Hejelehejsan! Jag är tillbaka redan idag och känner att jag vill dela med mig av mina tankar/planer/mål med min (just nu) enda vuxna häst: Holmtebo Umbrella. Hon är ju faktiskt sju iår, helt sjukt. Speciellt när man ser tillbaka och ser hur mycket hon har förändrats. Som tur är finns de sidorna som gjorde att jag fastnade för just henne kvar: positiv, pigg/busig, kaxig(😂) och konsten att vara just Brellan❤.

Många har säkert hört det men för er andra: Jag vill och kommer satsa mer på hoppningen det här året. Förra året red jag i princip bara dressyr, endast ett fåtal pay&jumps och en riktig start. Men varför, jag vill ju hoppa? Med tanke på Brellans historik ville jag bygga upp henne för att bli så hållbar som möjligt, varför då inte ett år med fokus på dressyren? Min plan från den dagen jag för första gången hoppade med henne på provridningen och än idag har jag haft samma tanke: henne vill jag hoppa med. Men jag är samtidigt väldigt tacksam över att jag tog mig tid och tänkte igenom allt några extra gånger och bestämde mig för ett dressyrinriktat år. Dels för att det har varit väldigt roligt och jag har verkligen fått upp ögonen för dressyren, men även för att jag nu har en så bra grund att jobba vidare på. Om man får skryta lite skulle jag säga att Brellan är välriden vilket jag vet kommer underlätta otroligt mycket den dagen vi ska ut på hoppbanorna. Att jag ska lägga fokus på hoppningen betyder absolut inte att jag lägger ner dressyren. Självklart kommer jag fortsätta träna regelbundet men även tävla, dock inte lika mycket tävling som tidigare. Men träning som sagt otroligt viktigt för mig, jag vill ju behålla det vi har byggt upp. Dessutom är ju trots allt dressyren grunden till all hoppning😉


Okej, specifika mål... Jag vill(minst kan vi säga) debutera LC i år, dvs 90cm. Vet att höjden inte är något problem alls men kommer inte stressa upp i klasserna då ingen vinner på det i slutändan. Det är lite svårt att sätta upp mål vad det gäller hoppningen då Brellan trots allt inte har hoppat så mycket. Hon har tidigare visat på lite osäkerhet men samtidigt verkar det snarare som ovana och lite unghästbeteende. Hon vill alltid göra sitt bästa och blir otroligt frustrerad när hon inte riktigt förstår, inställningen är det inget fel på!

Dressyren... Jag kommer att åka ut på enstaka dressyrtävlingar under våren och då starta LB/LA, det ska kännas enkelt också. Målet för 2018 är att starta connemara-SM i dressyr som går i LA:P1(motsvarar MsvC) på connemarariksen i slutet av juli med en bra känsla.

För övrigt då?... Jag ska på terrängläger på Varby Gård i sommar igen(älskarälskarälskar) och då tänker jag att Brellan får vara med de flesta dagarna. Skulle var jätteroligt att starta en P70 i höst men samtidigt kan jag inte riktigt kalla det ett mål då Brellan har terrängtränat en gång i sitt liv. Vi får helt enkelt vänta och se vad det bli av det.

Hoppas det var intressant och tack för att ni tog er tid att läsa, pusss💜


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hejelehejsan! Ni som har läst mitt förra inlägg vet vad det här kommer handla om, till er andra: Brellan var på vet check idag.

Vi började me att longera i alla gångarter för att sedan göra böjprov och till sist kolla tänderna. Allt såg jättebra ut, tack och lov! Faktiskt gått och varit nervös inför den här dagen, skönt att den är över haha😝 Nä men ni vet säkert hur det är.. Jag vill ju såklart att hon ska må bra och självklart vill jag även komma igång igen efter att bara ridit lugnt i fleeeera månader. Nu finns det inget som stoppar oss för att jobba på, såå skönt att veta.

Eller ja, det beror ju på hur man tolkar det. För egentligen är hon ju inte 100% frisk, fast samtidigt är hon det. Förvirrande? Ja. Ta det lugnt, förklaring kommer: Brellan har en lös benbit i kotleden. Så visst, hon är inte helt "frisk", men hon är frisk. Vet att många blir oroliga och nervösa när de får höra att deras hästar har skador/fel, förstår varför men samtidigt inte. Såklart man blir orolig, det är ju ens bästa vän, I get it. Men helt seriöst, tror folk att bara för att de inte hittat något på deras hästar, så är de felfria? Till största sannolikhet: jag är ledsen men nejnejnej. Brukar jämföra det med oss människor, hur många är felfria? Inte många. Letar man så hittar man. En lös benbit är nog en utav de "felen" som jag faktiskt tycker är helt okej att min häst har. Varför? Det behöver aldrig bli något problem, flera av världens bästa hästar har lösa benbitar lite här och var. Men samtidigt: om man skulle behöva ta bort den så gör veterinären en titthålsoperation. Dvs inget stort ingrepp, kort rehabilitering och en operation som görs relativt ofta, inget ovanligt. Jag känner mig helt och hållet trygg med att om man någon gång skulle behöva ta bort den, så vet de exakt vad de gör.

