Ambulanssjuksköterskans tips - del 3

Hej på er fina!

Dagens tips från mig som ambulanssjuksköterska handlar om något som ALLA borde ha kunskap om. Detta exempel är även någon som jag bävar över att få i tjänst. Mitt mardröms-larm som sjuksköterska är att få åka på ett barn som har satt någonting i halsen... SÅ nu ska vi gå igenom vad du kan göra, för att förhoppningsvis, slippa ringa efter ambulans när någon har satt i halsen. Det finns två olika metoder, en metod för barn under 1 år, och en för alla över 1 år.

För alla personer över 1 år:

1. Be personen att försöka hosta upp det som satt sig i halsen. Hostreflexen är det absolut mest effektiva mot detta tillstånd.
2. Om detta inte är möjligt behöver du göra ryggdunk och buk/brösttryck för att försöka hjälpa till att få upp föremålet med hjälp av luften i lungorna.
3. Ring 112.
4. Kommer föremålet inte upp när du gör detta, och personen blir medvetslös, måste du starta hjärt- och lungräddning.

För alla barn under 1 år:

1. Då små barn har svårt att hosta effektivt behöver du hjälpa till nästintill direkt när denne sätter i halsen. Du gör då 5 ryggdunk med stöd för barnets nacke, och därefter 5 stycken brösttryck. Titta sedan i barnets mun. Hur du gör kan du läsa mer om på 1177 genom att trycka på denna länk, https://www.1177.se/Fakta-och-rad/Behandlingar/Nar-barn-satter-i-halsen/.
2. Larma 112.
3. Om barnet blir medvetslös måste du starta hjärt- och lungräddning.

Detta är som sagt ett tillstånd som är en mardröm för alla, även för all sjukvårdspersonal. Därför är det extra viktigt att hjälpas åt om man är flera, och även stödja varandra så gott det går i situationen. Läs nu igenom punkterna en extra gång, för det är det värt den dagen det händer!

Gillar

Kommentarer

Nyponsoppan
Nyponsoppan,
Bra information!! 😊nouw.com/nyponsoppan
tildakristinholmberg
tildakristinholmberg,
Mikael
Mikael ,
Hej!

Fint med tipsen, men rätt är att så länge patienten har egen andning så ska man uppmana den att hosta. Kopplingen till patientens egenandning kändes inte tydlig?! Om patienten slutar andas men är vid medvetande ska man göra ryggdunk/buktryck. Och om patienten sedan blir medvetslös (medvetslös+ingen andning) startar man HLR, helst med tillägg att titta i munnen innan varje omgång inblåsningar. Mer nytta än något tips kanske är att länka till HLR-rådet eller någon som ger deras utbildningar. Då får man lära sig exakt rätt algoritm av instruktör och dessutom får man lära sig HUR man gör ryggdunk och buk-/brösttryck. Det är kanske inte uppenbart för en lekman och är nog inget man lär ut så lätt i bloggform.
tildakristinholmberg
tildakristinholmberg,
Hejsan! Tack för tipsen 😊nouw.com/tildakristinholmberg
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229