En underbar dag att fira sin 25 års dag, en dag i skidbacken tillsammans med nästan alla som betyder mest.

Dagen började med att vi gick upp och åt frukost tillsammans, efter de begav vi oss ut för att skotta oss fram till friggeboden. Efter de åkte vi tjejer och fixade liftkort och fikade lite medan Oskar och Thomas åkte ner till Funäsdalen och handlade lite för att sen möta oss i backen för att starta skidsemestern lite lugnt med 2 timmars skidåkning i underbara backa med ett underbart väder.

När vi kommit tillbaks till Stugan öppnade vi öl och lite vin och även lite skumpa för att fira att jag fyllde 25 år. Efter de blev de lite härligt häng i stugan med pilkastning och sällskapsspel.

Karin testade hur långt ut hon kunde ta sig utan att gå igenom. Ungefär 2 meter frön altanen.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Idag fick jag höra av en klasskompis att alla har en Guide som följer med oss genom dagen och livet. Jag tror på de som inte verkar verkligen. Spöken, de onaturliga, jag är troende. Men jag trodde inte de skulle vara då läskigt som att få höra från en klasskamrat att hon ser en man stå vid min sida och hålla ett extra öga på mig och ju mer hon beskriver honom desto mer förstår jag att de kan vara min morfar som vakar över mig.

En äldre man som under sitt liv haft djur runt om sig, en man med brunt hår och med grova händer, som blev sjuk.

Det är sjuk att vissa kan se sånt, men de gör mig glad när jag tänker på att någon vakar över mig och hjälper mig på vägen framåt i livet.

Morfar 😇

Likes

Comments

Ett underbart slut på 2017. En lugn kväll tillsammans med de personer som betyder mest. (minus 5 personer såklart) massa kortspel - slav och president, plump var favoriterna. Massa god mat bjöd grabbarna på.

Förrätt: lax/skagen och renskavostssnittar Huvudrätt: Egen pulled pork med klyftpotatis och sallad
Efterrätt: Chokladkaka med chokladtäcke

Nu ser vi fram emot ett bra 2018.

Likes

Comments

Nu är julfirandet över för detta året nu tar vi de lugnt i några dagar och njuter av ledigheten innan nyårs bestyren börjar.

Ikväll har vi enligt traditioner träffats alla på pappas sida av familjen. Och många blir vi. Det är pappa med sin familj, hans fyra syskon med respektive och barn + barns respektive. + några bonus barn med flickvän.

Många julklappar blir det när alla samlad såhär men som tur är så har vi under de senaste åren haft secret Santa, vilket innebär att man  samlar alla deltagarnas namn på små lappar och lägger i en hög och så får man dra varsitt namn som skall vara hemligt fram till annandagen, sen skall man hitta en present för mellan 150 - 250 kr som sedan delas ut vid julklappsutdelningen. Men blir ganska mp ha julklappar ändå till barnen som inte deltar i secret Santa.

Vi roterar också varje år vem som skall står värd för firandet, men vi delar upp maten mellan alla familjer. Det är roligt med stor familj, det blir mycket kärlek ♥️

Likes

Comments

Denna Juldag var den bästa på många år. Åter igen var vi inne o Falkenberg men denna gången hos Håkan O's pappa. I år var alla med. Jag och O, alla 5 systrar och bonus bror och de som har respektive. Farmor Inga. Vänligt trevligt. Inte så ofta vi träffas allihopa samtidigt. Dock är det lite stressat då, många skall iväg på fest osv. Men vi hann med tomten, julmaten och även lite sällskapsspel.

Mycket god mat fick.

Många goa kramar blev de till tomten.

Många julklappar blir de en dag som denna när vi är många samlade. 15 vuxna och tre barn.

Alltid lika trevligt att spela sällskapsspel. Framför allt årets spel som alla kan vara med i gammal som ung 

Likes

Comments

Precis hemkommen från julotta. För er som inte vet är julotta en tidig gudstjänst på juldagens morgon. Enligt tradition skall julottan börjar vid 6 men många har skjutit den fram till 7, 8, 9 till och med 10 i vissa kyrkor, för mig är de ingen Julotta om den inte ligger vid 6, 7.  Jag är född i en Kristen familj, där vi besöker kyrkan på juldagsmorgonen för att lyssna på kören som sjunger och på berättelserna om Jesus.

Jag är kristen, jag är troende men inte religiös. För mig är kristendomen en vacker historia kring min tro. Min uppfattning av kristendomen är att den är lite oklart för att man själv skall kunna tolk in den på det sätt man vill. Många delar av kristendomens historia fascinerar mig men många gör mig tvivlande eller vad man skall säga.

