Efter att ha tågluffat runt i Europa under en månads tid tycker vi oss ha samlat ihop nog med erfarenhet för att kunna ge kommande backpackers en bunt nyttiga tips! Har du rest själv förut har du säkert redan mycket kunskap, men om du ger dig ut på egen hand för första gången (eller bara reser med tåg genom Europa för första gången) kan det vara skönt att höra hur andra har gjort, eller rättare sagt skulle ha gjort. Här nedan följer en lista på praktisk information till dig reser runt, packar, samt vad som kan vara bra att veta i olika städer.

1. Var i god tid på stationerna. Vi var hellre varit en timme tidiga än två minuter för sena. I nya städer kan allt hända, dessutom är de flesta terminaler som gallerior. Det lätt att fördriva tiden där!

2. Ha ingenting av värde i ryggsäcken/väskan utan ha alltid värdesaker med er. Tänk att det som finns i ska vara ersättligt ifall den kommer bort.

3. Ha med ett extra bankkort! Om det försvinner blir det minst sagt jobbigt, speciellt om du reser själv.

4. Se alltid till att ha lösa Euro. Många butiker i Europa tar bara kort vid köp på minst 10-15 €, dessutom kostar offentliga toalettbesök ofta mellan 70 cent och 1 €.

5. Ladda på extra surf! Google Maps kommer vara er bästa vän på resan, framför allt nu när man kan surfa på samma priser inom EU och EES! Glöm inte att sätta på flygplansläge om ni besöker andra länder än dessa, till exempel Monaco och Albanien. Väldigt säkra källor menar att detta är svindyrt!

6. Om ni känner för att träffa andra backpackers - boka mycket Youth Hostels och vandrarhem!

7. Ta med handtvättmedel för att kunna göra rent kläder på egen hand i handfatet!

8. Om ni åker nattåg/nattfärja - sätt alarm minst 30 minuter innan ankomst. Det kan vara framme tidigare!

9. Har ni möjlighet att boka liggvagn på nattåget så gör det. Det kostar lite extra, men helt klart värt det om man inte har jättelätt för att sova sittandes!

10. Försök att ge runt 10 % i dricks på restaurangerna över allt förutom i Italien, där låg dricksen på 12 %.

11. Stationerna som hade pass- och biljettkontroller på terminalerna när vi var där var Barcelona Sants, Milano och Roma Termini. Tänk på att detta tar lite extra tid.12. Frimärken och biljetter till kollektivtrafiken finns ofta i tobaksaffärer. I Italien heter dessa Tobacchi.

13. I Italien består frukosten gärna av det vi kallar bakverk.

14. När ni bokar boenden, se till att lakan finns! Inte roligt att behöva släpa runt på sängkläder.

15. Saker som schampo, tvål, solkräm och tandkräm går att dela på. Allt för att minska vikten!

16. Skriv ner era äventyr! Tro oss, ni glömmer snabbare än ni tror.

17. Lita inte på alla som vill hjälpa er och följ inte med någon. Fråga heller i informationen på tågstationerna eller i butikerna.

18. Om ni bestämmer er för att hoppa av i Pisa eller Verona, ta hellre tre timmar än två. Två timmar räcker, men det blir lätt stressigt då det tar ca en halvtimme att gå till Lutande Tornet respektive Julias Hus. Hellre två än fyra timmar, dock.

19. Försök att boka tåg med byten på minst 15 minuter; tåg blir lätt försenade. I Italien var alla tåg försenade med åtminstone 5-10 minuter när vi var där, men den kan ju komma att ändras.

20. Rekommenderat är att göra dagsutflykter, så som sightseeing i Monaco, Scuba Diving eller en tur till Pompeii och Vesuvius. Dessa kommer bli de mest minnesvärda dagarna!21. Om ni vill åka Hop-on Hop-off- buss i någon av städerna går det att köpa biljetter på plats. Det är ett utmärkt sätt att lära sig att hitta i staden. Kan ni bör ni göra det tidigt under vistelsen!

22. Tar ni färja till Patras och vill komma vidare till Aten, följ gatan åt höger ca 500 meter tills ni kommer till Suburban Bus Station. Där går regelbundet bussar till Aten och biljetter går att köpa där (för oss båda kostade det 41 €). Blir du lätt åksjuk kan det vara bra att boka tidigare för att säkert få en plats. Vår blev överbokad och vi fick stå upp en stund, vilket inte var jättebekvämt. Det svåra med att boka buss i förväg är att färjans ankomsttid är lite svår att tyda och kan komma att variera.

