Australien 2018

Här är lite bilder från min praktikplats! Det är en väldig stökig miljö och som ni ser så består avdelningen av endast ett rum och är väldigt rörig. Dessutom så finns det en liten scen där barnen ofta står och spelar diverse instrument (även trummor) och sjunger vilket gör att ljudnivån ofta är alldeles för hög. Men som en del i verksamhetens arbete i att stödja barnen att bli självständiga så får de göra nästan vad de vill, de mesta är okej och det är barnen själva som ska känna efter när de kanske måste sänka ljudvolymen etc. Dock så använder sig min handledare av "hands on heads" när ljudnivån blir alldeles för hög. Då lägger barnen händerna på huvudet och räknar tillsammans till 10. Barnen löser också de flesta konflikterna själva och de uppmuntras alltid att själv gå och prata med de inblandade i konflikterna i de fall då de ber någon vuxen om hjälp.

En annan intressant aspekt som vi alla 5 studenter har upplevt är att det är väldigt få konflikter mellan barnen. Rent generellt i både kulturen här och i det engelska språket så är de väldigt artiga och respektfulla vilket barnen också är mot varandra. Barnen har ett väldigt artigt språk som också blir ett litet problem för oss som inte har engelskan som modersmål. Det är svårt att vara lika artig tillbaka när man dels inte är det i det svenska språket men också på ett språk där man har ett begränsat ordförråd.

En annan nackdel med miljön på min praktikplats, förutom att den är rörig och liten, är att vi inte alltid är tillåtna at gå ut. Det gör att de dagar där det är 30 barn i barngruppen så är ljudvolymen på max och huvudet får lida av sprängande huvudvärk. I Australien är det nämligen väldigt högt UV-index vilket betyder att solen skadar huden mycket mer här än på många andra ställen i världen. Därför får barnen absolut inte gå ut utan hatt och de måste smörja in sig med solskyddsfaktor en gång i timmen för att minimera risken så mycket som möjligt. Vissa dagar eller stunder så är vi inte ens tillåtna att gå ut på grund av att just den dagen är det så högt UV-index.

Likes

Comments

Australien 2018

Jag gör min praktik på First Grammar Early Education Center, där får barnen gå från att de är 6 veckor gammal till att de fyller 5 år och börjar skolan. Förskolan har som alla förskolor här i Australien, åldersindelade grupper. Förskolan är också en blandad verksamhet mellan ett day care och ett kindergarten, och jag gör min praktik på kindergarten-avdelningen.

På min praktikplats så är det bara 2 förskollärare per barngrupp, oavsett ålder och storlek. Det var något som jag ställde mig väldigt skeptisk till i början men jag har nu insett att det funkar hur bra som helst, jag upplever att barnen har en helt annan respekt för de vuxna i verksamheten till skillnad från vad jag har upplevt i Sverige. Som jag har förstått det som så lyfter alla styrdokument för både förskolan och skolan också att barnen ska fostras till självständiga individer. Detta är något som dels visar sig i lunchen där jag jobbar, där får alla barn oavsett ålder, möjlighet att välja (under 1 timme) när de ska äta lunch eller om de vill äta lunch över huvud taget.

Vi alla 5 tjejer har fått ett intryck av att förskolan här i Australien präglas väldigt mycket av barnens egna vilja, så barnen går mellan aktiviteter och ute/inne som de själva vill. Min handledare brukar lägga ut och förbereda olika material och leksaker både ute och inne varje morgon för att barnen ska lockas till olika aktiviteter. Jag imponeras också av hur min handledare fångar upp varje barns egna intresse fler gånger om dagen och ger barnen material eller formar aktiviteter efter vad de uttrycker att de vill lära sig. Jag upplever också att det finns väldigt mycket mer skolliknande material på förskolan till skillnad från hur det ser ut i Sverige. Dock så menar min handledare att de inte alls använder sig av skolliknande material, men med tanke på att de senast igår satt och tragglade alfabetet och tränade på att skriva olika bokstäver så vet jag inte riktigt om jag kan hålla med. De flesta barnen på min avdelning kan också läsa och skriva och barnen ska själva varje morgon skriva sitt eget namn i varsin bok så lärarna kan följa barnens skriftutveckling.

Jag är väldigt nöjd med min praktikplats. Dock kan jag ibland känna att det är lite svårt att göra min praktik i en verksamhet där barnen är så pass självständiga och också uppmuntras till att vara självständiga så att man som vuxen i verksamheten helst bara ska vara med barnen när dom ber om det. Det är många nya intryck och mycket nytt att förhålla sig till. Men jag är så nöjd över valet att göra min praktik på andra sidan jordklotet!