Juldagen är en av de dagar som jag alltid går till kyrkan har alltid gjort sen jag var liten, numera är jag med i vår kyrkas pastoratskör så jag är med och sjunger. Jag går till kyrkan för att lyssna på en berättelse som jag hört så många gånger förut men fascineras ändå av berättelsen varje gång. Att komma till in i kyrkan tidigt på morgonen en helt orörd dag och hela kyrkan är tänd av levande ljus. De är en magisk känsla.

En saga om vad som händer om du kommer till Julotta en timme för tidigt

De dödas julotta

På en gård i Skåne arbetade pigan Karna Jönsdotter. Hon bodde i en liten stuga bredvid gården och hade av bonden fått en klocka som skulle hjälpa henne komma upp i tid på morgnarna. Men ibland fungerade den där klockan inte som den skulle och då blev Karna förstås försenad till arbetet. Ett år på självaste julotte-morgonen stannade klockan. Karna vaknade så småningom av sig själv, men när hon märkte att klockan stannat insåg hon att hon säkert kunde vara försenad. Att komma för sent till julottan när hela byn satt i kyrkan var förstås rysligt pinsamt. Så hon klädde genast på sig och begav sig till kyrkan. Bättre att vara för tidigt ute än för sent.

Som hon fruktat verkade hon vara sen. Det var tänt i kyrkan och hon kunde höra hur folket där inne sjöng. Hon tänkte i alla fall göra ett försök att smyga in innan psalmen slutade. Kanske ingen skulle märka något. När hon tittade in i kyrkan var den fullproppad med folk, men hon såg en ledig plats alldeles vid gången. Med huvudet sänkt skyndade hon fram och ställde sig bland de andra. Så slutade psalmen och alla satte sig ner. Prästen klev upp i predikstolen och började sin julpredikan. Men prästen var en man som Karna aldrig hade sett förr. Han såg dessutom ruskigt blek ut och hans ögon lyste med samma bleka sken som fullmånen. Hon vände sig till den kvinna hon satt sig bredvid för att fråga vad som försiggick i kyrkan. Men då fick hon se att kvinnan var hennes faster, som varit död i över tio år!

”Vad gör du här??” undrade fastern. ”Här kan du inte vara. Det här är de dödas julotta, som hålls tidigt under natten, innan de levandes julotta. Om de döda kommer på dig kommer de att slita dig i stycken. Du måste ge dig av genast!” Karna fick inte fram ett ljud, men fastern knuffade på henne. ”Spring! Spring för livet!” väste fastern. ”Och kasta av dig din kappa på golvet i kyrkans ingång!”

Då reste sig Karna upp och bänken gnisslade så alla de döda, som hon hittills bara sett ryggarna på, vände sig om och stirrade på henne med sina hemska ansikten. Karna vände om och rusade mot ingången och hon kunde höra hör alla de döda reste sig upp och kom springande efter henne på klapprande, torra benknotor.

När hon klev över kyrkans tröskel slängde hon av sig sin kappa, samtidigt som ha kände beniga fingrar gripa efter hennes hår. Sedan rusade hon raka vägen hem utan att se sig om. Så fort hon kommit innanför dörren till sin stuga lade hon stål i kors på tröskeln, för så skulle man göra för att hålla de övernaturliga makterna borta. Sedan föll hon ihop på sin säng och blev där liggande i svår sjukdom i tre hela veckor.

När folket i byn kom till julottan hittade de en grå jordhög i ingången till kyrkan. Det var Karnas kappa som de döda slagit klorna i. Hade hon inte kastat av sig den, som hennes faster sagt, hade det varit hon själv som legat där.

Slut!

Fortsätt god jul 🎄

Likes

Comments

När juldagsmorgon glimmar, julafton är till enda och här sitter jag i min ensamhet. Klockan är halv 6 och jag skall i väg för att sjung i kyrkan på Julotta.

Julafton började med En mysig frukost med både mina pojkar. Vi förbered oss för en mysig dag i Falkenberg. Väl inne i Falkenberg hos O's mamma fick traditionsenligt grönsakssoppa till middag. För mig är julen en mysig tid där man träffar nära och kära och får ha de trevligt. Alla O's systrar med respektive och barn kom och vi drack glögg, kollade på happy feet, ensam hemma och Kalle Anka. Självklart blev de lite julklappar också.

Efter glögg och julklappsutdelning så beslutade vi för att åka vidare hem till min föräldrar, där vi spenderade kvällen tillsammans med Mamma, pappa, min bror, min farbror och fru och deras två barn + farmor och farfar. Vi spelade spel, åt julmat och delade ut julklappar.

