Kriminelle bak rumenske tiggere?

Samfunn

I dag leste jeg et innlegg på NRK sine nettsider med overskriften: " Rapport: Ingen kriminelle bak rumenske tiggere". Denne overskriften gjorde meg interessert med en gang. Jeg har nemlig ofte tenkt på dette. Det er ikke sjeldent det kommer en tigger og spør om penger. Ofte med et skilt om sin forferdelige historie. Jeg vet aldri hva jeg skal tro. Jeg bor i Stavanger og vet at byer som Oslo, Stockholm og København har mange flere rumenske tiggere enn det det er her. De er over alt og jeg får dårlig samvittighet hver gang jeg prøver å overse dem.

//Bildet lånt fra NRK

Men altså. NRK skriver: " Vi finner ingen tegn til organiserte kriminelle nettverk som manipulerer gatearbeidere til å reise til Skandinavia, for så å ta deler av inntektene". Dette er jo virkelig en god nyhet! For oss her i Norge vil det ikke gå utover vår økonomi å gi disse gatearbeiderne en liten slant. Nå kan jeg ikke snakke for flere enn meg selv, men mye av grunnen til at jeg ikke har gjort det er fordi jeg ikke vet hva det går til. Jeg regner med det er flere enn meg som tenker på denne måten.

Fafo-forskerne ble overrasket over funnene i etterforskningen. De trodde nettverkene var mye større, mens i Norge kommer de som oftest i små grupper, gjerne familier. De tar gjerne opp lån for å kunne reise hit. De har ikke beskyttelse og er desperate etter penger. Spesielt i Oslo er det mange som aldri tjener nok til å klare å reise tilbake igjen. Tigging er deres siste utvei.

Jeg vil ikke si at jeg vet hva som er best. Å gi eller ikke gi penger. Likevel synes jeg det er godt å vite at pengene går til dem man gir til og ikke bakmenn. Selvfølgelig finnes det tilfeller der folk kan bli utnyttet, men at det er kriminelle bak gatearbeiderne er altså bare et rykte.

Du kan lese mer om saken HER.

Liker

Instagram