HeaderEn créme, hur svårt kan det va? ”Det är väl bara att ta något återfuktande, krämigt? Är det verkligen någon skillnad?”


Kortfattad historia:
En créme återfuktar och håller huden smidig genom att skydda mot uttorkning. Den har större molekyler än serum och appliceras därför efter för att ”kapsla in”. Krämerna kan ha fler egenskaper, t.ex. för att förebygga/minska acne, öka spänst vid rynkor, jämna ut hudtonen vid pigmenteringar, lugna rodnad...

Något längre historia:
Det finns så otroligt många olika crémer - inte så konstigt att man blir förvirrad när man ska ge sig på jakt efter den rätta. Vi har alla någon gång virrat runt bland hudvårdsmärken på NK eller Åhléns och känt sig vilse (jag 16 år med acne och självförtroendet i botten! 🙋🏼‍♀️). Vilket håll ska jag gå åt? Man tar kanske något som en kompis har, som funkar bra för han/henne.

Hur ska man veta vilken man ska ha? Vilken är bäst? ...

Jag känner att jag börjar svamla runt bland massa text med begrepp som epidermis, lipider, peptider, hormoner.. Mina tummar skriver intensivt i hopp om att försöka förklara detta på ett enkelt och begripligt sätt. Men det ÄR inte så enkelt känner jag ju mer jag skriver.

Det är precis som med alla andra steg i din rutin. Vad som är bäst beror helt på Dig och vilken säsong det är just nu.

Du och din hud är unik.

När jag ska hjälpa någon med produkter behöver jag som hudterapeut agera reporter. Jag ställer 100 frågor som för dig kan verka oväsentliga. För mig är det viktigt att kartlägga vem Du är just idag. 🗺 Jag vill veta dina förväntningar och hur din hy beter sig i olika situationer.

”Men.. jag är väl den samma som förra året?”

Nej, skulle jag svara då.. eller mer precis: din hud förändras hela tiden. Varje dag. Tänk efter hur din hy känns precis när du vaknat på morgonen..

Lugn, mjuk med naturlig lyster? Och sen på kvällen då? Röd, stram och lite mosig efter en dag på jobbet framför datorn? Var uppmärksam och du kommer att märka att du kan ha olika hudtillstånd bara på en dag!

Hur mår du? Du kanske är väldigt stressad på jobbet just nu? Äter du p-piller? Är du allergisk mot något? Röker du? Bor du på Bali? Eller i Kiruna? Du kanske jobbar som flygvärdinna och byter zoner och klimat fler gånger i veckan? Tränar du mitt på dagen?... Det är så många olika faktorer som avgör vad du ska ha för produkt. Frågor som rör det inre och det yttre - för de hör alla ihop!

Mitt bästa råd är att boka en konsultation med en hudterapeut som kan utföra en noggrann analys av din hud och berätta vad han/hon ser hos just dig. Det ingår såklart alltid vid en ansiktsbehandling vilket är att föredra! Det finns inget bättre än när jag får träffa mina kunder i verkligheten. Jag kan känna på huden och se på situationen med ett tränat öga. 🕵🏼‍♀️ Då kan du vara säker på att behandlingsplanen är helt skräddarsydd för Dig.

Tips att tänka på:

1. Använd 2 olika krämer, så kan du jobba på fler saker samtidigt. Ha t.ex. en kräm som jobbar på din acne på natten och en super-återfuktande på dagen.

2. Byt kräm efter säsong. En kräm kommer troligen ej fungera året runt för dig och din hy. Tänk: bikini på sommaren och vinterrock på vintern. Inte skulle du väl ha bikini året runt, eller? 😇

3. Är du ny med hudvård och vill börja någonstans är en rengöring och en kräm en god start! (Vi alla måste börja någonstans).

/Coach.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments Det är inte så konstigt att hashtaggen ”söndagsmasken” har över 1500 inlägg på Instagram.

Söndagskvällar är väl ändå utmärkta för att skämma bort sig med något alldeles extra härligt, uppkrupen i soffan till en film?