23. Förvänta er absolut inte att alla ska prata engelska. De flesta i storstäderna gör det, men inte alla.

24. Det kan vara bra att kunna korta fraser, som Hej och Tack. Detta både på grund av artighetsskäl och för att det är roligt.

25. Kom ihåg att det är du som är ny utomlands, även om du gärna vill tro att allting omkring dig är nytt. Ibland kommer du få anpassa dig till nya kulturer eller bara gilla läget när du får stå upp på den överbokade bussen för att ingen sagt åt dig att det går på mer folk även om alla säten är tagna.

26. Försök äta något fruktigt eller grönt under dagen. Ni vill inte inse det, men oj vad mycket skit ni kommer stoppa i er!Förslag till packlista:

- Bekväma skor som går att ha på sig länge. Ni kommer säkert gå massor!
- Ett extra par skor, förslagsvis "finare" skor som går att använda vid utekvällar
- Ett par långa byxor och ett eller två par korta byxor (kjol)
- T-shirts/linnen, räcker med tre eller fyra olika om ni packar i ryggsäck (den blir fort full så det gäller att prioritera)
- En blus/skjorta/klänning för utekvällar
- Underkläder för en veckas bruk
- Toalettartiklar (för ryggsäck: försök tänka vad som är det mest väsentliga att ta med)
- Handtvättmedel (så underkläderna kan vara rena nästa gång ni använder dem)
- Handduk (en räcker gott och väl)
- badkläder
- solkräm
- powerbank
- kamera/videokamera med extra minneskort
- pass
- hörlurar (gärna snäckor, smidigare en dag på stranden)
- pennor (om ni åker på interrail är detta ett måste då ni måste skriva stationerna på biljetten)
- Ett hänglås (om ni någon gång får chansen att låsa in era saker)
- anteckningsblock/dagbok (så ni kan skriva om era makalösa upplevelser!)
- En bok eller Spotify premium för att ha något att göra på tåget


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Trogne Läsare,

Efter 29 dagar på resande fot nådde vi till slut Berlin, det sista stoppet för Tågluff September. självklart känns det lite vemodigt att behöva ställa in siktet på Sverige och hemfärd efter alla äventyr vi haft ute i Europa, men vemodet tar ändå inte över lättnaden över att äntligen få komma hem till sin egen säng igen. Ni skulle bara veta hur många olika sängar, bäddar, säten och bänkar vi har testat under denna månad. INGET är bättre än hemma! Men vi hade fortfarande en dag kvar innan vi skulle ta tåget hem till Sverige, och den tänkte vi minsann inte låta flyga förbi.

Vi anlände till Berlin runt lunchtid. Vi visste redan när vi åkte dit att vi inte skulle hinna se alla sevärdheter i staden, så vi siktade in oss på Brandenburger Tor och Checkpoint Charlie, sedan gick vi till Mall of Berlin för att se om vi skulle kunna göra några sista fynd. Vi hittade inte allt för mycket, men det var lika bra. Efter att ha sett vad väskorna vägde på flygplatsen i Aten ville vi helst inte lasta på oss mer. Amanda bar trots allt runt på 16 kg på ryggen! Istället hittade vi Currywurst och Döner, vilket fick representera vår korta vistelse i Tyskland.

Därefter tog vi tunnelbanan tillbaka till hotellet för att kunna vila ut innan klockan skulle väcka oss 5:30 kommande morgon, men det gick inte så bra. Ingen av oss verkade kunna sova! Men vem behöer sömn när allt man ska göra är att sitta på tåg i 12 timmar? Inte vi i alla fall.

7:06 avgick tåget från Berlin i morse och vi lämnade även Tyskland bakom oss. Nu ser vi fram emot att få komma hem!

Have safe flight,
Linnéa & Amanda

Likes

Comments


...eller eftermiddag.

Hallå Sverige!

Det blir kvicka besök nu för tiden då vi kommit in på slutspurten. Ny stad varje dag är det som gäller, och vårt senaste besök var i Prag.