Likes

Comments

Australien 2018

Nu har jag alltså gjort en hel vecka på First Grammar Early Education Center. Det är så spännande och intressant, men också svårt att förhålla sig till deras arbetssätt och läroplan. De första dagarna så reflekterade jag inte så mycket över skillnaderna mellan en förskola hemma i Sverige och här i Australien, men desto mer tid jag spenderar på praktiken så inser jag också att det är ganska stora skillnader. Men också mycket som är lika. Vår lärare här i Australien sa att universitet i Sverige och Australien skickar väldigt många studenter till varandra, just vid lärarutbildningar, för att det också är så himla mycket som är lika .

För det första så har vi haft lite svårt att definiera deras skolsystem och haft lite svårt att förstå hur deras upplägg av förskolor ser ut. Men efter att vi alla fem slog våra kloka huvuden ihop så har jag förstått det som att det finns två olika typer av förskolor här i Australien. Det finns något som kallas för "Stand alone kindergarten" och "Day care". Skillnaden är att Day care, som kom först, uppstod mest för omsorgens del, där kan barn från 6 veckor (!!!!) vara tills dom fyller 5 år och börjar skolan. När läroplanen för förskolan kom till Australien så började förskolorna fokusera mer på att barnen ska lära sig saker och att barngrupperna bara skulle vara indelade efter ålder då det är väldigt stort fokus på utvecklingspsykologi här.

I och med att det blev mer fokus på lärande i förskolorna så uppstod det också något som kallas för Stand alone kindergarten, vilket bara är från 3 år och de fokuseras väldigt mycket på lärande, även om det baseras på lek. Ett Stand alone kinder behöver enligt lag bara erbjuda varje barn 15 timmar i veckan vilket gör att många av barnen går på flera olika förskolor.

Där jag gör min praktik så finns det både kindergarten och day care, vilket gör att det inte får kallas för ett stand alone kinder då verksamheten också har stort fokus på omsorg. Ett stand alone kinder är mycket högre prioriterat av staten och har högre status bland föräldrarna också, men det är inget krav att barnen ska gå på ett Kindergarten. Däremot så skyddas dom ofta av staten och får därmed också mycket mer pengar och bidrag till sin verksamhet. De barn som går på ett stand alone kinder går oftast bara där 2 dagar i veckan och sen går de antingen på ett day care eller en blandad verksamhet de övriga dagarna.

Dock så ska skillnaderna mellan ett stand alone kindergarten och övriga verksamheter minska, ett stand alone kindergarten kommer också snart behöva erbjuda fler timmar än 15 per barn i veckan och de övriga verksamheterna måste också jobba allt mer mot en lärandeinriktad verksamhet, även om det så sker via leken. En orsak till att man vill minska skillnaderna mellan olika förskolor och skolor är på grund av att många skolverksamheter här i Australien ägs av vinstdrivande företag och har väldigt lite fokus på barn och elever och lärarnas arbetsmiljö. Till exempel så har min praktikplats (som ägs av ett vinstdrivande företag) bara ett rum per barngrupp i sin verksamhet och då kan det ibland vara upp till 30 barn på min avdelning vilket gör att det blir väldigt höga ljudnivåer, speciellt de dagar då vi inte får gå ut på gården och leka på grund av värmen.

Likes

Comments

Australien 2018

Idag så hade vi två små kängurus på vår bakgård. Vi är fortfarande lite ovana vid dessa små krabater, vissa av dom är dock riktigt stora. Vi vågade inte gå så nära, men här är i alla fall två inzoomade bilder på kängururna.

Likes

Comments

Australien 2018

Efter en lång dag med bara en massa avkoppling vid poolen så tog vi en kvällspromenad i solnedgången. Idag har varit den varmaste dagen hittills sen vi kom hit, det har varit rätt så vindstilla och knappt några moln. Till och med nu ikväll så var det 25 grader.

Likes

Comments

Australien 2018

Nu har jag gjort mina två första dagar på praktiken! Praktikplatsen känns toppen och jag är supernöjd med valet av att göra min praktik här i Australien. Jag har tänkt flera gånger att jag ska skriva ett inlägg här om min praktikplats, om skillnaderna mellan Sverige och Australien men jag är så trött varje kväll. Jag tror att hela gänget är mer jetlaggade än vi tror, vi alla vaknar utan att ställa alarm kring cirka 5.30 varje morgon och måste kämpa för att hålla oss vakna till 21.00 då vi däckar direkt. Utan att överdriva så somnar jag inom 5 minuter varje kväll så fort lagt mig, vilket är ett under då det förmodligen aldrig hänt under hela min livstid. Det brukar snarare ta 5 timmar för mig att somna.

