Jag skickade Mollys skötare på första lektionen i ridhuset igår (Molly skickade jag också givetvis). Det hade gått riktigt bra! Molly hade försökt göra allt och orkade nästan hela timmen, med några minuters paus på medellinjen ett par gånger. Dom körde mycket grundarbete med skritt och halter och volter osv, och lite trav. Här har jag gått och varit nervös helt i onödan...

Idag kom equiterapeuten på besök. Alldeles superbt tänkte jag, Molly var inbokad dagen efter hårt arbete och skulle säkert tycka att det var jätteskönt. Men... vi kunde tyvärr inte närvara för när jag körde dit svängde vägen men det gjorde inte jag.

Så då tänkte jag här på kvällskvisten att jag får väl ta och ge henne en massage i alla fall. Det är jag väl ändå skyldig henne, så som jag klantade mig. Har ingen koll på hur man masserar en häst på bästa sätt men hittade en bra bok med instruktioner. Vi tog oss igenom halsen och uppe vid öronen i alla fall och Molly verkade tycka att mankammen var allra skönast.


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Molly är hängig, matte är hängig, så det har inte blivit mycket gjort i helgen. Vädret slog om från -20 till nollgradigt mitt i allt så hästarna sov ute, igår gjorde vi absolut ingenting och idag lekte vi lite i hagen. I fredags var damen så oengagerad under tömkörningen så jag gav upp efter en kvart, hon var inte tjurig utan det var mest som att allt var fel. Idag tog hon sig en liten galopp i djupsnön i hagen så energin verkar ha återvänt lite grann i alla fall, skönt!

Imorgon väntar vår första lektion på ridklubben, ska bli spännande att se hur det går med den mycket vinterpälsiga Mollyn och hennes egenheter i ridhuset. Det är lite av en kom-igång-grupp vilket borde passa oss ganska bra med tanke på att ingen av oss är särskilt igång.

Vi har äntligen fått vårat specialbeställda sidepull. Testade det i hagen för nån vecka sen och hon funkade mycket bättre på det än på bett. Testat rida ut med det också men då var det mest kaos, Molly vägrade gå och Lillan ville springa hem och mitt i allt var vi ute i djupsnön och matade på och landade på ett skidspår. Lite av en typisk Lillan och Storan-tur, alltså.


Likes

Comments

Nu är planen att Stormolly ska komma igång ordentligt, hon behöver det såväl fysiskt som psykiskt. Vi har haft en vinter kantat av dåliga ridvägar, sjukdomar och -40 grader. Nu är det usla motionsmöjligheter igen, lerigt och geggigt och halkigt och vägar med genomslag. Hästarna ser ut som hej kom och hjälp mig, leriga och med pälstussar överallt. Stordamen har svart musche och tuppkammen på svaj.

Idag tog jag med henne ut efter storvägen för en liten promenad/joggingtur. Vi var ute en halvtimme, och sprang halva vägen. Och jäklar vad vi sprang. Tror det var lite lagrad energi som kom fram och omvandlades till både stress och adrenalin. Hon studsade, showade, ville springa fort, och lyckades trava/piaffera i samma takt som jag gick när vi saktade av. Inte illa för en stor Clydesdale. Nåja, lite motion fick hon ju i alla fall.


Likes

Comments

Här har det ekat tomt ett tag! Stora Molly har gjort sådana framsteg och fortsätter att fascinera dag för dag. Hon har börjat muskla sig så fint och matte blir lika stolt varje gång hon får en komplimang om hur biffig hon blivit. Hon hade ganska dåligt med ryggmusker när hon anlände och blev därför ofta sned i höfterna, men det har hon allt mindre bekymmer med nu. Så skönt! Att ha en massa snö att plumsa i är en stor tillgång när hästen är på bootcamp. Och vilken känsla det är att sitta barbacka på en maffig arbetshäst som verkligen kopplat in sitt "jobb-mode" och bara plöjer igenom allt.

Hon är så himla rolig att jobba med, för hon har en intelligens som är utöver det vanliga - vilket innebär att är inte Molly motiverad gör Molly absolut ingenting alls. Är Molly motiverad gör Molly allt. En utmaning. Vi var på kurs igen i integrerad ridning härom veckan, med hennes halvfodervärd på ryggen (jag red Lillan och vi gjorde absolut ingenting rätt, men det är en helt annan historia). Första halvtimmen gick alldeles superbt, dom övade bland annat på förvänd öppna och Molly gjorde verkligen allt perfekt trots att det var hennes första förvända öppna. Sen tyckte hon att "hallå, finns det verkligen någon poäng i att gå runt runt runt i det här varma huset?" och då sa det stopp. Och där stod hon. Nöjd och belåten. Hon överlistar dom flesta instruktörer som är vana vid att motivationen ökas om man till exempel tar fram ett ridspö, det ger väl Molly blanka f*n i, haha.

Likes

Comments

En fin grimma hittade jag i Mollys storlek på Granngården. Klart hästen ska få julklappar också!

Likes

Comments

Det har varit så förbenat kallt den här veckan så det har inte blivit mycket gjort, speciellt inte när människan dessutom jobbar natt. Vi har tränat lite med den obehagliga pallen, myst, tränat lite på kommunikationen och gjort avslappningsövningar. Allt det kan man nämligen göra inne i stallets behagliga värme.