Prag alltså... Ja vad tyckte vi om den tjeckiska huvudstaden egentligen? Första intrycket av staden var att det var hyfsat orent och stökigt, speciellt området vid tågstationen. Desto närmare centrum man kom desto ljusare verkade det bli, dock. Snart var vi framme vid hotellet, vilken låg i ett helt annat område än vad stationen hade gjort.

Hotellet i Prag lyckades vi hitta lite av en slump när vi satt och letade boenden på booking.com för några månader sedan. Det var nämligen ett extraerbjudande på ett femstjärnigt hotell mitt i stan. Vi slog till direkt! På vägen dit kunde vi inte undvika att fundera över vilket skumt hotell som skulle ha sådana idiotlåga priser för så mycket lyx. Tänk om vi hade blivit lurade? Men inte då. När vi kom in på hotell Grandior i Prag kunde vi spegla oss i både golv och väggar, personalen var klädda i kostym, och inredningen gick i svart och vitt. Dessutom verkade det som att alla gäster visste hur man betedde sig på ett sådant hotell. För oss kändes det nästan lite främmande, då vi inte alls vant oss vid den höre klassen. Men vi hanterade situationen så gott kunde.

Eftermiddagen spenderade vi i Prags stadskärna. Vi åt lite tjeckiska bakverk (s.k. trdelnik), tittade på arkitektur och katedraler och handlade några plagg inne på NewYorker. Dessutom lyckades vi hitta en mycket intressant leksaksbutik. Den var två våningar hög och mitt i butiken fanns en karusell (vilken verkade vara butikens huvudattraktion). Linnéa trodde hon skulle få mardrömmar av den läskiga musik som spelades, men Amanda trivdes utmärkt då hon äntligen funnit sin rätta plats! Inte nog med det hittade vi in till vaxmuseet Grévin och kunde ta lite bilder med några väl kända ansikten.

Därefter gick vi bara runt och tog in atmosfären i den nya staden. Vi hade tur, för just idag verkade det vara mycket marknader igång. Dessutom sprang vi på gatumusikanter i alla dess former, från portugisiska körer till Mozarts symfonier spelade på vattenglas. Det fanns minst sagt mycket att titta på!

Kommer vi åka tillbaka, dock? Antagligen. Vi kände att både Prag och Wien gick att uppleva på en dag och att det räckte för att kunna säga att man har sett städerna, men det finns absolut mer att se. Hade vi återvänt hade vi antagligen spenderat en weekend, gärna på ett trevligt hotell då bara det var en upplevelse, för sightseeing och shopping. Även om centrum inte var överdrivet stort fanns det mycket butiker, och för oss som är vana vid att köpa kläder i Sverige verkade det mesta gå under kategorin "billigt", i varje fall i Prag.

Nu väntar det sista stoppet på oss, och därefter har blivit dags för oss att ta tåget hem till moderlandet igen. Önska oss lycka till!

Have a safe flight,
Linnéa & Amanda

Likes

Comments

Hallo!

Igår lämnade vi värmen i Aten för att anlända i Wien med dess höstväder.

Vi "fuskade" och flög faktiskt från Aten för att slippa många timmar på tåg genom Östeuropa. Allting verkade väldigt oklart med tågen, så vi valde att vara lite smidiga och tog flyg.

Väl inne på flygplatsen var vi allt lite nervösa, men inte inför själva flygrutten i sig - utan för att våra biljetter inte skulle fungera... Vi hade köpt biljetterna av ett företag som hette Svenska Resebyrån - vilka inte verkade ha fått speciellt va omdöme. Vi fick ringa flera gånger och tjata på dem för att få numret på biljetterna (vIlket var det viktigaste på flygplatsen). Inte heller var de så svenska som vi hade förväntat oss. Den första pratade bara engelska och den andra bröt kraftigt på något annat språk. Det kändes inte alls tryggt, speciellt inte efter att ha läst flertalet negativa recensioner.

Men till slut fick vi våra biljettnummer och vi lyckades ta oss till Wien. Tyvärr fick vi inte se mycket av staden då vi anlände sent på eftermiddagen, men vi kastade väskorna på rummet som vanligt och begav oss för att utforska innerstaden ändå.

