Ambulanssjuksköterskans tips - del 2

God eftermiddag vänner! Solen lyser och den där friska, höstiga, luften börjar nu erövra Gävle helt. Jag gick en långpromenad imorse, och lyssnade samtidigt på Sara Danius sommarprat. Wow vilken kvinna alltså! Det var fler än en gång jag inte kunde hålla mig från att flina medan jag gick där i Boulognerskogen, så dom som jag mötte måste ha funderat vad det var jag gick och lyssnade på. Ett sommarprat som var väl värt att lyssna på, både om du har hängt med i Svenska Akademi-skandalen eller inte. Du hittar den HÄR.

Då jag fick otroligt mycket fin respons efter förra veckans Ambulanssjuksköterskans Tips har jag bestämt mig för att fortsätta. Idag kommer tips nummer två, som nyligen blev väldigt aktuellt på ett personligt plan för mig, och som också är en livräddande åtgärd. Vad man gör om en person får lågt blodsocker.

Symtom: En person med diabetes kan känna sig frusen, knäsvag och darrig när denne får lågt blodsocker. Men blodsockerbristen kan också leda till att personen blir aggressiv, förvirrad, yr eller omtöcknad. Personen kan helt enkelt bli helt personlighetsförändrad, och den absolut gladaste du vet kan faktiskt bli aggressiv och våldsam. Till slut kan bristen på socker göra att personen blir medvetslös, och till slut också dö av detta tillstånd.

Vad kan man göra: Det absolut bästa är att försöka få i personen druvsockertabletter. Om detta inte finns till hands kan ett glas mjölk, en macka, choklad eller något annat sött vara bra att försöka få i denne. Om man märker att personen börjar bli trött eller förlora medvetande behöver patienten få injektioner med socker direkt i blodet av sjukvårdspersonal. Om patienten blir medvetslös ska man aldrig försöka tvinga in någonting i munnen, men om personen fortfarande är vaken kan man försiktigt försöka få i denne honung eller sirap genom att gnugga detta mot tandkött och under tungan

Viktigt att komma ihåg: Om patienten sjunker i medvetande - Ring 112!

Allt det låter kanske väldigt simpelt och självklart för vissa, MEN det är det inte för alla. Du som har diabetes, skäms aldrig över att be om hjälp. Och ni andra, skäms aldrig över att hjälpa till!

English? Press here to use google translate.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229