Unna dig en ansiktsmask! 🧖🏼‍♀️

En kaolinmask som rengör skonsamt och återfuktar.. en sheet-mask som slätar ut linjer (även om man ser så läskig ut) eller kanske en jästmask som ökar cellförnyelsen och minskar dina orena porer? Listan blir längre i takt med att hudvårdsvärlden växer så det knakar. 🌎 För att veta vart du ska börja så behöver du veta vad just din hud behöver! Det får du lättast reda på genom att få en analys av en utbildad hudterapeut.

En konsultation hos terapeut är oftast kostnadsfri om du har planer på att investera i produkter! Tala om att du är nybörjare och vill ha hjälp med ditt första steg.

När du har hittat en mask som passar Din hud, då är nästa steg att få in din rutin så att du gör den 1 gång i veckan. Söndagen kan vara vilken dag i veckan som helst, men jag personligen gillar att avrunda veckan med en boost och starta den nya veckan med att vakna till lyster och extra g l o w !


1. Rengör huden från smink, talg och andra orenheter.
(Läs mer här: http://nouw.com/theskincoach/-1-rengor-ratt-31914984 )


2. Exfoliera så att masken når så djupt som möjligt.
(Läs mer här: http://nouw.com/theskincoach/-2-exfoliera-31928940 )


3. Applicera masken och låt den verka (en hel film om den fokuserar på återfuktning eller tvätta av i nästa paus om den rengör). Jag utmanar er att våga se lite galna ut där hemma! 🧟‍♀️Vissa masker luktar jäst så att du skrämmer slag på katten och grannen. Men se charmen i det och häpnas sedan över resultatet det ger!

Fördjupning kommer längre fram, vi börjar som sagt med grunderna. ;)

Lycka till!
/Coach.

Likes

Comments


Exfoliering - det fina ordet för ”peeling” som hudterapeuter ofta använder:
”Du måste exfoliera mera!”

På ca 1 månad byts huden ut helt och hållet över hela kroppen - precis som ormarna ömsar skinn. 🐍Skillnaden är att ormarna släpper all hud direkt, vi tappar lite varje dag. Just nu befinner vi oss precis mitt i väderväxlingen höst/vinter och många känner att pannan ser ut som en vägg där färgen börjat lossna.
Det är då extra viktigt att peela huden! Vi vill att de små bindningarna mellan de döda hudcellerna ska släppa från varandra snabbare så att den nya huden under får visa upp sig.

Det finns olika typer av exfoliering:

Mekanisk (korn-peeling) - har en bas med små korn från t.ex. kärnor, salt eller socker. Skrubbas mot huden med cirkelrörelser. Är toppen att använda på kroppen!

Prova hemma: 1 msk olivolja, med 1 tsk salt och lite pressad citron. Massera in peelingen över hela händerna, gnugga knogarna och skölj sedan av och torka med en handduk. Även perfekt för torra hälar!

Kemisk/ Leave-On (syror eller enzymer) - består av fruktsyror (t.ex. BHA/Salicylsyra) eller enzymer (tex papain från papaya). Appliceras på rengjord hy och får verka en stund innan avtvätt. Ingredienserna lossar på bindningarna mellan de yttersta hudcellerna utan att man behöver massera för att aktivera.

Vissa av produkter med fruktsyror kan även lämnas kvar på huden, så kallad ”leave-on”. Man kan låta den få verka under en längre tid över natten. Denna typ av peeling tycker jag är att föredra för ansiktet. Syror är en hel vetenskap som jag kommer fördjupa er i längre fram. Men jag kan lova att det ger otroligt fina resultat för acne, förminskandet av porer och slätare hudton/struktur.

/Coach.

Likes

Comments


”Jag vet.. jag vet.. A & O..”

Det första steget känner de flesta till. Rengöring.
Men alla känner inte till vikten i att ha rätt rengöring - efter din huds behov och tillstånd.

Låt oss bara få en sak överstökad genom att säga såhär: ingen behöver handtvål i ansiktet.

Varför?
Vår hud har naturligt ett lågt pH värde (mellan 4,5 - 5,5) på hudytan, medan vanlig tvål har ett väldigt högt pH värde. Det verkar därmed avfettande för våra naturliga oljor som är på plats för att skydda huden mot uttorkning. Detta kan lätt leda till en obalans i huden.

