Vad händer efter gymnasiet?

Gomorron!

Jag tänkte dela med mig lite av mina tankar.
Jag går nu mitt sista år i gymnasiet och det som tar upp en stor del av mitt liv just nu är läsning till skrivningar. Dessutom börjar fortsättningsstudierna titta fram bakom hörnet. Vad skall jag göra efter gymnasiet?

Det tänkte jag att vi lite kunde diskutera idag. Jag har länge funderat att psykologi är något för mig och därför har jag valt att läsa psykologi i gymnasiet. Det ångrar jag inte för fem penni! Men många saker har fått mig att fundera om psykolog verkligen 100% är vad jag vill bli. Det är helt klart en möjlighet, för jag gillar psykologi men ändå känns valet lite osäkert. Det är verkligen svårt att förklara, jag känner helt enkel osäkerhet och lite rädsla inför framtiden.

Fortsättningsstudier har alltid kännts så långt borta och nu plötsligt borde man kunna bestämma vad man vill jobba med resten av livet. Jag vet att man kan byta utbildning och att man kan byta jobb hur många gånger som helst, men ändå känns det som ett livsbestämmande val.

De andra utbildningar och yrken jag börjat fundera kring är näringsterapeut, barnläkare och psykiatriker. Och det är kanske härifrån som min oro kommer. För att kunna bli läkare eller psykiatriker skall man söka in på medi och för att söka in där borde man i gymnasiet ha läst bland annat biologi och kemi, vilket jag inte har gjort.

Detta är vad jag nästan blev irriterad på. Man har sagt oss tiotals gånger att man har stöd av det man läser i gymnasiet men att man ändå inte stänger ute några utbildningsmöjligheter med att välja bort några ämnen. Men varför känns det då så? Varför känns det som att min möjlighet att bli t.ex. läkare är föstörd redan när jag är 17 år gammal.

Jag vet att jag inte är den enda som funderar över detta. Kanske någon av er känner igen er?

Det är synd att man, i alla fall i vår skola, får så lite information. För jag tror att mer information om hur allt funkar och vilka möjligheter man har, skulle minska osäkerheten.

Hoppas ni har en fin dag!

Kram<3

Gillar

Kommentarer