Klockan är 06.53 am och du vaknar av regn som smattrar hårt mot taket. Det sticker lätt i fingrarna och huvudet bultar - kaffeabstinensen har slagit till igen. Du känner kanske lite grinig sådär på morgonkvisten och vill bara vara för dig själv. Då finns det några saker som kan vara bra att veta.

1. Ha inte för höga förväntningar på kaffet.

De gör många saker rätt i det regniga, tedrickande landet jag befinner mig i. Men när det kommer till kaffet, livets dryck, den mörka, flytande lycka som vi svenskar så dyrt högaktar förstår de mig helt enkelt inte. För att underlätta för er har jag tagit på mig bördan att göra en liten engelsk-svensk ordbok över kaffet här.

Espresso=Lite mindre vattningt mellanrost utan mjölk

Americano=Mer vattnigt ljusrost utan mjölk

Cappuccino=Latte

Latte=Macchiato

Macchiato=Varm, skummad mjölk

2. Befinn dig inte på offentliga platser.

Du tänker kanske att du vaknar till av en härlig promenad genom skogen till jobbet eller av en musikfylld bussresa? Då bör du nog tänka om. Det finns en överhängande risk att en främling försöker starta en konversation med dig. På morgonen. När du är som tröttast. Detta kallas artighet och upplevs som ganska eller mycket obekvämt av de flesta svenskar.

3.Överdriv din svenskhet.

Detta är fatktiskt ett rätt så behändigt knep. Att vara tydlig med att du på grund av din bakgrund inte vill prata med folk på bussen kan få dig att verka exotisk och lite attraktiv. Tror jag. Är inte helt säker, men jag ska tillsätta en utredning.

Fråga mig inte varför de beskrev mig på en tändsticksask, men poängen är att genom att visa att du är stolt över vad ditt land har åstadkommit kommer förstå att du har svårt att hantera deras kultur på vissa plan (att de kör på fel sida mm... Allt som allt är det här stället fantastiskt!!!!!!!<3). Har du svårt att komma på vad Sverige har åstadkommit? Ta en titt på listan jag skissade idag! (Vissa saker är mer värda att skryta om än andra....)

​Aa och i övrigt har jag det jättebra och dricker te varje dag. Hörs!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Detta inlägg kommer att sammanfatta mina första dagar här i England. När jag först kom till Arlanda kramade jag familjen rejält innan jag gick till säkerhetskontrollen med en annan student. Flyget var ca 20 minuter sent och vi fick cirkulera över Heathrow en halvtimme innan vi kunde landa. Annars var det en lugn flygning fylld av intensiva diskussioner med mina två medresenärer. När vi väl landade var det på håret att vi kom in i landet då ingen av oss hade fått information om det intyg från våra föräldrar som tydligen behövs. Men efter ett tag släpps vi igenom och sätter oss på bussen till Winchester.

Väl i Winchester är allt såklart väldigt spännande... Det är på riktigt en av de vackraste städerna jag varit i. För att ge er en idé om hur vackert det är här ger jag er en bild på sjukhuset...

Dagen därpå är dagen då vi ska till London. Bussen gick prick 9.00. Runt 8.54 vaknar en trött Theodor som skriker rakt ut, klär på sig och sätter sig (väldigt ofräsch) på bussen. Dagen i London blev ändå helt fantastisk!

Nu kommer vi till den stora dagen då jag ska till min värdfamilj. Bussen gick prick 8.00. Runt 7.54 vaknar jag denna dag (två minuter bättre än gårdagen...) Efter en stunds panik står jag ändå pigg och glad ute bland de andra och tar en sista titt på Winchester. Smått nervösa (dvs jättenervösa) sätter vi oss på bussen. Bussresan hade många fina vyer vilket var trevligt eftersom den varade i dryga två timmar inkl. stoppet på the food court (#KFCForLife)

Väl framme i Eastbourne, ännu en väldigt vacker stad, möter jag upp min värdfamilj. Vi packade in alla väskor i bilen och åkte mot Hailsham. Det första som hände när vi kom ut på vägen var såklart att jag skrek till när jag trodde att vi skulle krocka med en bil (den kom ju emot oss från den vänstra sidan, what´s that all about...?) Det är faktiskt svårt att vänja sig vid vänstertrafiken. Saker jag inte tänkte på och chokerade mig var t.ex att de kör åt andra hållet i rondeller och att de kör i vänsterfilen på motorvägen och kör om i högerfilen. Hursomhelst, vi kommer fram efter ca en kvart. Huset är fantastiskt mysigt! Vi åt lunch direkt och tog Archie, min nya 34-kilos hudvalp,på en promenad i skogen. 

Nu har jag suttit uppe och pratat med familjen till ca 11 pm och allt känns superbra! Höres.

ps.Never mind the typos, har inte spell check på min dator.

Likes

Comments

Har du någonsin försökt proppa ner ditt liv i en enda resväska? Att välja ut de viktigaste av kläder, skor, fotografin, trollerisaker (jaja, you see my point) och liknande till en vikt av max 23 kilo? Det är vad jag håller på med just nu och det är inte något som går på en dag (vilket jag trodde när jag började imorse).
Men jag måste packa klart ikväll, för imorgon gäller det. Imorgon är den stora dagen. Klockan 11.15 lyfter planet som tar mig från mitt älskade Sverige, mitt våffeldagsfirande, bulldoftande folkhem, i ett helt år. Jag ska medge att jag börjar bli vemodig. Jag är å ena sidan oerhört spänd på det kommande året, på alla nya människor och upplevelser. Å andra sidan är det såklart ovant och lite läskigt. Men framför allt är jag såklart jätteglad för att få den här chansen! 

Åter till packningen, hade!

Likes

Comments

Klockan är 01.43, natten till onsdagen den 19e augusti.

Jag kan inte sova, så med Beatles i öronen googlar jag brittiska saker och känner mig fett brittisk. Plötsligt inser jag någonting. Jag ska inte bara åka till England. Jag ska lämna Sverige. Jag hade ju varit inställd på att uppleva så mycket brittisk kultur, men helt glömt bort allt svenskt jag kommer missa. Både de mest betydelsefulla och de mest meningslösa grejer att sakna med Sverige dyker upp i huvudet denna ytterst filosofiska kväll.

Meningslösa saker jag kommer sakna med Sverige:

Skrapan

Uppsalas jodelflöde

Äventyrsbadet på Fyrishov

Lukten av Dr Falafel när man går till stan från Katte (denna skulle kunna platsa på betydelsefullt-listan också, jag vet)

Den avskyvärda lukten av surströmming

Att bli hånad för att inte ha sett LOTR

Max Friscoburgare

Betydelsefulla saker att sakna med Sverige:

Katte

Vyn över domkyrkan på kvällen (fick en sista bild, se nedan)

Att giga

Måndagsgrupp och nattcafé

Julbord

De viktigaste av viktiga saker att sakna med Sverige:

Familj och vänner

Gevalias mörkrostade Malabar

Med den listan i bakhuvudet somnar jag till slut. När jag vaknar inleder jag min sista vecka i Sverige på tio månader.  • 513 Readers

Likes

Comments