Varför man bör använda detox schampo

Hudvård och hårvård

För ett tag sen tipsade jag om denna detox schampo från Kevin Murphy och jag fick frågor om varför man detoxar håret och vad det gör. Så jag tänkte gå in lite mer djupgående i det här inlägget och berätta varför det kan vara bra att detoxa håret då och då och vad man ska tänka på. Inlägget kommer bli ganska långt.

Varför man ska detoxa

Det är alltid bra att rengöra ordentligt och få bort gamla rester. Det är precis samma som med huden, att man måste rengöra på djupet ibland. Beroende på hårtyp kan du behöva detoxa en gång i veckan eller bara kanske en gång i månaden. Det beror också på vilka andra produkter du använder i håret, så som torrschampo, oljor och leave-in. Har du en hårbotten som producerar för mycket talg (att håret blir fort fett) kan det vara behövligt att detoxa en gång i veckan för att återställa balansen. Sen får man se över vad man använder för schampo och balsam och om det passar ens hår.

Har man ett hår som är svårfärgat och inte får färgen att fästa ordentligt så kan det vara en bra idé att detoxa håret innan, så att det är ordentligt rent och inte har massa rester kvar från olika produkter. Använder du dessutom ett sulfatfritt och parabenfritt schampo så är det extra viktigt, då det är dessa som vanligtvis rengör håret, men inte på ett skonsamt sätt.


Hur du detoxar

Använd först och främst ett bra detoxschampo. Det ska alltså rengöra ordentligt och kommer inte kännas som på SPA eller frisör, men känslan efteråt är så härlig och håret känns som nytt! På bilden här ovan ser ni mitt favorit detoxschampo från Kevin Murphy. En aning dyrt, men så drygt och det gör susen på mitt hår! Det finns olika sätt att detoxa på och man känner själv hur mycket man behöver göra för att verkligen få håret rent. Jag tänkte tipsa om två sätt: ett för om man vill detoxa en gång i veckan och en om man vill detoxa lite mer sällan.

1. Om du vill detoxa en gång i veckan så tar det inte så lång tid. Du tar en liten klick av ditt detoxschampo och tar i håret. Du kommer inte kunna massera, för det kommer förmodligen inte skumma. Men se till att ta överallt. Skölj sedan ur med varmt vatten. Sen tar du en lite större klick, ungefär normalstor, och tar i håret. Den här gången går du i lite djupare, river lite smått i hårbotten och ser till att det verkligen gör rent. Det kommer inte vara särskilt skönt, men det är inte det som är meningen heller. Därefter sköljer du ur med varmt vatten. Nu är ditt hår riktigt torrt och tovigt förmodligen, så återfuktning är superviktigt! Ta gärna en hårinpackning som återfuktar ordentligt och ha i en stund, för att sedan skölja ur den med kallt vatten. Ha inte i några oljor, leave-in eller andra produkter förrän efter nästa tvätt, detta gäller också torrschampo.

2. Om du använder mycket olika produkter och bara vill detoxa en gång i månaden eller mer sällan, så rekommenderar jag att du gör på det här sättet. Det är ungefär likadant som på punkt 1, men här börjar du med en liten klick detoxschampo och tar i överallt. Var noga i hårbotten och längderna. Sedan sköljer du ur ordentligt. Upprepa samma sak igen. Liten mängd fortfarande och riv lite smått i hårbotten. Skölj ur. Upprepa denna procedur tills du får vitt skum över hela håret som är ungefär som vispad äggvita. När du fått det är du säker på att ditt hår är helt rent! Glöm inte att återfukta ordentligt! Ha gärna en hårmask eller hårinpackning här och låt det vara i en längre stund. Vissa har det över natten. Skölj sedan ur med kallt vatten och använd inga produkter förrän efter nästa tvätt. Du kommer märka stor skillnad på ditt hår!


Detox är lika viktigt för män som för kvinnor! Allt beror på vad du använder för produkter, schampo, balsam och din hårkvalitet. Glöm inte tvätta alla era hårborstar och värmeverktyg. Byt gärna sängkläder, då massor av gamla produkter finns kvar i det du hade. Själv byter jag sängkläder dagen efter jag använt torrschampo för att inte lägga mitt nytvättade hår i massa rester.

Tips på några bra hårinpackningar att ha i efter en detox på håret!


FOLLOW ME FOR MORE - INSTAGRAM

Gillar

Kommentarer