Nu har jag landat i min slutdestination Barrow. Detta har varit en väldigt lärorik resa med många intryck. Det har varit roligt att dela min resa med er här på bloggen men det här kommer bli mitt sista inlägg då jag reser hem till Sverige imorgon kväll. Ha det så bra!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej! Nu har jag varit här i Toronto i 48 timmar. Toronto kan man säga är Kanadas import och export stad. Här finns en stor hamn i Ontariosjön som sammanlänkar USA och Kanada. Sjön är en viktig transport sträcka då USA är Kanadas viktigaste importland. Toronto är hela Kanadas finanscenter, här finns många huvudkontor för stora företag och en av Nordamerikas största börser. En fun fact om Kanada är att Kanadas landsnummer är 1. För er som inte vet vad landsnumret är det numret man skriver innan telefonnumret om man ska ringa till landet från ett annat land, så om i någon gång ska ringa till Kanada skriver ni +1 innan numret. I Sverige har vi ju 46 som landsnummer.

Vintrarna i Kanada är långa och kalla, temperaturen går nästan aldrig över -10 grader och nedemot -40 grader. På sommaren kan temperaturen nå 20 grader i söder men uppe i nordligaste delen av landet ligger temperaturen endast runt 10 grader. Kanada har mycket berg och fjäll. Kanada är likt Sverige på många sätt. De är också en monarki med en kungafamilj och en statsminister.

Imorgon flyger jag vidare till min slutdestination, Barrow i Alaska.

Likes

Comments

Som ni märkt har jag inte bloggat på jätte länge, jag har nu varit här i Chicago i 2 dagar redan. Efter två dagar här kan jag minst sagt säga att Chicago är en stad med många nationaliteter jag har stött på personer från Tyskland, Polen, Ryssland, Norge och tom. Sverige som är bosatta här i Chicago. Chicago är en stor industristad, man kan fråga sig om det finns något de inte tillverkar. De är ledande i USA inom en rad produkter som metall, kemikalier, livsmedel och maskiner. De flesta här jobbar inom industri eller finansbranschen som även är stor här. Det bor mer afroamerikaner här än vad det gör i andra delar av USA. Här har delstaten fortfarande inte lyckats få det jämställd. Chicago har många slumområden med kriminalitet och hade flest mord av alla städer i USA förra året, 762 st. I Sverige hade vi 112 mord totalt 2015 och Chicago hade alltså 650 st mer mord än Sverige med en befolkning på lite mer än en femtedel av Sveriges.

Jag var och besökte en protestantkyrka här i Chicago så jag tänkte berätta om vad en protestant kyrka är. USA har aldrig haft en statlig kyrka, det gjorde att många européer reste till USA för att få utföra sin religion fritt. Det gör att de protestantiska kyrkorna i USA anses som frikyrkor men de katolska och ortodoxa inte ses som frikyrkor. Protestanterna följer de 10 budorden som katoliker och ortodoxier gör. Det som är skillnaden mellan en statlig protestantisk kyrka och en protestantisk fri kyrka är hur kyrkan ser på bibeln. I frikyrkor brukar man få ändra på de saker som står i bibeln som man anser inte stämmer medans i statliga följer man bibeln i detalj. En av de stora skillnaderna mellan protestantiska och katolska är att man i katolska kyrkan gör 7 heliga handlingar och i protestantiska endast 2 för att komma närmare gud. I den protestantiska kyrkan finns det som sagt två handlingar, dopet och nattvarden. I den katolska kyrkan blir man också döpt men skillnaden mellan de två inriktningarna är att man endast blöter huvudet på bebisen i den protestantiska kyrkan, istället för hela bebisen i den katolska kyrkan.

I övermorgon reser jag vidare till Toronto i Kanada. Jag uppdaterar er när jag lärt mig lite mer om Kanada.

Likes

Comments

Hej igen! Jag är nu här på mitt nästa stopp, Miami i Florida. I Florida bor 90% av alla människor i storstäder och Miami toppar listan av antal invånare med 6 miljoner invånare. Florida har haft stora befolkningsökningar med en fördubbling vart tjugonde år och ligger nu på runt 20 miljoner invånare som gör Florida till Amerikas till folkmängdens fjärde största delstat. En femtedel av Floridas invånare är latinamerikaner från olika spansktalande länder, främst från Kuba. Anledningen till att människor från de länderna flyttar till Florida har att göra med att Florida är mest likt deras hemländer. Men varför vill så många flytta hit till USA, det har mycket att göra med att de är missnöjda med hur de makthavande personerna i landet väljer att styra landet. Kuba har i många år varit styrt av en diktator som har varit en stor anledning till att många flyttat till USA.

