Klockan är tre och vi, 15 elever från det modevetenskapliga programmet står samlade utanför New School Parsons Paris. Efter en lång resdag har vi anlänt till ett varmt Paris, och står nu framför resans första besöksmål. Till en början blir vi inte insläppta i skolbyggnaden. Vakten som står i entrén menar att vi inte kan visa upp några papper som ska bekräfta vårt inbokade besök. Tyvärr kunde han inte förstå det engelska språket något vidare bra heller. Efter att vi kommit i kontakt med vår kontaktperson på skolan, som kommer ut och möter oss, blir vi snällt insläppta av vakten och får ett varmt välkomnande.

New School Parsons är en skola som även finns lokaliserad i New York och Milano. Det är en internationellt känd skola som är rankad högt av bland annat branschtidningen Business of Fashion. De har förutom sina utbildningar i design en master i modevetenskap. Marco Peccorari, som är ansvarig för mastern och dess utformning, har doktorerat tillsammans med Philip Warkander som är lektor på vår utbildning.

Besöket inleds med en genomgång av masterprogrammet av just Marco Peccorari. Han ger oss en inblick i allt från vad studenterna får läsa till hans tankar kring programmet. Många av de teman som eleverna studerar i programmet är även sådant som vi på kandidaten har berört. Marco berättar som sin strävan efter att med programmet försöka skapa något som han själv saknade när han doktorerade vid Stockholms Universitet. Han har en vilja att kombinera det materiella med det akademiska i modet. Problematiken ligger djupt rotad i en hierarkisk ordning där material har en lägre ställning än det akademiska. Något som även har lyfts under vår utbildning. Det som mastern på Parsons gör är att eleverna får arbeta och interagera med designstudenterna, samt arbeta själva med skapande på vissa sätt.

Efter presentationen får vi en rundvandring i skolan och dess lokaler. Skolan är inte särskilt stor eftersom att den ligger belägen i ett lägenhetshus som vilket som helst i Paris. Men eftersom att de har hela huset, börjar turen på högsta plan. Där vi får ta del av en magnifik vy över Paris ovanifrån. Vår guide Mike Fakih berättar om hur vi endast befinner oss blott ett stenkast ifrån Operan och en kortare promenad från Louvren.. Under turen får vi besöka alla olika typer av lokaler. Allt ifrån klassrum, som kan liknas vid de vi har på Campus i Helsingborg, till atelier-liknande lokaler där flitiga designstudenter sitter och arbetar. Vi fick under inledningen av turen veta att de dagen därpå skulle ha slutpresentationer av sina arbeten. Detta återspeglades i det kreativa kaoset som vi bevittnade medan vi tassade runt i lokalerna.

Besöket var helt klart en mycket intressant och inspirerande upplevelse. Det väckte minsann tankar om vidare studier efter vårt kandidatprogram. Något som vi som är vana vid det svenska universitet pratade en del om efteråt är de avgifter som man måste betala för att få gå på skolan. Att betala för sin utbildning känns helt klart främmande och även fast att vi skulle kunna ta studielån så täcker inte de kostnaderna som Parsons har. Det får en att vara tacksam för de förmåner och möjligheter vi har när det kommer till högre utbildning i Sverige.

Vid avslutningen av vår rundtur, meddelade Mike gladeligen om att försöka ha en vidare kontakt mellan dem och oss på Modevetenskap vid Campus Helsingborg i framtiden. Roligt, tycker vi! 

/ Nora B. Gombrii och Johanna Berlind

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Efter uppstigning kl.3 mitt i natten tog samtliga studenter tåget mot Köpenhamns flygplats för att ta flyget mot Paris.

Väl framme i Paris bjöds det på strålande sol och 26 grader, något som var välkomnat av alla! Efter vår promenad bort mot vårt hostel, där vi lämnade av vårt bagage, tog vi oss sedan upp mot berömda Sacre-Coer. Efter lite sightseeing beslöt vi oss för att köpa med lunch och något att dricka för att sedan sätta oss i parken nedanför.

Bild 1: Sacré-Coeur, Bild 2: Trapporna i montmartre, Bild 3: I trapporna nedanför Sacré-Coeur

Efter parken gick vi vidare till Parsons som introducerade skolan och deras masterprogram (Kommer ett eget inlägg om det besöket). Ett mycket spännande föredrag med inspirerande människor. Här är en bild på deras terrass med utsikt över takåsarna över Paris.