Det var mörk när vi kom fram. Att vi hade rest till ett annat klimat blev extra tydligt när vi helt plötsligt mötte folk i jackor och mössor. För oss gjorde det inte så mycket dock, vi fick ju inviga våra egna nyköpta jackor!
Iklädda dessa gick vi till en souvenirbutik och därefter till en restaurang där vi beställde schnitzel (det var gott). Bara restaurangen i sig var värd ett besök med dess trevliga uteservering!

Sedan hann vi inte mycket mer, utan fick bege oss tillbaka till hotellet. Dagen därefter skulle vi upp tidigt. Även om vi inte var här speciellt länge så fattade vi gott tycke för staden och bara det faktum att vi kunde sova i tystnad var ett stort plus!

Men nu tar vi nästa tåg från Wien! 🇦🇹🚄

Have a safe flight,
Amanda och Linnéa

Likes

Comments

Kalimera! ☀️

Nu var det ett tag sedan vi hörde av oss till er, det beror på att den senaste veckan har vi bara legat och tagit det VÄLDIGT lugnt på stränderna vid Atens riviera, i en liten förort till Aten vid namn Voula - vissa av oss mer än andra.. Linnéa låg nämligen sjuk de första två dagarna, så Amanda fick vara kreativ och ta med sig typisk grekisk mat till rummet istället. Oj vad vi har ätit Gyros (det måste ni äta om ni skulle befinna er i Grekland). Bara det är en anledning till att åka tillbaka!

När Linnéa blivit bättre tog vi bussen in till Aten för lite sightseeing. Vi valde verkligen rätt dag. Inte alls. Det skulle bli närmare 40 grader och vi kunde knappast röra på oss, men det stoppade oss inte alls för att utforska Aten. Vi gick upp till Parthenon och Akropolis - och detta var absolut en av höjdpunkerna på resan. Värmen gjorde det dock svårt att stanna kvar en längre stund och ta in den väldigt sevärda sevärdheten. Så vi åkte vidare på bussen, och nästa stopp blev Hard Rock Café. Där skulle vi avnjuta en underbar måltid och trevlig sällskap.

Nästa dag skulle det bli ungefär samma temperatur, cirka 40 grader, och då kändes det inte värt att ligga på stranden. Så vi gick på en shoppingtur. Lustigt nog slutade det med att vi båda köpte varsin höst/vinterjacka, och vi bara längtar efter att få använda jackorna.

Men vi hade några dagar kvar i värmen. Dessa dagar spenderades på stranden, men inte i vattnet. Vi hörde nämligen om att det var ett fartyg med olja som sjunkit och den oljan hade då dragit in mot Atens riviera. Vissa av stränderna var helt svarta av olja, och andra var helt klart renare. Denna information fick vi inte av lokal befolkningen, utan vi fick läsa om detta på Aftonbladet istället. Hotellet visste knappt om det, så vi blev glada över att vi hållit oss uppdaterade på annat vis. Men visst var det skönt att ligga på stranden ändå!

Så nu bär det av mot nästa äventyr - håll er uppdaterade! 👍

Have a safe flight,
Amanda och Linnéa

Likes

Comments

Godmorgon!

Hoppas allt är väl med er 😊

I torsdags begav vi oss från Neapel mot Bari för att lämna Italien. Vi hade varit i Italien i över en vecka - och med de upplevelser vi varit med om, kände vi att det räckte. Vi hade hört att man kunde ta en färja från Bari över adriatiska och joniska havet för att slutligen anlända i Grekland. Det lät bra tyckte vi - så vi bokade två sittplatser på färjan redan i våras så allt var klart när vi kom dit.

När vi steg på färjan blev vi båda imponerade av dekorationerna och känslan då hela atmosfären på färjan var som på ett hotell. Vi la väskorna på hyllor i sovsalen och satte oss i baren för att lugna nerverna lite (Amanda var rädd att hon skulle bli åksjuk)...

Men natten passerade och någon timme eller timmars sömn fick vi ändå. Vid frukosten såg vi faktiskt en delfin, och det kändes ganska härligt (väldigt häftigt).

Sen var vi framme i Patras, och där skulle vi ta en buss in mot fastlandet. Vi köpte var sin biljett och väntade senare på att bussen skulle avgå.