En fantastisk start på en underbar jul. Hoppas alla ni får ute också får en fin julhelg och låt friden vill över er.

Likes

Comments

Nu börjar den bästa delen av året enligt mig. JULEN. Vi är en ganska stor släkt så vi firar i många omgångar med start idag. Idag träffar vi en av mammas systrar med familj, vi börjar att provsmaka julgröten och har julklappslek. I år är vi hemma hos mamma och pappa, jag och O åkte upp redan imorse för att hjälpa pappa med alla förberedelser.

Imorgon julafton börjar vi med en jullunch hemma hos O's mamma med alla O's systrar och i vanlig ordning en stund efter Kalle åker vi åter hem till min mamma och pappa för en julaftonskväll tillsamman med den närmaste familjen. (Dock inte lillasyster som tyvärr måste jobba).

Juldagen börjar tidigt med julotta tillsammans med pstoratskören. Senare på eftermiddagen är de dags att åter åka till Falkenberg där vi skall ha julfirande med O's pappa med familj och även där alla syskon.

Annandag jul blir en lugn till en början men på kvällen träffas alla på pappas sida för ett sista julfirande. Julklappar i massor brukar de vara trotts att vi vuxna kör secret santa (man dra lott om vem man skall köpa till).

Hoppas all får en fin jul och uppdaterar från varje dag kommer att komma med många härlig bilder. 🎅🏼🤶🏻🎄🎁

Chilli hälsar all en riktigt god jul.

Likes

Comments

Snabba kanelbullar
Ca 20 st

75 g smör, smält
½ dl strösocker
½ krm salt
2 tsk vaniljsocker
½ tsk mortlade kardemummakärnor (eller mald)
2 ½ dl mjölk
1 msk bakpulver
7 dl vetemjöl

Fyllning
ca 25 g smör, rumsvarmt
2 tsk kanel
2–3 msk strösocker

Garnering
1 ägg (uppvispat)
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 230 grader. Blanda smör, socker, salt, vaniljsocker, kardemumma och mjölk i en bunke. Blanda bakpulvret med vetemjölet och rör ner det i buken ihop med de andra ingredienserna. Rör ihop allt till en lätt kladdig deg (den ska inte knådas, bara röras ihop).

2. Mjöla ett bakbord och kavla ut degen till en rektangel, ca ¾ cm tunn. Strö mjöl över degen när du kavlar så kaveln inte fastnar i degen.

3. Fyllning: Bred ut smöret på degplattan och strö över kanel och strösocker.

4. Rulla ihop degen från långsidan.

5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.

6. Lägg bullarna i pappersformar på en plåt.

7. Pensla bullarna med ägg.

8. Strö pärlsocker över bullarna.

9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 14–16 min. Låt dem svalna i formarna under en bakduk. De är allra godast när de är nygräddade. Frys in dem direkt när de kallnat om du inte äter upp alla.

Receptet kommer från tidninghembakat.se. http://tidningenhembakat.se/bloggar/lindas-bakskola/snabba-kanelbullar/


Degen blev lite för kletig. Hade svårt att kavla ut och rulla ihop den. Men de gick bra ändå till slut.

Likes

Comments

Tidigare under veckan har vi haft hantverkare i lägenheten som bytt vår värmepump/panna, legitimerade rörläggare och fastighetsskötare var där. Tre stycken var det till antalet, då tror man ju att när man skall komma hem från jobbet att allt skall fungera. När vi kommer hem på kvällen runt 19.00 så ser vi att att panna läcker, vi tänkte inte så mycket på det då tänkte att det var kanske kondens eller något liknande. Men igår när jag skulle gå på toa såg jag att det rann från pannan, så vi ringer till journummer och frågar vad vi skall göra då vi inte kan ha en rinnande panna som nyss är insatt, då svarar denne unge kille so svarar på journummer att det är inget de kan göra och lägger på i örat på min sambo. Gör man så på en fastighetsföretag om man vill ha kvar sina boende och sitt goda rykte?

Lite smått irriterade ringer vi min far som är legitimerad rörläggare och han säger att vi skall prova ringa igen eller så kommer han under dagen och kollar på de, när sambon ringer igen blir han klickad i örat av journummet. Lite lagom arg blir min sambo som tänker ringa och kräva hjälp på måndagsmorgon.

När man bor i en hyreslägenhet hoppas man att om man ber om hjälp att man får hjälpen och att de fungerar!!

Likes

Comments