Vecka 35 (34+0 till 34+6)

3 januari - 9 januari 2020

lILLA MOLLY-BUS

Alla organen är nu färdiga, även lungorna!
Nu kommer hon börja lägga på sig mer underhudsfett och hon tränar även mycket på alla färdigheter som kommer att behövas i livet utanför livmodern. Hon tränar matsmältningen genom att svälja och kissa fostervatten, och hon övar på sugreflexen som är livsnödvändig för att hon ska få i sig näring när hon föds.

Skulle hon födas redan nu kan det vara skönt att veta att hon sannolikt klarar sin andning själv och behöver inte någon neonatal intensivvård. Det som skulle skilja henne från ett barn som är födda i fullgången tid r att hon inte har samma energireserver lagrade i underhudsfettet ännu. Detta gör att hon ibland kan behöva hjälp med att hålla värmen och få i sig extra energi. Genom att ligga mycket hud mot hud håller hon en jämn kroppstemperatur och blodsockernivå samtidigt som lugn-och.-ro-hormonet oxytocin frigörs som även främjar anknytningen mellan förälder och barn.
Ibland kan hon behöva få lite extra hjälp med maten genom kopp eller sondmatning, men oftast klarar hon av att äta helt själv.
Föds barnet redan nu kommer man få den hjälp man behöver och troligen stannar man på BB ett par dagar extra för att säkerställa att alla mår bra. Men givetvis är det allra bästa om hon stannar i magen lite extra för att växa till sig och vara redo för att möta världen utanför magen lite längre fram.

MAMMAN

Vilken skitvecka. Dåligt med sömn är största boven i dramat. Somnar supersnabbt och lätt på kvällen. Inga problem där. Men så vaknar jag till runt 03-04 som vanligt för att kissa och då är det kört. Sen somnar jag inte om. Vilket istället gör att dagens aktiviteter (som tex jobb) blir lidande... Orkar ingenting verkligen!
Nästäppan håller också i sig. Jag märker inget direkt när jag kryper ner i sängen på kvällen, men när jag som sagt vaknar till vid 03-04 så är det kört. Kan. Inte. Andas. Dessutom så trycker lilltjejen på en massa nu, mot lungor och revben som också gör att det blir svårt att andas.

Foglossningen fortsätter härja och så har illamåendet hittat tillbaka en del - beror nog på att det börjar bli trångt åt henne.
Gällande foglossningen så är det riktigt jobbigt, speciellt när jag sitter stilla. Har däremot märkt att jag vissa dagar har mycket lättare att gå än andra. Som i helgen som va till exempel - vi tog en långsam promenad runt sjön här där vi bor och jag kunde gå precis som vanligt (förutom att jag lättare än vanligt blev andfådd) men kände inte av foglossningen alls då. Å andra sidan va den promenaden vad jag mäktade med den dagen. Blev inte många knop gjorda efter det.

Men det är skönt att jobbet är igång igen efter jul/nyårs-uppehållet. Få in lite rutiner och "vardag" igen.

Och lilltjejen lever loppan i magen, full rulle hela tiden :) Vi har den här veckan även köpt oss en typ av ultraljudsmonitor så nu kan vi själva hemma lyssna på hennes hjärtljud ♥ Mysigt!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229