Under ett par lektioner i skolan har vi engagerat oss i två av William Shakespeares verk; Much ado about nothing (mycket väsen för ingenting) och Hamlet. Nedan tänker jag kort skriva om vad de handlade om och vad jag tyckte om dem.

Much ado about nothing: Filmen är en komedi regisserad av Kenneth Branagh som släpptes 1993 med Emma Thompson och Kenneth Branagh som två av huvudrollerna. Much ado about nothing är baserad på Shakespeares pjäs och hade sin första föreställning någonsin 1613.

Den handlar om att ett fälttåg har tagit slut och gruppen av soldater återvänder tillbaka till Messina. De väljer att bo i Leonatos hem och en av soldaterna vid namn Claudio får ögon för Hero, Leonatos dotter medan Benedikt som också är en soldat, slänger förolämpningar med Heros kusin Beatrice. Både Leonato och Benedikts överordnade bestämmer sig tillsammans med Claudio att de ska försöka omvandla förolämpningarna till kärlek och de sätter sin plan i verket.

Filmen var rolig och flera repliker sätter sig på hjärnan samtidigt som man inser att Shakespeare redan då fick med hysterin bland unga tjejer och kvinnor när någon känd person eller en "vanlig" kille kommer på besök i en stad. Detta är det man ser när kändisar kommer till en speciell stad.

Jag ger filmen 4 av 5🐻🐻🐻🐻

Hamlet:Detta är en tragedi som också är ett av Shakespeares verk, den är framförallt känd för monologen "to be or not to be, that is the question..." Vi såg teaterversionen som var filmad på Royal Shakespeare Theatre i somras, där alla skådespelarna är afrikaner.

Pjäsen Hamlet handlar om just Hamlet och hans familj som bor i på slottet Elsinore i Danmark. Hans far är mördad, hans mamma har gift sig med Hamlets fats bror och han är full av sorg. En kväll får han besök av sin fars vålnad som berättar vad som hände den kvällen han blev mördad och säger att Hamlet ska hämnas.

Pjäsen var bra trots att den var på gammal engelska och att man hade lite problem med att hålla isär vem som var vem, dessutom så är jag extremt imponerad över att alla skådespelarna - framför allt Hamlet och Kungen - och deras monologer som måste varit svåra att memorera.

Jag ger Hamlet 3 av 5 🐻🐻🐻

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

I det här inlägget kommer jag att skriva lite kort om de två huvudverken,en roman och en film, som vi jobbade med i skolan under vårt andra litteraturtema i våras och skriva vad jag tyckte om dem..

Som möss och människor är skriven av John Steinbeck och handlar om två män som heter Lennie och George, och de är på flykt från sitt tidigare jobb som arbetare på en gård. Lennie gillar alla saker som är mjuka och lena, som mössen han fick av sin moster Clara men har alltid av misstag råkat döda dem genom att bryta nacken på dem, så hon slutade ge honom möss. Men orsaken till varför de var tvungna att fly från den tidigare gården var på grund av att Lennie hade tagit tag i en kvinnas kjol och smekt den, som han gjort med sina möss, och när kvinnan skulle dra sig undan höll han kvar och hon hade skrikit av skräck. George är tålmodig med Lennies beteende men tvekar inte med att säga ifrån om han gör något dumt. Efter ett tag på den nya gården får Candy, en av de andra arbetarna nys om Lennie och Georges dröm om en egen gård vill han också vara med på ett hörn. Kommer de två bästa vännerna skaffa gården de alltid drömt om eller kommer komplikationer dyka upp på vägen.

Jag tyckte boken var riktigt bra skriven med fina miljöbeskrivningar som får en att följa med genom hela boken men den innehåller en del gamla svenska ord som kan bromsa upp läsningen ibland.

Jag ger kortromanen 3 av 5 🐻🐻🐻

​Min vänstra fot
är regisserad av Jim Sheridan och är en biografisk film, vilket betyder att filmen ät baserad på en persons liv, det är samma sak som en biografi fast i filmversion. Den handlar om irländaren Christy Brown (spelas av Daniel Day-Lewis) som föddes med Cerebral Pares (en CP-skada) som har lärt sig kontrollera sin vänstra fot. Med den foten gör han nästa allt,till exempel han skriver, målar och öppnar dörrar. Christys pappa trodde aldrig på honom från början när han var liten, men när Christy är mellan 9 och 10 år gammal blir han nästan lika stöttande som sin fru. När Christy blir äldre får han träffa Eileen Cole, en specialist på just hans skada, så får han chansen att utveckla sitt talande och börjar tro mer på sig själv. Kan detta vara början på en god vänskap?

Jag tyckte filmen var väldigt bra och man fick verkligen följa Christys liv genom filmen. Kostymer och plats där filmen är inspelad gjorde så att man nästan kunde föreställa sig om hur livet var på den tiden (runt 1945-1955).

Jag ger Min vänstra fot 4 av 5 🐻🐻🐻🐻

Likes

Comments

I skolan har vi läst Mannen under trappan till vårt litteraturtema på svenskan

​Boken mannen under trappan är skriven av Marie Hermanson och den handlar om Fredrik Wennéus och hans familj. De ska flytta till ett litet hus på landet: det är gammalt, rymligt och charmigt. Familjen har alltid haft väldigt tur men snart kommer det att förstöras. En morgon när Fredrik inte kan sova kommer han ner i hallen och ser en fullvuxen man på knappt en och en halv meter. Mannen påstår att han bor under trappan som går upp till övervåningen. Flera gånger säger han: "Jag bor här". Vem är han och varför drar sig hans fru Paula undan för honom?

