Header

Pälskompisar

Dags för hundinlägg! Gud så kul tycker jag! Nu har jag och Niklas varit hundägare i lite mer än en månad, och inte för att jinxa det eller något men jag tycker det har gått jättebra! Eftersom vi har så olika tidtabeller, och jag har knappt någon tidtabell, så får vi de flesta dagar att gå ihop utan problem. De dagar som det strular hjälper Niklas mamma och syster vilket vi är mer än tacksamma över!

Rico är ju som jag tidigare har berättat fyra år, vilket jag tycker är en ganska bra ålder. Han har kommit över den jobbiga unghundsåldern men är fortfarande fullt kapabel till att lära sig nya saker. Och det är verkligen en sak vi har övat massor på sedan han flyttade hit, och det är att möta andra hundar.

De första gångerna vi var ute med Rico märkte vi genast hans problem med att möta andra hundar. Genast han såg en hund började han dra, hoppa, skälla och härja för att få hälsa på den andra hunden. Det fanns ingen stress i beteendet utan har var bara så glad. Men eftersom han vägen nästan hälften så mycket som jag så drar han lätt iväg med mig om jag inte är beredd eller ifall det är halt. Så det var ett beteende vi måste få bort genast.

Vi googlade ett par alternativ och bestämde oss för att försöka få bort beteendet på det lättaste sättet, med godis. Vi övade kontakt väldigt mycket de kommande dagarna, ungefär 20 gånger per promenad sade vi Ricos namn och gav godis då han lystrade (varje gång), dessutom gav vi godis då han självmant tog kontakt med oss. Vi gjorde samma sak då en hund närmade sig och så småningom så började han faktiskt lyssna på oss och tog kontakt då vi sade hans namn även då det kom en hund emot. Här om dagen blev jag så lycklig att jag kunde ha börjat gråta då Rico såg en hund som kom emot och självmant tog kontakt med mig istället för att börja härja.

Att hunden lyssnar även då det är roliga och spännande situationer för hunden är det absolut viktigaste enligt mig. Det kan rädda många situationer som annars kan bli farliga, och man kan förhindra hunden från att rymma då den springer efter andra djur eller dofter. Det senare kan inte Rico ännu, men det står på listan hehe.

Nu menar jag inte heller att han går absolut felfritt varje gång vi möter en hund. Det finns så mycket i hundarnas kroppsspråk som kan få dem att reagera på ett oförutsägbart sätt, som vi inte alls ser. Men det att din hund har kontakt med dig istället för med den andra hunden gör situationen mycket mer hanterlig.

Hoppas ni tyckte det var intressant eller hittade något som kan hjälpa er. Om det är något ni undrar angående mina tankar kring hundar så kan ni ju sätta en kommentar här under!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments