Den 7:e april: Terrorattacken i Stockholm

Jag vet att det som hände i Stockholm är en liten händelse i jämförelse med vad som händer i världen varje dag. Men jag har aldrig varit något sådant så nära. Jag förstår om ni inte vill läsa. Men det här är min historia om min upplevelse. <3

.

Jag gick över Stallbron när jag först märkte att något var fel. Stämningen var krypande, diffus och obehagligt. En känsla av att något var fel kröp längst med ryggraden på mig och jag valde att gå runt riksdagshuset istället för att gå igenom det. Människor pratade upprört, skärrat i telefon, och jag mötte många med panik i blicken när jag närmade mig Gallerian.

I samma stund ringde mamma mig. "Var är du? Mår du bra?" frågade hon. "Det har skett en terrorattack vid stora Åhléns. En lastbil har kört in i en folkmassa" Jag tappade allt. Hela kroppen blev tom. Det var som att någon tagit tag i mig och sugit ut allt det som var mänskligt. Kvar stod ett skal. Ett skal i panik, som skulle in och jobba vid NK. Än hade människor runt mig inte riktigt greppat situationen. Så jag fortsatte gå. Jag rörde mig mitt in i ögat av terrorn. Jag ville gråta. Ville springa där ifrån. Ändå fortsatte jag gå. Troligtvis var det förnekelse och en desperat längtan efter att allt bara var ett påhitt som fick mig att fortsätta. Exakt vad vet jag inte, och kommer nog aldrig få veta heller. Men där gick jag.

Timmarna på jobbet kommer jag aldrig glömma. Vi var cirka 10 personer fast i butiken. Aftonbladets nyhetssändning spelades på någons dator och information om olika skjutningar runt om i stan nådde oss. Stureplan var träffat. Fridhemsplan var träffat. Centralen var träffat. De är här nu, var det enda jag tänkte, nu skulle vi dö.

// Bildkälla: HÄR //

Vartannat samtal gick fram, de andra gjorde det inte för att telefonnätet blev överbelastat. Jag hörde av mig till alla jag känner som skulle kunna tänkas vara i stan. Jag som går i skola vid Fridhemsplan hade massor av vänner som blev inlåsta i aulan. Vänner som satt fast i klädaffärer. Vänner som fått krypa längst med golvet och gå ut bakvägar på restauranger.

Jag har aldrig varit så rädd som jag var då. Aldrig upplevt panik på den nivån. Jag gjorde mig redo att behöva övernatta på jobbet. Mitt i centrum. Men när ett par timmar passerat hade jag en kollega som skulle åka bil hem och kunde släppa av mig utanför city. När jag klev ut i parkeringshuset, satte mig i bilen och vi körde ut på gatan kände jag mig papperstunn. Svarta skåpbilar med poliser i full mundering åkte förbi. De få som fortfarande var ute sprang i panik. Människor grät och jag väntade bara på ett skott genom rutan. Gjorde mig redo att ducka ifall någon skulle angripa oss.

När vi åkte över Johanneshovsbron spelades "Fix You" med Coldplay på radion. Skanstullsbron var full av människor. De som var där gick hand i hand, i stora grupper eller i par. Det var ett märkligt lugn över situationen. Som att någon svept in oss i en stor filt. För första gången på fyra timmar kände jag mig säker. "Allt är bra nu" tänkte jag. Vi överlevde. Vi lever.

Gillar

Kommentarer

iidajjohansson
iidajjohansson,
Gabriella ,
Men gud vad läskigt och obehagligt att sitta fast i centrum och mitt i allt, många kramar till dig!! <3
gabriellasigfridsson.devote.se
NICOLE,
Fy, det är helt fruktansvärt. Kan inte föreställa mig hur det skulle kännas att vara så nära.. men ändå blir det ju mer påtagligt när det är just "nära" i Sverige. Kram <3
nwistrand.forme.se
ullie,
usch va hemskt med detta o man ryser bara utav att läsa det är så himla offatbart
weberskold.blogg.se
Alice,
Så himla hemskt 😞💓
alicelilja.vimedbarn.se
Jennifer,
Fruktansvärt hemskt 😟 men väldigt fint och bra skrivet
jennifers.nu
Kashayas ,
Så himla läskigt. Blir ju mycket tydligare när det kommer så nära. Trots det känns det så fruktansvärt ogreppbart. Man vill inte riktigt tro att det har hänt här.
www.kashayas.se
Caroline,
så otroligt hemskt!! usch, vill inte ens tänka mig hur det hade varit att befinna sig där. jag var i stockholm exakt en vecka tidigare, hur nära Drottningsgatan som helst, skulle lika gärna kunna hänt då..
carro93.se
carroat
carroat,
Usch så otäckt! Kram till dig
nouw.com/carroat
Pauline,
ursh så hemskt 😟 😟
lillafrokenhurtig.blogg.se