Så fler inlägg kommer (och oftare hoppas jag) så fort jag har tid och ork över! Det är så kul och ha kvar den här bloggen sen dels för att kunna blicka tillbaka till den här tiden men också för att ha som underlag för kommande redovisningar sen och till reflektionsuppgifterna som ska göras sen i skolan. Nu ser jag fram emot en helg med sol och bad för att vila upp mig, samt att vi alla har en del plugg att ta i tu med. Jag känner att plugget hamnar lite efter här vilket också tar lite på krafterna då jag har svårt att släppa saker. Dels åkte vi till Australien innan föregående kurs slutade hemma vilket gör att det är en del restuppgifter som ska göras, sen så pga att vi gör praktiken utifrån en kurs här i Australien så måste våra uppgifter i den här VFU-kursen skrivas på engelska (vilket tar ca dubbelt så lång tid att skriva) och lämnas in till vår lärare här på La Trobe.

Bilderna ovan är från idag när jag gick hem från min praktikplats, det var strålande sol och 30 +! Så jag gick raka vägen hem och åt en glass ute i solen för att vänta in de andra tjejerna. Ikväll har vi bara myst, vi lagade tacos och åt middag ute i solen. Vi har spelat spel och käkat godis + ATT VI HAR SETT EN MASSA KÄNGURUS!!!!!! HUR COOLT???? For real typ det coolaste jag har sett i hela mitt liv! Men jag har förstått att det är lika vanligt att se en känguru i Australien som det är för oss att se en älg eller en ren, om inte ännu mer vanligare att se kängurus. Kängururna söker sig ofta upp i skogarna, till skuggan under dagarna då det är rätt så varmt här men vi hade hört att det brukade komma ner närmare där vi bor och universitetet under kvällarna. Så ikväll efter middagen så gick vi ut på kängurujakt, vi gick inte många meter innan vi såg en hel flock med kängurus. Det var kängurus överallt som hoppade omkring, så sjukt mäktigt att se vilda kängurur!

Likes

Comments

Australien 2018

Efter en lång resa, hela vägen till andra sidan jordklotet så kom vi fram till Bendigo sent igår kväll. Bendigo är en stad som är ungefär lika stor som Umeå och ligger en bit utanför Melbourne i södra Australien. Det skiljer +10 timmar i tid i jämförelse med Sverige. Just nu i skrivande stund så är klockan 20.30 här medan den bara är 10.30 på förmiddagen hemma i Sverige.

När vi kom fram igår så öste regnet ner, men idag har vädret varit bättre, 25 grader och molnigt. Kallt för att vara Australien men en vanlig svensk sommar för oss. Idag har vi varit på välkomstmöte för alla nya studenter här på universitetet och fått en guidad tur runt området. Här i Australien så har man till viss del även skoluniform på universitetet, varje program har en egen tröja med universitetets logga på och vad man läser. Hittills har allt vart toppen förutom boendet :)))))) Studentkorridorerna på Ålidhem är rena lyxen i jämförelse. Det är väldigt slitna korridorer, heltäckningsmattor över allt, ostädat, odiskat och fruktansvärt smutsiga rum. Dock så har jag varken sett några småkryp, ormar eller spindlar ännu så man får vara glad för det lilla.

På grund av att vi har rest i över två dygn för att komma fram och befunnit oss i tre olika tidszoner under den tiden så är det svårt att hålla ögonen öppna just nu, imorse så vaknade jag 04.30 och var hur pigg som helst och kunde inte somna om. Jag ska verkligen försöka hålla mig vaken så länge jag kan ikväll för att försöka få ordning på dygnet!

Likes

Comments

Australien 2018

Idag är dagen D. Den första dagen på resan som jag sett fram emot sedan jag började plugga. Dagen har spenderats på Arlanda där vi både hunnit med några öl, en lunch och lite plugg. Ikväll klockan 21.45 så går flyget vidare mot Qatar, flyget dit tar 6,5 timmar. I Qatar ska vi vänta i 16 timmar och sedan flyga ytterligare 15 timmar till Melbourne. Längtar så tills vi är framme!

Likes

Comments

Australien 2018

Idag har jag fått kontakt med min praktikplats i Australien, med Jill som också kommer vara min handledare. Jag ska göra min praktik på First Grammar Early Education Centre som ligger bara ett stenkast från universitetet. Det ska bli så intressant att se vad som skiljer sig i arbetet, barnsynen och hela verksamheten. So exciting!

Likes

Comments