Mannen under trappan är bra skriven och väldigt detaljrik. Den är väldigt speciell och egen och kan vara lite svår att förstå på vissa ställen, men det ställer inte till det för läsaren.

Av mig får Mannen under trappan 3 av 5 🐻🐻🐻

Likes

Comments

Vi har sett filmen Harold and Maude på svensklektionen till vårt litteraturtema.

Den handlar om Harold, en nittonårig pojke som gör allt för att få sin upptagna mammas uppmärksamhet. Han träffar en kvinna vid namn Maude på en begravning och de börjar träffas regelbundet trots att hans mamma vill att han ska gifta sig. Hon vill det så att han slutar bete sig som ett barn, men Harold skrämmer iväg alla sina träffar med tjejerna hans mamma fixar åt honom. Det som strular till det när Maude är äldre än man tror och Harold tar ett beslut som man inte väntar sig.

Den är regisserad av Hal Ashby och filmen är klassad som en mörk komedi. Jag tycker att filmen var helt okej, den var inte den bästa men den har en fin baktanke och jag ger den 2 av 5 🐻🐻

Likes

Comments

Les Misérables är en musikal där man får följa en man - Jean Valjean - som var en slav under 1800-talets Frankrike. Han jagas av polisen i många år efter att ha brutit sin villkorliga frigivning. Jean har även tidigare i livet gått med på att  ta hand om en fabriksarbetares dotter vid namn Cosette. Vad han inte vet är att hans beslut förändrar hans liv för alltid.

Filmen är regisserad av Tom Hooper och man får ett annat perspektiv på tiden efter den Franska revolutionen. Man får se hur de fattiga levde, hur de försöker samla ihop pengar inför dagen och hur de rika inte bryr sig om sådana "djur". Den visar när uppoffringar görs, och hur drömmar kan krossas i ett ögonblick.

Les Misérables är en bra film, som fångar ens uppmärksamhet från första stund och får då av mig får den 3 av 5 🐻🐻🐻

Likes

Comments

I fredags (20/11) såg jag och min bästa kompis den uppgörande filmen Mockingjay part 2 till trilogin The Hunger Games. Böckerna är skrivna av Suzanne Collins och filmerna är regisserade av Francis Lawrence och Gary Ross.

FIlmen var suverän och den var mycket bättre än jag väntade mig. Tycker du om serien ska du verkligen se sista delen och självklart de första tre filmerna.

Mockingjay part 2 får av mig 5 av 5 🐻🐻🐻🐻🐻

Likes

Comments

Jag har sett den japanska filmen Spirited Away som är regisserad av Hayao Miyazaki.

Jag tyckte filmen var väldigt konstig, men väldigt bra gjord. Handlingen var lite svår att förstå i början , enligt mig, men när man har kommit in i handlingen förstår man. Detta är egentligen inte min typ av film men om du tycker om japansk anime så tycker jag du ska se den!

Sprited Away får av mig 3 av 5 🐻🐻🐻

Likes

Comments

Nu är jag även färdig med bok 3 i serien TMI. (The Mortal Instruments) och wow. Jag kunde verkligen inte sluta läsa. Boken heter Stad av glas och hon som har skrivit den heter Cassandra Clare. Man blir verkligen nyfiken och vill veta mer under hela boken.

Clary har hela tiden fått höra om Jace och de andra skuggjägarnas värld ända sedan hon träffade de. Idris - den fantastiska staden av glas. Efter en händelse i New York vill Valentine ta sig till Idris (Alicante), han har sin demonarmé och han behöver bara spegeln - det sista instrumentet - för att ta över skuggvärlden.
Det enda problemet är att Clary är inte välkommen till Idris, dessutom kanske krig är väntat och hennes bror Jace vill inte ha henne där. Men hon måste dit. Det är där alla svaren finns på alla de frågor hon har. Kan det finnas något annat sätt att lösa det på? Inte om man inte heter Clary Fray Morgenstern.

Boken är så bra skriven med levande beskrivningar och karaktärernas personligheter. Stad av glas är - precis som de andra böckerna - skriven i 3:e persons perspektiv vilket jag tycker passar serien helt. I många böcker tycker inte jag att det passar men det gjorde det i den här boken.

Stad av glas får av mig 5 av 5 🐻🐻🐻🐻🐻

Likes

Comments

Jag har läst den andra boken om The Mortal Instruments - Stad av aska av Cassandra Clare. Den handlar om huvudpersonen Clarissa "Clary" Fray (Fairchild/Morgenstern) som bor i Brooklyn,New York och som snart är 16 år gammal. Det enda hon vill är att allt ska bli som vanligt igen, precis som det var innan hon träffade sin bror Jace och innan hon kunde se nedomvärldare som vampyrer, varulvar och älvor. Hennes mamma ligger i något slags magiskt koma och kan inte vakna och helt plötsligt börjar någon mörda nedomvärldars barn. Är det Valentine, och om det stämmer vad ska han göra? Boken är klassad som kärleksroman, Fantasy och ungdomslitteratur.

Jag tycker boken var väldigt bra skriven och man får tydliga bilder i huvudet var man är och hur det ser ut. Den var väldigt spännande och jag ville hela tiden få reda på vad som hände sedan. Först trodde jag inte att jag skulle tycka om den här serien då jag inte har varit så intresserad av övernaturliga väsen men det gjorde jag.

Boken får av mig 5 av 5 🐻🐻🐻🐻🐻

Likes

Comments


Jag är en tjej som brinner för att läsa och titta på filmer. Här kommer jag lägga upp korta recensioner av böcker och filmer lag läst och sett.

Kom gärna med förslag på böcker eller filmer :)

//Maria

Likes

Comments