Många brukar även se Florida som lite av en pensionärs stat och det är till viss del sant. Florida är den delstat dit flest pensionärer flyttar och ligger 5% över genomsnittet i USA med sina 18% om man tittar på hur stor procent av befolkningen som är över 65 år.

Jag är inte ensam om att vara turist här i Florida, turismen är nämligen det viktigaste för ekonomin i Florida. Floridas klimat är det som främst gynnar turisten. Den största turiststaden har länge varit Orlando med sina många nöjesparker som DIsneyland, Universal Studios och Sea World. Florida är faktiskt till 50% täckt med skog och på västkusten finns det stora kända nationalparken Everglades. Everglades är en stor turistattraktion där man kan få chansen att åka Airboat inne i Everglades träsk och se de Amerikanska alligatorerna. Alligatorerna finns över hela Florida även inne i storstäderna. Jag har varit i Florida tidigare, för två år sen och i ett hotellkomplexet i Orlando fanns en sjö som hade fullt med skyltar runt sig där det stod "Do not feed alligators", ganska absurt.

Men en sak inte så många är medvetna om är att Florida har stora problem med människohandel. Faktum är att de har flest fall av människohandel i USA med ett genomsnitt på runt 1500 fall per år. På de senaste åren har man kunnat rädda tusentals slavar vid olika räder mot misstänkta bostäder. Men man har inte sett någon förändring än så länge, antalet fall fortsätter att öka varje år.

Jag hör av mig om några dagar för det har stoppet var faktiskt till för avkoppling. Så när ni läser nästa inlägg befinner jag mig antagligen i Chicago.


Likes

Comments

Hej! nu har jag varit på föreläsningen, så jag tänkte berätta om det. Men först tänkte jag berätta vad fossila bränslen ens är. Fossila bränslen är då som han hör av ordet "fossila", ämnen som legat under jord i miljontals år som olja, kol och naturgaser. Det föreläsaren pratade om var oljeutvinningen och utvinningen av skiffergas som då är en naturgas. dessa används i stora mängder till bränsle. Men varför är det så dåligt? Jo de var exakt det han berättade. Om vi börjar med att berätta lite kort om oljefälten, det är alltså stora fält med massvis av borrställningar som borrar ett hål rakt ner till lagret där oljan ligger och pumpar sedan upp oljan. I borr processen används kemikalier som släpps rakt ut i luften. Oljefälten kan ibland ligga nära dricksvattenkällor som även kan förorenas men när de borrar kan kemikalierna också hamna i närliggande grundvatten. När de borrat hålen börjar de pumpa upp oljan men oljan är inte alltid ren, Oljan kan innehålla "skräp" som tungmetaller och radioaktiva ämnen. Dessa ämnen kan leda till markförorening men även katastrofala konsekvenser om ämnena skulle nå vattendrag. Sen har vi förstås oljeläckor som är ett av de största farorna. År 2010 hände en oljeolycka i USA men då på oljeplattformen Deepwater Horizon i mexikanska golfen, Nästan 800 liter olja spilldes ut under tre månaders tid. Som ni förstår fick det förödande konsekvenser på växt- och djurlivet i havet. Denna katastrof sägs vara USA värsta miljökatastrof genom tiderna. Ett stort saneringsarbete sattes igång där man b.la. flygbesprutade havet med en oljeupplösande kemikalie. Oljeutsläppet gjorde så att tusentals fiskar dog, dussintals delfiner och över 400 djurarter blev hotade i området och 8 amerikanska nationalparker. Mängder av pelikaner och sköldpaddor fick olja dränkta över sig. Men det var inte bara utsläppet som förstörde miljön i området utan även saneringsarbetet mot utsläppet. De oljeupplösande kemikalierna skadade även de miljön men var nödvändiga för att förhindra ytterligare skador på området. Skadorna som oljan orsakade lever kvar än idag, Djurens hälsa i området påverkas fortfarande av utsläppet som inträffade för snart 7 år sedan.

De stora utsläppen händer när oljan förbrukas som bränsle i olika fordon. När oljan förbränns i fordonen bildas många giftiga gaser som koldioxid, kolmonoxid, kolväte, svaveldioxid och kväveoxid. Vi kan börja med en förklaring på hur svaveldioxid, kväveoxid, kolmonoxid kolvväte förstör miljön.

Ämnena som släpps ut vid förbränningen blandas med vattnet i regn och bildar svavelsyra och salpetersyra. Växterna skyddar oss mot dess ämnen genom att ta upp syrorna och lagra dem i sig, men vad händer då när dessa träd och växter huggs ner?

