Ambulanssjuksköterskans Tips - del 4

Ja men nu är det väl dags för ännu ett tips på vad du som privatperson kan göra om någon i din närhet blir sjuk! Eller hur?

Idag tänkte jag tipsa om vad du kan göra vid en allergisk reaktion, som i värsta fall kan leda till en anafylaktisk chock.

En allergi kan visa sig på många olika sätt, bland annat genom nässelutslag på olika ställen på kroppen, till svullnad i ansikte, läppar, tunga m.m. I värsta fall kan även personen få andningsbesvär, lågt blodtryck, bli medvetslös och tappa andningen. Det är inte alltid man vet att personen är allergisk mot det den utsatts för, men ofta när allergin blir till en allvarlig anafylaktisk chock kan det handla om t.ex. nötter eller getingstick.

Vid lättare allergiska reaktioner kan personen behöva antihistamintabletter som är receptfria, men om personen också får svullnader i ansiktet bör denne tas till en läkare.

Om det skulle vara så att personen får andningsbesvär eller sjunker i medvetande SKA 112 kontaktas så fort som möjligt. Det handlar då om minuter. Det du kan göra medan ni inväntar ambulans är:
- Lägg personen plant, och höj dennes underben. T.ex. genom att lägga benen på en stol.
- Lugna, lugna, lugna. Det viktigaste du kan göra är att försöka lugna ner den stressade personen. Håll handen, tala lugnt, visa att du finns där.
- Assistera andningen och starta hjärt- och lungräddning om personen slutar att andas!

Som ni förstår är även detta ett livshotande tillstånd, och det finns inte så mycket annat än läkemedel som hjälper dessa personer. MEN att finnas där, lugna och göra det DU kan i situationen kan bli livräddande! Än en gång, läs nu igenom texten igen, det är det värt!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229