Iallafall: det ska bli väldigt roligt att visa vad Brellan kan i andra discipliner än bara dressyr... Hörs snart igen, pusss💜

Likes

Comments

Hejelehejsan! Direkt på sak: Vilda har varit min i 3 veckor nu vilket innebär att nu börjar allvaret!... Haha, nä inte riktigt😝 Men idag gick vi en sväng för första gången och hon var cool-lugn! Såklart väldigt nyfiken då det finns sååå mycket att titta på. Bland annat traktorer, bilar, vägar, diken, kossor... Men som sagt, superduktig och nyfiken!

Mamma och jag tog med oss Blossom på promenaden, dels för att hon skulle få röra på sig men framför allt så att Vilda skulle ha sällskap första gången hon var på sitt lilla äventyr. Blossom vaaaar....pigg! Det är nog det bästa ordet för att sammanfatta. Längre beskrivning är att hon var mer i luften ä på marken, hahah! Men jag förstår henne då hon vilat i en vecka nu pga sitt svullna ben som inte har velat ge efter. Men idag hände något: När vi tog ut hästarna i morse såg vi att hon hade stora sår i karleden på samma ben som hon är svullen. Mugg! Men på bara några timmar? Och bara ena benet? Att döma av hur det såg ut verkade det ha spruckit upp och såg rent och fint ut, tack för det snön! Tvättade iaf med tvål och vatten och sprayade med klorhexidin som är bakteriedödande. Och gissa vad: efter ett tag hade svullnaden börjat gå ner! Äntligen! Hoppas på att Blossom blir helt återställd så snabbt som möjligt nu, vet inte vem som är mest ridsugen, hon eller jag!

För övrigt ska Brellan på vet check imorgon så håll tummarna för att hon är 100% frisk! Ses snart igen, pusss💜

Likes

Comments

Hejelehejsan! Har jag sagt hur taggad jag är på det här året? Även fast jag har varit sjuk hela veckan(och förövrigt knappt kan andas pga min förkylning) kan jag inte sluta tänka på och ladda tills tävlingssäsongen dra igång! Folk brukar dra den där "det här är mitt år" men tycker att det är en svår sak att säga. Leder det till falska förhoppningar?Jag vet inte. För mig? Kanske. Har inget problem med att andra använder det uttrycket, verkligen inte, men det är inget för mig, svårt att förklara.

Hursomhelst: 2018 är inget så kallat mellanår för mig, det har hänt och kommer hända massor, tro mig! Bland annat har två nya ponnysar flyttat in i stallet, Vilda och Blossom. Stora utmaningar och planer väntar för dem båda. Vilda har jag inte börjat rida än, hon får ordentligt med tid på sig. I söndags hade vi haft henne i 2 veckor, sa till mig själv att hon skulle få vila minst tre. Det första folk frågar när de pratar om Vilda är: "har du börjat rida henne än??", och jag svarar alltid samma sak: "nae, hon får ta sin tid". En av de första sakerna jag lärde mig med framförallt unghästar är att det inte lönar sig att stressa fram något, speciellt inte med Vilda. Jag vet hur bra hon kommer att bli med tiden, det gäller bara att ha tålamod och låta henne växa i den takten hon behöver, älskade lilla superponnyn❤

Blossom vilar för tillfället då hon är ordentligt svullen och varm i ena bakbenet. Det förvånar mig dock inte med tanke på hur mycket de där unghästarna busar i hagen, haha... Idag såg det dock mycket bättre ut och svullnaden/värmen börjar lägga sig. Hon är nu helt obrydd när man rör benet och rör sig normalt, så jag är inte orolig. Lyxigt för henne med lite vila, även fast den inte var avsiktlig...😝

Nasse och jag red en LB:1 på klubbtävlingen i söndags med dryga 65% och vinst! På fredag ska vi hoppträna för första gången vilket ska bli väldigt roligt!