När det regnar på de nedfallna träden kommer alla kemikalier hamna nere i jorden, till följd av det byter vätejonerna i syrorna plats med de joner som är bundna med näringsämnen. När näringsämnena är bundna med vätejonerna sköljs dem mycket enklare bort och följer med vattnet till vattendragen som leder till försurning och övergödning. Övergödningen leder till algblomningar som gör vattnet näringsfattigt då växterna bär på alla näringsämnen. När växten dör hamnar växten på botten och förmultnar. Men näringsämnena stannar kvar i växten och följer inte med i kretsloppet som gör det svårt för organismer att ta vara på näringsämnena. Detta är en av de största utsläppen som förstör marken och detta händer i stora mängder även i Amazonas där läget hela tiden förvärras eftersom allt fler träd höggs ner och större mängder syror hamnar i marken. Även de träd som finns kvar hinner ju inte med att ta upp alla ämnen när det regnar och det gör att ännu mer ämnen regnar rakt ner i marken.

Koldioxid vet nog de flesta att det leder till växthuseffekten. koldioxiden som släpps ut vid förbränningen hamnar i atmosfären där den lägger sig som ett lager och hindrar solstrålar att studsa ut från jorden som leder till växthuseffekten, även kallad den globala uppvärmningen.

Men vad händer under jorden när man tömt platsen på olja? Har ni sett klipp där det plötsligt blir ett hål mitt i vägen. Slukhål kallas det, det förkommer när taket i en underjordisk grotta kollapsar. Det är just vad det blir när man pumpar upp oljan, en underjordisk grotta skapas som kan orsaka slukhål. Forskare har även hittat ett tydligt samband mellan olje- och gasutvinning och ökat antal jordskalv här i Oklahoma och det tar oss till nästa ämne, naturgas utvinning.

USA använder sig av hydraulisk spräckning, även kallad fracking till att utvinna naturgas. Naturgas är gaser som ligger lagrade långt ner under jorden, gasen innehåller kolväten och består till 90% av metan. Gasen används till energi men är inte en förnybar energikälla, metangas är även 25 gånger värre än koldioxid för jorden, då förstår ni hur dåligt det är. Men nu till själva processen. en borr borrar ner till skifferlagret där skiffergasen som ska utvinnas finns. När borren har kommer ner till lagret ändrar den riktning och borra vertikal en bit innan borren dras upp från hålet. Sedan börjar blandningen av vatten, sand och kemikalier pumpas med ett hög tryck ner i hålet. Blandningen innehåller 8 miljoner liter vatten som är lika mycket vatten 65 000 människor använder på en dag. Den andra ingrediensen är flera tusen ton sand och till sist 200 000 liter giftiga kemikalier som myrsyra, saltsyra och natriumkarbonat. Blandningen pumpas ner i hålet och skapar små sprickor i skifferlagret. Sanden gör så att dessa sprickor hålls öppna. Sedan pumpas vätskan upp ur hålet och naturgasen kan utvinnas. Men detta sker inte utan miljöpåverkan. Omkring 3 procent av gasen går förlorad ut i luften. Skiffergasen som innehåller stora mängder metan leder till en ökad växthuseffekt men det är inte det stora problemet. Det stora problemet är att blandningen som pumpades ner, inte stannar i skifferlagret utan vill gärna krypa uppåt mot grundvatten. Ibland sker stora föroreningar i grundvattnet som reningsverken inte kan rena. Kemikalierna hinner oftast upptäckas i reningsverken och hinner därför inte ut till befolkningen, men detta har inte kunnat bevisats i några undersökningar än. Det som däremot har bevisats är att många av kemikalierna kan orsaka cancer och fosterskador. Det finns ingen tvekan om att fracking innebär en stor risk för färskvattnet i dess område och det återstår att se hur kemikalierna som lagras under jord kommer påverka marken i framtiden. USA har gjort stora satsningar på fracking men har nu börjat inse sitt misstag och stater har nu börjat förbjuda metoden.

Likes

Comments

Nu har jag landat i Oklahoma City, huvudstaden i "The State of Oklahoma". Mitt besök här i Oklahoma är till största del för att försöka få veta mer om de stora oljefälten här och de så kallade "fracking" anläggningarna där man utvinner naturgas. Jag vet att Oklahoma producerar runt 70 kubikkilometer naturgas per år och 154 000 oljefat per år som är ca 25 000 000 liter per år, helt galet. Imorgon ska jag på en föreläsning med en expert inom fracking och olja som ska föreläsa om det.

