Ambulanssjuksköterskans första tips!

God morgon alla fina! Inatt är det dags för jobb på ambulansen, och när jag jobbar natt försöker jag alltid att sova ut på morgonen innan. Jag har alldeles nyss ätit en stor smoothiebowl och druckit latte. Snart ska jag ta mig ut på en springtur!

Jag tänkte börja med en ny grej här på bloggen, en grej som borde intressera många och som jag tror att flera kommer att uppskatta. Jag tänkte nämligen börja skriva olika tips på viktiga sjukvårdsinsatser som ALLA borde veta om. Exempel på tips jag tänkte ge är hur man utför hjärt- och lungräddning, hur man kan upptäcka att en person har fått en stroke, vad man ska göra när någon har satt i halsen m.m. Jag tar mer än gärna emot tips på vad ni skulle vilja veta mer om också!

Så, idag tänkte jag börja med den enkla, men ack så viktiga, hjärt- och lungräddningen!

  1. Okontaktbar person -> kontrollera medvetande genom att skaka om personens axlar. Kontrollera sedan andningen genom att titta på bröstet, lyssna och känn efter andetag.
  2. Ingen andning = larma 112 och starta HLR. Om någon mer person är i närheten kan denne se sig omkring om det finns någon defibrillator nära till hands.
  3. Starta med 30 kompressioner mitt på bröstet. Tryck med en takt på 100-120 tryck i minuten. Försök att trycka ner bröstet 5 cm (vuxen patient).
  4. Öppna sedan luftvägen genom att placera två fingrar under hakan och luta denna uppåt, samtidigt håller du en hand på pannan för att få huvudet böjt bakåt. Knip igen personens näsa och placera din mun över patientens. Gör sedan två inblåsningar.
  5. Fortsätt med denna behandling tills dess att patienten börjar andas normalt eller tills dess att sjukvårdspersonal anländer. 30 - 2 - 30 - 2 - 30 - 2 - 30……….

Att utföra HLR är både svårt och ansträngande. Så att vara flera som hjälps åt och byter av varandra är väldigt bra. Inte ens vi som jobbar med dessa situationer väldigt ofta orkar utföra HLR mer än någon minut.

Genom att du utför dessa ovan nämnda saker kan du bidra till att ett liv räddas. Så att kontinuerligt påminna sig själv, och dessutom gå kuser inom HLR är alltså livsviktigt! Hoppas att ni uppskattade min information, och hör mer än gärna av er om ni har någon fundering. Vill ni lära er mer, gå då in på www.hlr.nu.

English? Press here to use google translate.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229