Brellan tar det ganska lugnt för tillfället, rider nästan bara i skogen och joggar typ. Vi ska till hästkliniken nästa vecka för att se så att hon är on track för tävlingssäsongen💪

Vi hörs när tävlingssäsongen drar igång... näää skoja bara, men skulle faktiskt inte ha något emot sommar och tävlingar redan nu hahaha.

Tills vi ses igen, pusss💜


Likes

Comments

Hejelehejsan! Tänkte uppdatera här igår men kan hända att jag kaanske somnade sekunden efter att jag kommit hem...

Igår red jag Holmtebo Image, även kallad Nasse och han var såå fin! Nasse ägs av Hanna Salomonsson och jag har fått förtroendet att träna/tävla honom under 2018. Igår var han sjuukt pigg men samtidigt väldigt samarbetsvillig, så rolig att rida den ponnyn. Och väldigt snäll och mysig även när det gäller hanteringen. Ska bli jätteroligt att komma ut på lite tävlingar och framför allt se vad han tycker om terrängbanan. Den som får äran att äga honom i framtiden kommer vara väldigt lyckligt lottad, det kan jag lova.❤

Red även Blossom igår på stigarna och hon var galen hahah, men på ett bra sätt. Det hade ju snöat en del under dagen som sedan hade smält, därför hade det samlats vatten och bildat vattenpölar. Som rubriken lyder tyckte hon att de var suuuperroliga att hoppa över dem. Asså på riktigt, jag kunde rida mot dem precis som jag rider an på hinder och hon hoppade, hahah.

Det var min tisdag. Hoppas allt är bra med er så hörs vi, pusss💜Holmtebo Image


Holmtebo Apple Blossom

Likes

Comments

Hej på er, vänner, ovänner och ni andra om har hittat hit! För tillfället ligger min katt Nevada på tangentbordet och försöker döda min hand så fort jag rör mig en centimeter. Samtidigt överväger jag starkt att gå ut i köket och stirra i kylen, för att sedan inte hitta något och gå tillbaka till mitt rum igen, you know the struggle. En vanlig kväll helt enkelt! Eller? Njaaa.. Jag har ju skaffat blogg! Har funderat på det länge men aldrig riktigt kommit till kritan, men nu var det dags! Skriver mest för min egen skull för att sedan kunna gå tillbaka och se en utveckling vilket är sjukt viktigt för mig för att bli riktigt motiverad. Nog om det, tänkte skriva lite om hur min resa genom ridsporten har sätt ut hittills genom åren. Berättar mest på ytan för annars skulle ni behöv sitta och läs hel natten hahha.😝


Jag började rida när jag var 9 år på en ridskola som heter Hageby Ridklubb, det var alltså 2012. Där red jag ca 1 år för att sedan byta till samma klubb som min dåvarande bästa kompis, nämligen Norrköppigs Fätrittklubb. Och där blev jag kvar. Jag fick börja i en grupp som hade ridit mycket längre än mig vilket var en utmaning men även något jag är otroligt tacksam över idag. Redan då visste jag att det var det här jag ville göra, efter ett år i sadeln, ganska sjukt ändå. Kommer ihåg att jag blev sur på mamma en gång då hon har hållit på med hästar hela sin uppväxt. Jag sa något i stil med: "Om jag hade börjat rida tidigare hade jag varit jättebra nu", haha. Vill tillägga att jag som sagt var 9 år.


Att börja i en egentligen lite för svår grupp gjorde mig väldigt taggad på att bli bättre. Jag ville bara bli bättre och bättre. Var i stallet varje dag med min bästa kompis och borstade, sopade, putsade, mockade etc.. Jag började bygga upp hästvana helt enkelt. Drömmen om en egen häst fanns alltid där. Men jag hade min sköthäst Steffi, bra kompisar och fantastiskt roligt. Jag fick börja tävla en haflnger, Norbert(f.-03), som lärde mig sjukt mycket om envishet. Han var inte lätt han, men ett riktigt charmtroll som jag sakar än idag.❤


Mitt i allt bleknade det nästa bort, drömmen om en häst, för allt var redan så bra. Men så kom den dagen när mamma och jag började prata om att möjligtvis skaffa en ponny. En av instruktörerna på NFK hittade en ponny som jag provred, kan det ha varit våren 2014? En fantastisk ponny, men alldeles för svår för mig. Väldigt stark och 11-åriga lilla jag kunde inte reda ut det, vi letade vidare. En dag ringde hon upp och berättade om en liten connemaraponny som skulle lånas ut till en ny liten ryttare. De där connemaran heter Holmtebo Winding Rose och är född -08. Den 14 oktober 2014 provred jag och både jag och mamma var helt kära. Det var verkligen som att hitta den man alltid letat efter på något sätt, går inte riktigt att förklara utan det var mer en känsla. Rosa som hon kallas blev kvar hos mig enda tills hon skulle hem och bli mamma, vilket var i början av januari 2018.