Igår var det dock lite varmare så jag tänkte att jag skulle testa rida Molly med grimma. Det gick helt åt pipsvängen. Lilla Molly var också med på ridbanan, hon kände sig lite gammal och skruttig så hon gjorde lite markövningar bara med sin människa.

Vår korta grimridningskarriär gick till ungefär såhär...

Matte: "Framåt, Molly"

Molly: "NU SKA VI GÅ TILL LILLMOLLY!"

Matte: "Stanna, Molly!"

Molly: "Har inte tid för NU SKA VI GÅ TILL TILL LILLMOLLY!"

Matte: "Vi ska lämna Lillmolly ifred, Lillmolly tränar!"

Molly: "NU BITER JAG HENNE I BAKEN!"

Lillmolly: "Ungjävel!"

Matte: "Bete dig!! Sväng iväg, sväng åt höger!"

Molly: "Attack!!"

Lillmollys matte: "#"#)(#)/&"%)"!!!!!!!"

Lillmollys människa blir fly förbannad och försöker köra bort Stormolly, Stormolly lägger på sin kaxigaste blick och ska köra iväg människan, människan blir tokig och kör iväg Stormolly långt åt skogen. Jag sitter mest och försöker hålla balansen däruppe, helt bortglömd av både hästar och människa.

Näe, det var nog inte riktigt rätt dag för att testa på det där med bettlöst.. efter över en veckas vila.


Likes

Comments

- 22 grader igår, att rida känns inte lockande! Hästarna hade fluffat upp sig som små kycklingar i hagen. Båda Mollysarna gick lösa in, Lillmolly gör ofta det - Stormolly är inte riktigt redo för sådan frihet under ansvar egentligen men nu blev det så och hon var jätteduktig! Först gick hon bakom mig, sedan svängde hon av för att sniffa på en bajshög, då visslade jag på henne och hon kom travande som en lycklig liten valp. Stolt var hon också. Och jag, förstås.


Likes

Comments

​Jag tänkte ha lite kvalitetstid och mys med min häst idag men när jag kom till stallet upptäckte jag att hon var fruktansvärt korkad. Det betyder att hon är brunstig, och när Molly brunstar är det alltid samma visa. 

Jag öppnar boxdörren för att gå in, Molly lunkar glatt ut högst omedveten om att jag sitter fast som ett sjöstjärneformat frimärke på hennes bog, hon går till Dennis (jag också givetvis, eftersom jag sitter fast framför henne), jag tar mig lös och hämtar en grimma som Molly väluppfostrat klär på sig. Jag fäster henne i grimskaftet i stallgången eftersom det ändå inte går att kommunicera med henne, Dennis sticker ut mulen för att ta tag i hennes grimma, han drar i den allt vad han kan, jag drar allt vad jag kan från andra hållet, Molly myser. Dennis drar, jag boxar honom på mulen, jag får lös henne, hon placerar sig på precis samma ställe igen, Dennis drar, jag drar, Mollys huvud dunkar i väggen, och så blir det så himla mysigt så att hon somnar.

Eller så blir hon helt enkelt medvetslös. Vad vet jag. 

Likes

Comments

Idag har Mollys skötare ridit en sväng på lilla ridbanan, jag knallade bredvid och visade lite vad vi fick lära oss på kursen i integrerad ridning. Molly är en häst som inte är avtrubbad för fem öre, minsta lilla rörelse man gör reagerar hon på, därför är det lätt att omedvetet ge henne signaler och så hipsvips har det blivit missförstånd. Det gick så himla bra för dom och det var riktigt intressant för mig att gå bredvid, när jag sitter på ryggen ser jag ju bara Molly uppifrån (såklart). Nu såg jag att den lilla hjärnan jobbade på högvarv hela tiden, inte konstigt att hon blir slut i huvudet efter en kvart på banan.

Det sägs ofta att arbetshästar är ganska tungridna... Molly är nästan 180 cm hög, väger nästan ett ton, och är helt otrolig graciös och känslig. Av de som testat ta en sväng i skogen på henne de senaste månaderna har jag fått höra att jag har en väldigt trevlig och lyhörd häst. Då blir matte väldigt stolt! Men tänk om dom visste vilken liten toka hon var för inte ens ett år sedan, hehehe... 


Likes

Comments

​Mollysarna fick springa en och en på ovalbanan idag, med tvåbeningen till fots bredvid. Stormolly har haft väldigt mycket spring i benen dom senaste dagarna och tyckte att den där människan sprang alldeles för sakta där i änden av grimskaftet. Hon ville ju busa och springa fort! Lillmolly var väl inte riktigt lika exalterad, hon förstod inte alls varför hon skulle plumsa i snö när hon hade kunnat stå vid höbollen och äta och må gott. 

När vi kom tillbaka till hagen fick vi besök av Herr & Fru Älg som hade vägarna förbi. Maffiga djur det där. Jag är dock beredd att ta skydd bakom Stormollys rumpa varje gång - älgarna är så otroligt orädda! Kanske dags att tvätta stallkläderna så dom förstår att jag är en människa, inte en häst. 

Likes

Comments