Bussen hade flera stopp på vägen och vid ett stopp gick det på väldigt många. Amanda som var rädd redan sedan tidigare att hon skulle bli åksjuk satte sig längst fram för att kunna kolla på vägen, men en äldre dam med en platsbiljett tänkte då inte ge sig. Så det var bara för oss att ställa oss upp och vänta till någon skulle gå av vid nästa stopp. TIPS: boka PLATSBILJETT på buss ett tag innan avresa - det kan bli mycket folk. Och om du är åksjuk - se till att hamna långt fram 👍

Och tillslut fanns det plats till oss, så vi fortsatte vår resa in mot fastlandet. Vi åkte förbli dalar med olivträd, bergssluttningar och vattendrag - mycket vackert må ni tro!

Efter drygt 24 timmars resande var vi äntligen framme vid hotellet där vi nu har det skönt och gottar oss på - men det får ni läsa mer om sen...

Have a safe flight,
Amanda och Linnéa

Här kommer lite bilder från dessa dagar:Likes

Comments

Hallå igen!

Vad roligt att ni fortfarande vill följa med på vårt äventyr! 😊

Dessa två dagarna har vi varit i Napoli/Neapel. Det var en upplevelse på många sätt - positivt och negativt. Vi är väl inte jätte förtjusta i staden Neapel...

Allt började när vi skulle korsa gatan vid stationen, där vi märkte att fordon inte stannar för gående - och när gående väl stannar så tutar de på den gående att gå över(?). Det verkade som att folket i Neapel var vana vid ett konstant flyt i trafiken, och vi som var nya stannade upp ALLT. Tillslut hade vi lärt oss att det var bara var att gå, så vi gick - hela vägen till hotellet där vi stannade på nytt för att de renoverade i receptionen. Det var fullt med bröte, men vi kom fram och fick vårt rum (vilket kom att bli en den enda platsen där vi kände oss säkra). Faktum är att vi tröttnade så fort att vi slängde av oss väskorna och tog tunnelbanan till närmsta stand för lite lugn och ro.

Väl framme såg vi att det var mycket skräp och glasflisor på stranden, så vi la oss på klipporna istället, vilket var mycket bekvämare än vad vi trodde. Så det kom att bli en helt okej eftermiddag trots allt.

BARA EFTERMIDDAGEN. På kvällen när vi kommit tillbaka till Neapels centrum behövde vi fortfarande gå från tågstationen till hotellet, och hela vägen tillbaka visslade, ropade och tutade killarna på tjejerna som gick förbi. Vi kände oss varken säkra eller som hemma, därför fick det bli take-away pizza som vi åt på hotellrummet.

Dagen därefter blev mycket bättre. Vi skulle åka på en heldagstur till Pompeji och Vesuvius. Vi fick se ruinerna av den 2000 åriga gamla staden som en gång fick uppleva Vesuvius mest kända utbrott. Det var väldigt vackert och rekommenderas till alla som inte har varit är. GLÖM INTE VATTENFLASKAN DOCK! - vi gjorde det och det var precis så vi kom ner till mötesplatsen igen... Solen låg på och vinden var minimal. Det blev minst sagt hett...

Det häftigaste med Pompeji var nog ändå att få skåda vulkanen Vesuvius, då man bara kunde föreställa sig vilken kraft som ännu finns inne i den aktiva vulkanen. På något sätt kändes det bra att få se vulkanen på håll, men det kom att ändras. På vägen till Pompeji fick vi reda på att alla som beställt heldagsturen skulle bestiga denna vulkanen, alltså vi skulle upp till kratern och få se ner i den gigantiska hålet där lava och eld sprutar ur. Det senaste utbrottet var visserligen 1944, men ändå. Inte nog med det få fick vi även reda på att detta är världens farligaste vulkan... Då blev vi nervösa och lite skakiga i benen - men annars visste vi att vi skulle få åka tillbaka till Neapel, så det var bara att hitta modet inom oss. Och väl uppe vid kratern var det en av de mest fantastiska utsikter. Vi var på samma höjd som molnen, så vi har bokstavligen gått igenom dem. Därmed kände vi att vi hellre står uppe på en vulkan än går på gatorna i Neapel, vilket var tur, för tänk vad vi hade kunnat missa!

Så det blev en bra dag, men det var tack vare att vi kom iväg från Neapel. Kanske förstår ni varför när ni hör hur det lät utanför vårt fönster... Video finns nedan.