Men nu tänkte jag berätta lite landsfakta om USA. Befolkningen i USA är utspridd över hela landet från vinterlandskap i norr till tropiskt klimat i söder. USA är en republik med två partier, republikanerna och demokraterna och var fjärde år kan vem som helst ställa upp på valet och kandidaterna brukar söka stöd från något av de två partierna. Valkampanjen startar över ett år innan valet. Under de första valet väljs en kandidat från varje parti. Sedan fortsätter de två kandidaterna resa runt till delstaterna och det anordnas även debatter mellan de två kandidaterna. Till hösten hålls ett elektorsval där invånarna i de olika delstaterna röstar på en av de två kandidaterna. Som ni kanske redan vet avgörs inte valet av antalet röstar från invånarna utan antalet elektorsröster. Varje delstat har olika antal elektorer beroende på antalet invånare i staten. Så i elektorsvalet är det kandidaten som får majoriteten av rösterna av invånarna i delstaten som vinner alla elektorsröster i delstaten. I December träffas sedan alla elektorer och röstar, men detta har ingen påverkan på valet eftersom vinnaren står redan klar bara att ingen vet det. Det på grund av att elektorerna redan har fått veta av sin delstat vilken av kandidaterna de ska rösta på. Förra året hade USA val och det valet skrevs in i historieböckerna som det mest kontroversiella i USA historia. Valen i USA är aldrig fria från skandaler och smutskastning men i fjolårets var det mer än vanlig. Det berodde väl väldigt mycket på att den ena kandidaten är extremhöger, ni vet alla vem jag pratar om... Donald Trump, som beräknas bli den mest hatade presidenten i USA i modern tid.

Det börjar bli middags dags här så vi får höras efter föreläsningen imorn, för nu ska jag ut och hitta nån restaurang att äta på

Likes

Comments

Hej! Jag har nu varit här i Mexiko City i ett dygn och har hunnit vara på bla. Museo Nacional de Antropologia, ett museum inom antropologi dvs. läran om människans natur och historia. Ett måste om ni är här i Mexiko City men se upp vilka gator ni tar er fram på. Mexiko är ju inte känt för att var världens fridfullaste land. När jag landat här hände det ett väpnat rån några kvarter bort, men det händer tydligen dagligen även så kidnappningar. Men bort från allt det hemska. Mexiko har mest öken och savann och bergskedjor i norr, väster och öster. Mexiko är en av världens viktigaste länder för den biologiska mångfalden dvs. olika arters överlevnad. Detta på grund av att Mexiko har över 200 000 arter, varav många utrotningshotade. Den Mexikanska vargen är en av dem, arten är en av planetens mest utrotningshotade arter. Vargen har länge varit utsatt för tjuvjakt. I Mexiko finns det främst olika industrijobb men olja och metall är landets viktigaste exportvaror. Ungefär hälften av befolkningen lever i fattigdom och mexikaner har länge immigrerat till USA men för första gången sen 1970 har man börjat se en förändring. Nuförtiden är antalet mexikaner som lämnar USA större än de som immigrerar. Detta beror på stor del till att det har blivit mycket svårare att ta sig in i landet illegalt som gör att färre försöker. En annan faktor är att antalet låglöns yrken och byggnadsjobb har minskat. Förlåt om det blir mycket sånt här, jag glömde nog att berätta att jag är mer intresserad i olika samhällsfrågor och olika forskningar som inte gör den här resan till en turistsemester direkt. Men imorgon sätter jag mig på ett flyg och korsar gränsen till USA innan jag landar i Oklahoma City. Vi hörs då!


Likes

Comments

Hej! Nu är jag här i San José i Costa Rica. San José är Costa Ricas huvudstad och även landets folkrikaste stad med runt 300 000 invånare. Costa Rica har en väldigt fin natur. Nästan i hela landet slingrar sig vulkanrika bergskedjor, Costa Rica har ofta jordbävningar till följd av landets placering mellan två kontinentalplattor. Costa Rica har stora problem med urbanisering, dvs. befolkningens förflyttning in till städerna. 1970 var läget minst sagt kaotiskt när städerna blev överbefolkade. På senare år har nicaraguaner börja immigrera till Costa Rica som gör läget ännu mer kritiskt. Till följd av brist på jobb och bostad har Costa Rica en stor brottslighet med till stor del olika inbrott och stölder. Därför har jag valt att bara stanna här över en natt innan jag reser vidare.

