Jag, Hanna och Julia valde att göra en film där vi skulle bryta så många normer som möjligt. Att man ska våga vara sig själv trots vad andra säger är vad vi vill förmedla i samhället och vårat budskap. Att våga klä sig som man vill, älska vem man vill, se ut som man vill, stå upp för sin religion, osv. Vi tog upp de största normerna i samhället (enligt oss) i våran film.

Vår process började första lektionen för denna uppgiften, då vi samlade ihop oss och började skissa idéer direkt. Det lät lättare i våra öron, men sedan när vi försökte komma på vilka normer vi faktiskt kunde spela in i en video som man förstår blev det genast svårare. Vi slängde alla idéer vi kunde komma på mellan varandra och diskuterade vilka vi faktiskt skulle kunna ha med i filmen, vilka som var viktiga och vilka som var svåra att visa i en video som ex. inte har något ljud osv.

Vi bestämde oss ganska snabbt att vi skulle ha en svartvit film med en passande låt till. Vilken låt bestämde vi dock efter att vi hade spelat in allt.

Vi kom tillslut överens om 6 olika normer vi ville ha med i filmen och vilka som skulle skådespela vad, vad vi skulle klä oss i de olika scenerna och vilka platser vi skulle spela in allt på.

Nästa lektion började vi direkt att spela in så mycket vi kunde hinna med, och lektionerna efter fortsatte likadant.

Att vi valde att göra just en film berodde på att vi alla 3 älskar att filma, skådespela och redigera. Vi alla 3 kände oss också mycket säkrare på det än att vi t.ex. skulle göra en skulptur eller måla en bild. Det är också ett mycket enklare sätt att uttrycka sig med. Man kan visa tydliga känslor osv.

Vi stötte inte på några större problem. Vi visste hur vi ville ha det och hur det skulle göras. Det svåraste var att komma upp med vilka normer vi skulle ha med, men det löste vi snabbt. Sen var det också lite svårt att komma på vilken låt vi ville ha. Vi ville ha en låt som verkligen passade till vår film. Det tog ett tag, men tillslut hittade vi en som vi alla var överens om var perfekt till vår film. Låten handlar om en som sjunger att han är gay och att han inte kan ändra på sig själv på grund av vad någon annan säger eller tycker. Låten heter Same Love.

Vi använde skolans filmkameror som vi lånade av Tomas och vi redigerade med iMovie på min dator.

Vi alla tre blev väldigt nöjda med resultatet faktiskt, vilket var skönt. Vi får fram budskapet och visar normerna rätt så tydligt. Dock kan delen där Hanna sätter sig bredvid en främling på spårvagnen och ler mot henne ses som lite otydlig. Det vi menar är att man vanligtvis inte brukar sätta sig bredvid en främling när det finns många andra lediga platser.

Våra första skisser ser du här:

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej! Visste ej att vi skulle lägga ut svaren på frågorna, men här är dom.​

1. Jag tycker Marx konst är extremt cool och intressant. Han gör verkligen något annorlunda, något man aldrig tidigare sätt. Han verkar väldigt kreativ, även om hans idéer är lite annorlunda, exempelvis den stora fågelholken, som jag tycker ser ut som ett dass. Men jag tycker att det var en väldigt cool idé.Jag gillar att Marx säger att han inte bryr sig om böter, han gör vad han brinner för och bryr sig liksom inte om annat, det tycker jag är en bra inställning.

Något mindre bra med hans konst är väll såklart att den kan lätt bli förstörd eller borttagen eftersom han gör det nästan var som helst och oftast inte på platser han själv äger.

2. Jag tycker absolut att han har rätt till det han gör, det är ju inte så att han förstör platserna han väljer att låga sin konst, snarare tvärt om, han får mer liv i platserna. Han försöker också meddela saker genom sin konst, konsten ger ju ut ett positivt budskap som kan göra en människa glad. Så jag tycker verkligen att han har rätt till det han gör.

Likes

Comments

Idag så gjorde vi olika skissövningar. Jag har valt att publicera 3 av mina resultat på domma övningarna.
1: I en säck
Varför jag valde just den är för att det var den jag tyckte var svårast, och fick göra om några gången innan jag blev hyfsat nöjd.
2: Teckna upp och ner
Varför jag valde bilden där jag tecknade upp och ner är för att det var också en av de svåraste övningarna tycker jag, men jag blev ändå hyfsat nöjd med mitt resultat.
3: Teckna på tid
Vi skulle teckna samma bild på 5 min, 1 min, 30 sekunder och 10 sekunder. Jag valde att lägga ut på bilden jag gjorde på 5 min och 10 sekunder eftersom att det är väldigt stor skillnad mellan de 2 bilderna.

Likes

Comments

Gul

Första bilden jag tog skulle föreställa "gul". Jag tycker att gul är en glad färg och därför tyckte jag att det skulle vara en fin bild om det stod någon och skrattade framför den gula väggen. Jag tog bilden från sidan eftersom att jag ville att bilden inte skulle se allt för tillgjord ut som jag tycker att det gör om man ex, står framför kamera och kollar in i linsen och ler. Jag ville att bilden skulle vara "in action".

Ensamhet

Andra bilden jag tog skulle föreställa ensamhet. Likadant med denna bilden som den gula, jag ville inte att bilden skulle se tillgjord ut och därför tog jag bilden bakifrån istället för framifrån. Jag ville att man skulle se staden i bakgrunden men ändå att fokuset skulle ligga på människan i bilden. Min tanke var "ensam i en stor värld".

Parkbänk

Sista bilden jag tog skulle föreställa "parkbänk". Jag valde att ta den bilden just såhär eftersom jag tänkte att det skulle vara fint om man tog en närbild på parkbänken från sidan och man skulle se havet i bakgrunden i ofokus. 

Fotograf: Tilda Hellsten

Modell: Julia Rehnlund

Likes

Comments

Här är min bild av respekt.

Tanken med min bild var att göra ett ansikte i både svart och vitt för att visa respekten för både svarta och vita, och deras lika värde. Att man ska ha lika mycket respekt till alla, trots hudfärg osv.

Efter att jag klippt ut och klistrat fast ansiktet, som ni ser på första bilden så märkte jag att det såg tomt ut. Därför så klippte jag ut lite strålar och prickar, så att bilden skulle få lite liv.

Likes

Comments