Have a safe flight,
Amanda och Linnéa

Likes

Comments

... ska det självklart vara skyfall när vi är där! Men inte ska vi klaga inte. Vi har ju varit i Rom!Tjenatjena Sverige!

Vi har hört från säkra källor det senaste att det har varit rätt ruggigt hemma. För en gångs skull kan vi säga att det har varit så här med. But you can't have a rainbow without a little rain, som Dolly Parton en gång sjöng. Så får vi se det med, och idag skiner solen åter igen!

Men som sagt, det gjorde den inte när vi vaknade i söndags. Ni vet det där mysiga regnet man saknar på en höstkväll när man bara vill ligga inne och titta på film: det fick vi, gånger maaassor! Åskan mullrade utanför fönstret och sikten skymdes av skyfall efter tio meter. På gatorna forsade vattnet fram och människor stod och tryckte i täta massor under caféernas parasoll. Det fanns bara två anledningar till att gå ut en dag som denna:

1. Om man VERKLIGEN behövde.
2. Om man var backpacker med hop-on hop-off biljett på bussarna i stan och bara hade två dagar på sig att se allt.

Så vi drog på oss varma kläder, regnponchos, paraply och laddade med en hel del viljekraft. Sen gick vi ut för att uppsöka frukost.

Det tog oss drygt ett halvt kvarter, sedan var skorna genomsura. Visst, vi försökte vänta in en en lucka i det våldsamma regnandet genom att sitta på ett café, men till sist insåg vi att vi aldrig skulle klara oss torra genom detta hur mycket vi än försökte, så vi sprang. Ganska snart var vi framme vid bussarna och kunde påbörja sightseeing-turen genom Rom.

Längs vägen hann vi se Colosseum, Circus Maximus, Palazzo Venezia, Forum Romanum och många andra kända monument och byggnader. Dock utgjordes större delen av upplevelsen av det hemska regnovädret. Kvällen spenderade vi på Hard Rock Café, vilket helt klart var värt besöket. Varsin Legendary Burger och en Hot Fudge Brownie senare var vi så mätta att vi knappt kunde gå hem. Men oroa er inte, vi kom hem så småningom.

Dag nummer två regnade det inte lika allvarligt, så vi bestämde oss för att gå av bussen och besöka Fontana di Trevi och Spanska Trappan, samt Vatikanstaten. Väl framme vid Vatikanen upptäckte vi längden på kön och priset för entrén och kände faktiskt att vi nöjde oss med att ha sett taket av Sixtinska kapellet. Idag kände vi inte att det var värt det när det fanns så mycket annat att göra istället. Så vi dissade påven för lite bio istället och såg Baby Driver (vilket för övrigt bara kostade 6 € på Multisala Barberini)!

Sista kvällen satte vi oss på en uteservering nära vårt boende. Där åt vi pasta och tog varsitt glas Chardonnay till måltiden. Nu hade det slutat regna, och kvällen kom att bli så där lagom varm som man vill ha den utomlands.

Have a safe flight
Linnéa & Amanda

Likes

Comments

God morgon kära läsare!

Nu när vi åter har kommit vidare på vår resa tänkte vi berätta för er om våra senaste stopp. Senast befann vi oss i Monte-Carlo och övernattade i den relativt närliggande italienska staden Genova.

Den 7 september satte vi oss på tåget mot Venedig. Innan vi skulle ankomma där ville vi göra ett snabbt besök i Verona för att se Julias Hus (Casa di Guilietta). Vi hade båda sett filmen Letters to Juliette och hade höga förväntningar på den magiska plats där man kunde få hjälp med sina kärleksproblem. Det verkade alla andra också ha, dock. När vi kom in i Verona centrum var det folk överallt och minst sagt knökat för någon med våra ryggsäckar. Tidspressen gjorde inte det hela bättre, men vi lyckades allt komma fram till slut, stanna i 5 minuter och sedan lunka vidare igen. Vi var trots allt hungriga från allt tågresande.

Näst på tur stod Venedig. Första intrycket av denna stad var häftigt. Det första vi såg när vi kom ut från terminalen var Canale Grande och en gondol komma färdades på den. Husen var rena och arkitekturen var vacker, men det visade sig inte vara så överallt. När vi kommit över första bron blev gatorna snabbt smalare och mörkare och vi insåg att allting såg exakt likadant ut. Dessutom stämde inte Google Maps helt överens med det vi såg, vilket gjorde att det tog lite längre tid för oss att hitta vår lägenhet än vad vi har räknat med. Slutligen kom vi fram, dock, och blev visade till det rum vi hyrt för två nätter. Rummet hade vi hyrt via Airbnb och var vad vi behövde, men inte mycket mer än så.