Likes

Comments

Hej! Klockan är nu 16.00 och jag kom precis hem från en två dagars guidad tur i djungeln. Turen började med en vandring i en av de djupare delarna av regnskogen. Fuktigheten var påtaglig, inte så konstigt eftersom att guiden sa att luftfuktigheten var runt 85%. Djur fanns det även gott om, mer än 500 däggdjursarter och mer än 50% av världens djurarter. På kvällen hade guiden en föreläsning om Amazonas avskogning. 1-2% av skogen höggs ner årligen till expandering av sojaodlingarna. Och det går inte fridfullt till. Människorna som lever där erbjuds att sälja sin mark mot minimala summor som de tror är mycket. Guiden berättade om en man som sålde sina 300 hektar mark för mindre än 50 000 kronor. Andra som inte vill lämna ifrån sig sin mark får sina hus nedbrända när de inte är hemma. 60% av hela Brasilien är täckt av skog som gör att de flesta bor längs kusterna i söder. Han berättade även om hur han och de andra som bor nära Amazonas påverkas av sojaodlarnas vårdslöshet. De släpper ut avgaser från sina jordbruksmaskiner och skogsmaskinerna. Men det värsta är mängden jordbrukskemikalier och bekämpningsmedel. De flygbesprutar sina odlingar med bekämpningsmedel mot ogräs, svampar och insekter. Men odlingarna ligger ofta när byar som att även byarnas odlingar och vattendrag besprutas. Mängden bekämpningsmedel ökar hela tiden på grund av växters resistens mot medlen. Bekämpningsmedlen heter på vetenskapligt språk pesticider och brukar delas in i tre grupper, fungicid som används mot skadesvampar, herbicid som används mot ogräs och insekticid som används mot skadeinsekter. Många av kemikalierna som används är sedan länge förbjudna i många länder på grund av hälsorisker, en av dessa är hormoslyr som ledde till heta debatter i Sverige under 70-talet. De vilda djuren i området har försvunnit till följd av besprutningarna och eftersom att djuren inte hittar mat i området, det finns bara stora mängder soja som de inte äter. De försurar och förgiftar vattendragen och tar död på viktiga organismerna där som nedbrytarna som tar hand om närsalter och näringsämnen så att de går med i kretsloppet. Amazonfloden, en av världen största floder blir även den försurad och förorenad men på grund av sojaodlarnas fraktbåtarna som använder floden som en transport väg för sojan. Även människorna där påverkas av bekämpningsmedel när de äter grönsaker från sina odlingar eller dricker vattnet. Det har visat att vara hormonstörande i stora mängder för främst barn och foster. Människorna påverkas inte bara på det sättet, släkter som har levt och besökt regnskogen i århundraden tvingas bort från skogen och kommer inte längre kunna leva i skogen och inte heller besöka den och där förstörs en hel kulturs tradition. Men sojan är ändå en av de mest viktiga råvarorna i världen. Varje år produceras runt 300 miljoner ton soja som omsätter 100 miljarder dollar varav Sverige importerar runt 250 000 ton per år. Det mesta av det går åt till mat till boskapsdjur och övrigt till livsmedel. Avskogningen är på väg att nå en brytningspunkt då skogens ekotjänster är på väg att rubbas så som vattenrening. Amazonas står även för ungefär en femtedel av världens syre med sin yta på 7 miljoner km2. Ni förstår själva att skogen är ovärdeligt viktig för allt levande på jorden. Det var lite av det han pratade om, hoppas ni fick en bättre uppfattning av hur det hela verkligen går till.

Likes

Comments

Förlåt för dålig uppdatering men jag har inte haft tid. Jag har nu varit en dag i Rio de Janeiro. Jag var upp på berget och tittade på den världskända Jesus statyn här i Rio även kallad Cristo Redentor. Visste ni att Brasilien är det femte största landet i världen och omfattar nästan halva Brasilien. Det märks en rejäl skillnad i temperatur här, temperatur kom upp i 36 grader idag. Rio har verkligen ett tropiskt klimat, luften är oerhört fuktig. När jag nu har gått runt på stadens olika gator så blir det väldigt tydligt hur stora klyftor det är i befolkningen. Jag var upp och tittade på de så kallade favelas som är som slum områden. Men Rio de Janeiro brukar kallas en av världens vackraste städer men då bortser man ju ifrån slum områdena. Jag var mest här bara för att så många har pratat om staden men imorgon åker jag vidare till Manaus, en by vid Amazonfloden. Jag tar flyget tidigt imorgon bitti och borde vara framme vid 17.30 pågrund av tidsskillnaden. vi ses!

Likes

Comments