Kantarellrisotto

Igår gjorde jag och J typiska söndagssysslor!

Vi vaknade rätt sent lite småbakis. Gjorde ordning två stora koppar med Oboy och till det åt vi saffransbullar. Fantastisk frukost, eller hur? Sen så låg vi i sängen och kikade på "De fem legenderna" hela fömiddagen. Det är verkligen jättekonstigt att nästan ingen vet vilken film det är när vi nämner den... för det är bland de bästa tecknade filmerna jag har sett. Så otroligt bra handling, och dessutom är den jättebra gjord. Den kom ut för bara nått år sedan, men ändå vet nästan ingen om den.. Se den, jag lovar att ni inte kommer att bli besvikna. Speciellt nu i juletider, för den är supermysig! 

Efter det gjorde vi oss i ordning, gick ner och kikade lite på invigningen av Gävlebocken och så åt vi lite lunch/middag på Church Street. En restaurang med lite Texas-style här i Gävle. När vi var färdiga där gick jag och tog en fika med Isabelle på Java, supermysigt!

När jag kom hem pluggade jag lite, och sen vid 21:30 kom jag på att jag skulle ställa mig och göra kantarellrisotto... jättekonstig idé vid 21:30! Men vilket jag blev väldigt glad över när jag skulle äta lunch idag! SÅ JÄVLA GOTT! Recept kommer nedanför bilderna!

Kantarellrisotto (6 portioner): 

  • 5 st schalottenlökar
  • ca 3 msk olivolja att steka i
  • 4 dl risottoris (t.ex. avorio eller arborio)
  • 2 dl kallt vatten
  • 8 dl kokande vatten
  • 2 grönsaksbuljontärningar
  • 200-300 g kantareller (ca 2-3 dl)
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt
  • peppar
  • 70 g riven parmesanost
  • 1 msk fryst eller färsk persilja

 

Finhacka och fräs schalottenlöken i olivoljan. Tillsätt risottoriset och låt fräsa med någon minut, men se till att det inte bräns, så rör om mycket. Häll sedan över de kalla vattnet och låt koka ihop på svag värme. Koka upp 8 dl vatten och ha i buljongtärningarna, rör om tills tärningarna har lösts upp. Tillsätt sedan buljongblandningen, ca 2 dl i taget, i ris- och lökblandningen. Rör om mycket under tiden!! Låt riset koka ca 20 minuter, eller tills det är "al dente" (lite tuggmotstånd i kärnan av riskornet). Stek svampen tillsammans med smör, salt, peppar och vitlök. Blanda i detta i det färdigkokta riset. Sist men inte minst - blanda i persilja och parmesan!

 

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229