Samtidigt som vi hade Rosa red jag även en av NFK's C-ponnysar Holmtebo Brenda, måste ha varit 2016. Brenda är nog en av de mest speciella hästarna jag mött, så kaxig! hahah! Jag hoppade Brenda en hel del när hon var yngre men slutade när jag började rida Norbert. Jag skulle iallafall försöka kvala henne till ungponychampionatet i dressyr för 6-åringar, (LA) vilket inte var helt enkelt. Vi upptäckte efter ett tag att det inte skulle fungera... Knäppisponny! Jag red henne sista gången på lektons-DM på hemmaplan där hon var HELT FANTASTISK och vi blev distrisktsmästare, kul att få avsluta med flaggan i topp!🏁


Under 2016 tävlade jag också en av NFK's storhästar Qula(f.-04) lite grann. Från början för att vi skulle få ihop ett div lll lag i hoppning. Snällare häst får man leta efter! En riktig självförtroendeboost gav hon. Red alla omgångar i laget och helt klockren, någon bom föll någon runda men kunde verkligen inte vara annat än nöjd med den hästen. Gjorde även min debut i 1m felfritt på klubbtävling och hoppade enkelt banor på 110 på stora gräsbanan, inget kändes högt med henne!


Jag och mamma hade aldrig någon plan på att ha fler hästar, men sommaren 2016 var vi på Holmtebo och tränade. En annan tjej red ett vitt Connemara sto jag blev helt kär i. Hon var fem år och hade i princip inte gjort någonting, men jag blev verkligen fast. Red henne någon gång ensam, kunde inte slut le när jag gick ut från paddocken. Red i skogen, sen en gång till på banan när mamma och en klubbkompis var med. Allt kändes klockrent. Vi gjorde veterinärbesiktning och sedan var hon min, har inte ångrat det köpet en enda sekund. Hösten/vintern red jag i princip bara galopp-program, klättrade, mycket skrittjobb, skogen och några enstaka pass på banan. Hon blev väldigt stark och sedan var det bara att köra på. Vårt mål var ungponnychampionatet i dressyr för 6-åringar som går i LA, det fixade vi. V fick riktiga kanonritter båda dagarna och jag åkte hem full med inspiration. Den 7 oktober 2017 gjorde Brellan debut på lokal nivå i hoppning med e felfri runda, klockren även där. Brellan är i skrivande stund den 14:e högst rakade dressyrponnyn av 6-åriga D-ponnysar i Sverige.


När vi lämnade tillbaka Rosa tog vi hem en annan ponny från Holmtebo, 5-årigt sto e. Gurteen Paddy u. Hagens Ayla e. Spinway Corona- Millfield Ensign vid namn Holmtebo Apple Blossom. Blossom har haft föl och kommer därför att tävla med 4-åringarna. Hennes mormor Hagens Grandezza tävlade på allra högsta nivå och var blad annat tvåa i lag-SM i hoppning.


Rider även en kompis häst, Holmtebo Image f. 2012, som jag tycker om såå. Planen med Nasse som han kallas är att åka ut på lite tävlingar och även hoppa terräng , älskarälskarälskar!😍 Ska faktiskt rida honom redan imorgon!


Sist me inte minst(eller jo faktiskt) har vi Holmtebo Wild Flower f. 2013, Rosas helsyster. Vilda som hon kallas köptes av NFK och jag har hanterat/ridit henne från ungefär sep/okt 2015(?) när hon kom t. o. m. sep 2017. Då hon var och är en väldigt uppmärksam ponny som har koll på omgivningen och lätt blir stressad skulle det dröja läge innan hon skulle kunna gå i verksamheten, speciellt eftersom hon är en C-ponny(139) så måste ju barn eller små vuxna rida. Jag och mamma bestämde oss för att lägga ett bud och den 21 januari 2018 hämtade vi henne. Hon kommer bli helt fantastisk med tiden.


Ber om ursäkt om det blir rörigt men klockan är 01:36 så ha lite överseende med det hahah. Hoppas ni iallafall fick ett hmm om vem jag är och vad jag gör så hörs vi snart, pusss.💜Längst upp vänster: Brellan

Till höger: Rosa

Under: Qula

Svarta i mitten: Brenda

Till väster under: Vilda

Till höger under: Blossom och världens bästa mamma

Lägst ner: Image(Nasse)

Likes

Comments