Bild 4: Parsons Paris

Efter Parsons promenerade vi tillbaka till vårt hostel för att göra oss redo för kvällen och middag på L’Amour, en söt liten restaurang nära vårt hostel. Väl på plats bjöds det på god och prisvärd mat, men också tacktal för vår fantastiska projektgrupp som gjort denna resa möjligt.

Bild 5: Restaurangens mysiga innergård fylld med grönska. Tyvärr fick vi sitta inomhus då vårt sällskap var för stort.

Trots tidig uppstigning och svullna fötter hade vi en helt underbar första dag! Paris bjöd på fantastiskt väder, ett spännande besök på Parsons, följt av god mat och dryck i trevligt sällskap!!!!

Vi vill återigen tacka projektgruppen för engagemang och för att ni gjort denna resa möjlig. Ni har för oss två och säkerligen alla andra studenter bidragit till att denna resa kommer att vara ett minne för livet!!!! TACK <3

// Julia Lindholm & Olivia Eliasson

Likes

Comments

​För att driva och planera en studieresa för ett antal personer är engagemang och vilja två avgörande faktorer för att studieresan ens kommer kunna genomföras. Något som kommer behövs under hela arbetet! Vi är som nämnt fyra personer från termin fyra på kandidatprogrammet i modevetenskap som skapade denna projektgrupp. Denna studieresa ingår alltså inte i våran utbildning utan drivs av eget engagemang. Vi har under ett flertal möten utanför våra studier suttit timmar med att bl.a... 

  • Formulerat en ansökan om stipendium till Campus Vänner för bidrag till studieresan
  • Hittat de bästa, billiga alternativen när det kommer till flygresor
  • Hittat student-vänliga priser när det kommer till boende
  • Haft uppdaterad kontakt med lektorer på vårt program för allmänna tips på aktiviteter, ställen att besöka och om kontaktpersoner på plats i Paris
  • Kontaktat universitet med modevetenskaplig relevans
  • Ständigt uppdaterat resterande personer som ska med på resan av all information/planering vi tagit fram genom presentationer och via skapt facebook-grupp
  • Skapat informationsblad

I kommande inlägg kommer vi redogöra för vad som gjordes på vår studieresa till Paris men också berätta om eventuella problem vi stötte på och hur vi löste dem. Vi kommer noggrannare presentera de universitet och museum vi besökte. I inläggen kommer vi även ge ett modevetenskapligt perspektiv på det hela - kopplat till det vi läst om på tidigare kurser inom programmet. Inläggen kommer således presenteras av alla 15 studenter som medverkade på resan.

Stay tuned!

/ Projektgruppen genom Nora B. Gombrii, Jonna Rosenblad, Julia Lundberg och Johanna BerlindPROJEKTGRUPPEN TIPSAR VID PLANERING AV STUDIERESA

  • Sätt datum för nästkommande möte, efter varje mötestillfälle (helst minst en dag i veckan) för att stämma av och lättare kunna gå vidare med planeringen.
  • Anteckna och formulera en dagordning på allt som görs under varje givet möte. Detta för att få så klar struktur på allt arbete som möjligt och lätt kunna stämma av/kolla tillbaka på vad som gjordes sist.

Likes

Comments

Hej och välkomna!

Den här bloggen kommer att dela med sig av såväl planeringen som resan till Paris den 16-18 maj 2017 av modevetarstudenter från Lunds Universitet. Vi är fyra stycken som sitter i projektgruppen för resan och det är vi som kommer skriva om planeringsarbetet. Totalt är vi 15 personer från termin fyra på programmet som åker på resan och de resande har delats in i par för att sedan skriva om varsin angiven händelse under resan.

Så, vad innebär vår studieresa och vad ligger till grunden för den..? Under vår studietid har Paris varit en återkommande plats i våra modevetenskapliga kurser som är starkt kopplad till modets historia såväl som samtida mode. När modets framväxt är på tapeten leder alla vägar onekligen till Paris. Under vistelsen kommer vi att besöka två universitet med modevetenskaplig relevans, där en utav skolorna erbjuder ett mycket aktuellt masterprogram för oss. Sedan kommer vi besöka två museer med utställningar som kommer visa hur mode kan ta sig uttryck materiellt. Projektet ämnar att vidga studenternas bild på utbildningen, genom att ge ett internationellt perspektiv. Besöken på skolorna kommer även ge chansen att nätverka och bygga broar med andra modeutbildningar och den vi har på Campus Helsingborg. Resan är även tänkt att skapa nya intressen och inspirera till framtida studier och yrkesliv.

Fler inlägg om planeringen och resan kommer inom kort!

Likes

Comments