatter
tonevinningland
tonevinningland,
Hadde det spørsmålet oppe og i dag så måtte google på hvorfor det heter fastelaven 😉
nouw.com/tonevinningland
Toivosdatter
Toivosdatter,
Google er god å ha 👌🥰
nouw.com/toivosdatter