Därefter var det dags att upptäcka Venedig! Klockan hade redan dragit sig mot kvällen, därför bestämde vi oss att äta på en mysig liten restaurang intill kanalen vid Rialtobron. Efter ett tag började det smattra på parasollen och vi förstod att det regnade. Vi måste erkänna att mysfaktorn ökade något, samtidigt fick vi planera om vad vi skulle göra med kvällen. Något vi inte haft på länge nu var filmkväll, så vi tänkte att vi lika gärna kunde unna oss en sådan (även om Linnéa hann somna innan dess).

Andra dagen kom som tur var att bli ljusare. Vi gjorde lite sightseeing, åkte båt (inte gondol, gondol är inte ens att drömma om för en backpacker-budget) och avslutade eftermiddagen på Hard Rock Café (man får ju prioritera).

Innan vi gick hem köpte vi oss en glass och njöt det sista vi kunde av atmosfären, även om vi faktiskt längtade mer därifrån. Venedig var kul att ha sett, men inget vi lär åka tillbaka till. Andra städer föll oss bättre i smaken.

Have a safe flight,
Linnéa & Amanda

Från Verona

Likes

Comments

Godmorgon Sverige!

Tiden går fort när man har roligt - och det har vi verkligen haft. På två dagar har vi hunnit se Nice, Monaco samt även korsat gränsen till Italien. Men vi får ta det från början...

Så den 5 september hamnade vi i Nice. Första intrycket av Nice var som vi befarade: helt fantastiskt - helt magiskt! Gatorna var rena, husen var skötta och man kände sig trygg. Vi insåg att vi skulle tagit två dagar här, hellre än i Marseille - men man lär sig så länge man lever. Vi får helt enkelt komma tillbaka!

I varje fall så gick vi för att utforska staden, och vi befann oss helt plötsligt uppe vid ett vattenfall med en fantastisk utsikt över Nice. Trots alla dessa trappor vi behövde bestiga i stundens och solens hetta måste vi säga att det var värt det. Helt klart!

Därefter spenderade vi eftermiddagen på Nice stenstrand. Det må ha varit lite obekvämt och hårt, men det kristallblå vattnet kompenserade för det. Det var perfekt för att sitta och beundra natthimlen, dock. Vi satte oss på stranden som många andra, och såg när planen lyfte från flygplatsen - också rekommenderat när man åker till Nice.

Morgonen därefter hämtade en guide upp oss för att föra oss till Monaco. På vägen dit fick vi se många vackra platser då vi färdades vid Franska Rivierans kust. Bland annat en tusenårig gammal by vid namn Eze och en parfymfabrik (där luktade det som världens alla blommor).

Sedan kom vi till Monaco. Vi fick se palatset (även vaktombytet), casino of Monte Carlo, Herkuleshamnen och Grand Prix-banan. Amanda tyckte att det var väldigt vackert och blev väldigt impad av alla yachter som stod i "rikemanshamnen". Vi fick veta att en yacht kostade 600 000€ utan bensin för en vecka - så att semestra där skulle få förbli en dröm. Amanda tyckte även om casinot, dock fick man inte gå in i själva casinot då formell klädsel var ett krav - men visst hade hon velat se det i action.

Linnéa däremot var mer imponerad över att ha varit där Casino Royale spelats in (Casino of Monte Carlo), än över Monaco självt. Gatorna var små och trånga, allting var byggt på varandra och alla priser verkade bara löjliga! Visst, det var häftigt att få vara där - men väldigt överskattat!

Trots våra skilda upplevelser var vi överens om att en dag räckte för att få ha sett det lilla landet - om man inte lever i överflöd av pengar!

Därefter åkte vi vidare mot Genova, men vad som händer härnäst får vi veta snart!

Tills dess, ha det bra där hemma!

Have a safe flight,
Amanda och Linnéa

PS: Om ni någonsin åker till Monaco - ANVÄND INTE SURF. Det kostar........


Bilder från utflykten till Monaco:

Likes

Comments