Därför ska man detoxa sitt hår

Innehåller affiliate-länkar

För ett tag sen skrev jag ett inlägg där jag tipsade om ett riktigt bra detoxschampo (det jag visar på bilden) och ni var några som ville att jag skulle skriva ett inlägg om vad det innebär att detoxa håret, så jag tänkte skriva ett sånt inlägg nu. Jag vill poängtera att jag inte är någon expert på något sätt eller utbildad. Jag har bara ett stort intresse för hudvård och hårvård.


Därför ska man detoxa

Det är alltid bra att rengöra ordentligt och få bort gamla rester som inte vanligt schampo alltid får bort. Precis som med huden, så måste håret och hårbotten också rengöras på djupet ibland. Beroende på hårtyp och typ av produkter man använder kan man behöva detoxa en gång i veckan eller mer sällan. Vissa detoxar kanske var tredje-fjärde månad och andra lite oftare. Vissa produkter så som torrschampo, oljor, leave-in, heatingspray och hårspray kan göra att håret lägger på sig lite mer smuts och beläggningar.

Har du en hårtyp som producerar mer talg (fet hårbotten) så kan det behövas detoxa en gång i veckan eller max varannan vecka för att återställa balansen. Många som tvättar håret och det blir fett bara timmar efter blir upprörda och inte riktigt vet varför och söker efter produkter som ska göra håret mindre fett. Oftast är det uttorkande produkter som testas men som bara gör det värre eftersom det produceras mer talg om det blir för torrt. Om man upplever att håret blir snabbt fett efter tvätt så kan man se över om man behöver detoxa eller kanske byta produkter till några som inte innehåller oljor eller är uttorkande. Jag föredrar att köra med sulfatfritt och parabenfritt, men det gör också att om jag använder produkter som oljor, torrschampo osv så behöver jag köra en detox lite oftare, eftersom det är sulfaterna som rengör, men inte på ett skonsamt sätt.

Vill också poängtera att detox är för både män och kvinnor, oavsett hur långt eller kort hår man har. En liten förpackning räcker långt, beroende på hur ofta du kör en detox. Glöm inte att byta sängkläder och rengöra hårborsten för att håret ska hålla sig renare efter tvätt och detox. Jag rengör min borste ca 1-2 gånger i månaden och jag har en annan borste jag använder om jag har torrschampo i håret. Är ditt hår svårfärgat så kan det vara bra att köra en detox innan för att rengöra håret ordentligt och ta bort massa beläggning samt göra håret mer mottagligt för fägen.


Hur du detoxar

Använd först och främst ett bra detoxschampo. Det ska alltså rengöra ordentligt och kommer inte kännas som på SPA eller ett frisörbesök, men känslan efteråt är så härlig och håret känns som nytt! På bilden här ovan ser ni mitt favorit dexotschampo. En aning dyrt, men så drygt och det gör susen på mitt hår! En liten förpackning räcker till ca 2-3 gånger på mitt hår.

Det finns olika sätt att detoxa på och man känner själv hur mycket man behöver göra för att verkligen få håret rent. Jag tänkte tipsa om två sätt: ett för om man vill detoxa en gång i veckan och en om man vill detoxa lite mer sällan. Det beror helt på vad du använder för produkter och din hårtyp.

Två sätt att detoxa

1. Om du vill detoxa en gång i veckan så tar det inte så lång tid. Du tar en liten klick av ditt detoxschampo och tar i håret. Du kommer inte kunna massera som med vanligt schampo, för det kommer förmodligen inte skumma. Men se till att ta överallt. Skölj sedan ur med varmt vatten. Sen tar du en lite större klick, ungefär normalstor, och tar i håret. Den här gången går du i lite djupare, river lite smått i hårbotten och ser till att det verkligen gör rent. Det kommer inte vara särskilt skönt, men det är inte det som är meningen heller. Därefter sköljer du ur med varmt vatten. Nu är ditt hår riktigt torrt och tovigt förmodligen, så återfuktning är superviktigt! Ta gärna en hårinpackning som återfuktar ordentligt och ha i en stund, för att sedan skölja ur den med kallt vatten. Ha inte i några oljor, leave-in eller andra produkter förrän efter nästa tvätt, detta gäller också torrschampo.

2. Om du använder mycket olika produkter och bara vill detoxa en gång i månaden eller mer sällan, så rekommenderar jag att du gör på det här sättet. Det är ungefär likadant som på punkt 1, men här börjar du med en liten klick detoxschampo och tar i överallt. Var noga i hårbotten och längderna. Sedan sköljer du ur ordentligt. Upprepa samma sak igen. Liten mängd fortfarande och riv lite smått i hårbotten. Skölj ur. Upprepa denna procedur tills du får vitt skum över hela håret som är ungefär som vispad äggvita. När du fått det är du säker på att ditt hår är helt rent! Glöm inte att återfukta ordentligt! Ha gärna en hårmask eller hårinpackning här och låt det vara i en längre stund. Vissa har det över natten. Skölj sedan ur med kallt vatten och använd inga produkter förrän efter nästa tvätt. Du kommer märka stor skillnad på ditt hår!


Vad jag använder för produkter

Som ni vet så kör jag alltid med sulfatfritt och parabenfritt då jag anser att mitt hår mår bäst utav det. Just nu kör jag på schampo och balsam från Hairburst. Jag försöker också undvika produkter med olja i (förutom en hårolja jag använder efter tvätt) då jag har märkt att mitt hår bara tyngs ner och blir fett fort. Eftersom jag kör sulfatfritt och parabenfritt så bör jag undvika produkter med bland annat mineralolja i. Detta för att det krävs sulfater för att ta bort det.

Jag är inte alls kunnig i vilka produkter som passar till sulfatfritt och parabenfritt, så jag frågar alltid LYKO kundtjänst eller liknande (eller kikar igenom kommentarer på den produkt jag tänkt köpa) för att få rätt produkt. Just nu använder jag en hårolja från REF som passar utmärkt till det. Jag använder sällan torrschampo och andra produkter. Mitt tips är att kolla upp vilka ingredienser du bör undvika för att det ska passa DIG. Och ta gärna hjälp av t.ex. LYKO eller någon annan för att finna rätt.


Hoppas ni gillade inlägget!

FOLLOW ME FOR MORE - INSTAGRAM

Gillar