Tecken på obalans är klassiskt att du upplever din hy torr, men blir ändå glansig i ansiktet (speciellt t/zonen). Du får sedan finnar i området och någon rekommenderar att behandla det med uttorkande akne-produkter - vips har vi skapat en ond cirkel.
Jag har träffat personer som tycker att tvål fungerar utmärkt och att det känns skönt när det stramar/”känns rent” i ansiktet. När man är ung och inte har några akne-problem är det säkert ”toppen” (har svårt att tro det). Men en dag kommer det att slå tillbaka och så kommer frågan:

Hur kan jag åldrats så snabbt från den ena dagen till den andra? Vart kommer alla linjer och rynkor ifrån?

Jag skulle börja med att införskaffa en återfuktande och mjuk mjölkrengöring
som är skonsam för huden. Den ska gärna innehålla vårdande, vegetabiliska oljor som löser upp orenheter (smink, talg, föroreningar..) samtidigt som hudens lipida hinna respekteras och förstärks. Ha tålamod, det tar lite tid för huden att återställas och hitta tillbaka till ”normalt läge” men med lite hjälp på traven med peeling, serum och kräm kommer din hud snart tillbaka i balans igen.

Micellärt ansiktsvatten
är också att rekommendera - speciellt för er med väldigt känslig och uttorkad hy. Kan användas istället för vanligt vatten efter rengöringsmjölken, eller som rengöring på morgonen. Innehåller ingredienser som liknar magneter - som suger åt sig orenheter utan att störa balansen.

☀️ Morgon: Svep ansiktet med micellärt vatten på en bomullstuss. Applicera sedan efterföljande produkter, tex. serum och kräm. Hoppa inte över rengöring på morgonen. Rester av produkterna du la på under kvällen, samt gammal smuts som huden ”puttar ut” under natten vill du inte ha under dina morgon-produkter och ditt smink resten av dagen.

🌙 Kväll: Rengör först ansiktet med rengöringsmjölken i en uppåtgående massage. Gör rörelser från mitten av ansiktet och utåt/uppåt mot hårfästet. Skölj av med vanligt vatten, torka torrt med en mjuk handduk och upprepa vid behov. Avsluta med att svepa med det micellära vattnet över ansiktet för att få bort ev. rester.

Tänk på att ha en separat make-up rengöring för det känsliga ögonområdet.

/ Coach.

Likes

CommentsHur mycket vatten dricker du på en dag?
(Gå och drick ett glas innan du läser vidare.)

Vår kropp består utav minst 60% vatten - det är ungefär från fötterna upp till midjan.

Genom att dricka vatten
blir vårt inre smidigt och blodet kan flöda fritt med näring till vår kropp, hela vägen ut till hudcellerna. Lymfsystemet kan också med lätthet skölja bort slaggprodukter som ligger och skräpar. Tricket är att dricka med jämna mellanrum över dagen. På så sätt respekterar vi även salt- och mineral-koncentrationen som är viktig i kroppen. Dricker man för mycket och sveper större mängder på direkten kan den balansen rubbas.

Målet är mellan 1,5 - 2 liter vatten under en dag.

Hitta några hållpunkter som kan påminna dig att ta några klunkar eller dricka ett glas vatten. Det kan vara mellan varje möte på jobbet, innan varje måltid eller när någon frågar om du vill ha kaffe (det kan ju lätt nå upp mot 8 ggr/dag). Var kreativ och hitta ett mönster som gör att du kommer ihåg.

Exempel på rutin:
1. Direkt när du vaknar
2. Innan måltider: frukost, lunch, middag och mellanmål.
3. Innan du somnar.

Kom ihåg att dricka extra med vatten efter ett träningspass!

Det finns flera appar tillgängliga för dig som vill ha påminnelse i telefonen.
Sök t.ex. på: Water Reminder.

Lycka till!

/ Coach.

Likes

Comments

Hej och varmt välkommen till THE SKIN COACH!
Jag är här för att peppa, boosta och lyfta dig och din hud till nästa nivå. Du kommer att få lära dig allt om hur du blir expert på just din unika hud, för vi är alla olika.
Vi kommer att börja med att bygga upp huden från grunden.

So, let’s get down to business...

/ Coach.

Likes

Comments