Möt Edvin Ryding och Omar Rudberg - sommarens kärlekspar på tv

"Young Royals" - stjärnorna om hur de formade sina karaktärer Wilhelm och Simon, och om det blir en säsong 2.

Som om det inte var tufft nog att vara tonåring, med pressen i skolan, drama bland vänner och olycklig kärlek. Tänk att dessutom vara Sveriges kronprins med all den mediebevakning och ouppnåeliga förväntningar som det innebär.

I Netflix-aktuella "Young Royals" spelar Edvin Ryding rollen som prins Wilhelm, nyanländ till internatskolan Hillerska efter ett offentligt bråk. Där möter han Simon (Omar Rudberg), som kommer från en helt annan värld och väcker oväntade känslor hos Wilhelm. Det visar sig att även unga kungligheter dras med liknande slags problem som vi alla andra.

- Serien tar upp konsekvenserna av den pressen som ungdomar har på dig att lyckas. Pressen är mycket högre nu än vad den var för 15-20 år sen. Jag kan absolut relatera till det. Jag tror många unga känner en press i skolan och bland vänner. Man vill verkligen passa in och hitta rätt umgänge. Det är något som alla tonåringar går igenom, säger Edvin Ryding till MovieZine.

Hur gick det till när ni fick rollerna?

Edvin: Jag hade provfilmat från maj 2020, och gått på kanske fem provfilmningar. Några mot Omar och några mot Malte som spelar August. Sen en förmiddag den 31 juli fick jag samtalet och blev jätteglad! Jag skuttade runt på T-centralen.

Omar: Jag började skådespela för ett år sen, med min kompis Felicia Truedsson som också har en roll i "Young Royals". När hon fick rollen kände jag att jag också måste testa. Jag har alltid haft en dröm om att skådespela.


Omar; du som är artist: är det till någon hjälp när man ska agera?

Omar: Det har nog hjälpt mig eftersom jag har mognat som person. När jag jobbat från en så ung ålder har jag lärt mig att stå framför kameran. Men det är en helt annan art. Det är inte jag, Omar artisten, som ska leverera. Man ska in i sina känslor och plocka fram en helt annan människa. Det är två helt olika saker men det har sina likheter. Jag har ändå varit bekväm framför kameran.

Det klickar direkt mellan er i serien. Finns det några skådespelarknep för att hitta den där kemin?

Edvin: Vi klickade ganska bra från början, jag och Omar. När vi jobbade där på Ekerö, och det var långa dagar, då kommer man nära varann. Vi fem som är huvudcasten är väldigt tajta, och jag älskar det - den lilla ensemblekänslan. Lagkänslan. Men det har också varit fördelaktigt, för det har kanske lyst igenom kameran lite grann. Jag tror inte det handlar så mycket om skådespelarknep, det är kanske snarare rollsättarens förtjänts?


Edvin, du har agerat sedan du var barn. Men det här är din första huvudroll, och serien ska dessutom ut till 200 miljoner tittare världen över. Kände du någon press, eller var det liksom bara ännu en inspelning?

Edvin: Jo, men det är klart, jag känner press med allt jag gör. Jag har kanske höga krav på mig själv. Det är klart jag är nervös inför en premiär, för att den når ut till så många människor, men också för att det är en sån enorm möjlighet. Men... det ska nog gå bra (skratt).

- Men när man filmer märks det inte riktigt att "det vi gör nu ska ut i hela världen". Det är först nu man märker av det.

Har ni något gemensamt med era karaktärer?

Omar: Jag såg flera likheter med Simon. Dels att vi båda gillar att sjunga, men också att Simon har lite svårt med vänner i skolan. Han är inte den coola killen, han är lite för sig själv och gör sin grej. Han fokuserar på det han vill göra. Han är väldigt familjekär och bryr sig om sin familj. Det är lite såna likheter vi har.

Edvin: I skapandet av Wilhelm har jag hämtat mycket inspiration från folk omkring mig. Det kan vara små grejer han gör när han är nervös, eller sätt att säga saker på. Jag älskar att plocka in detaljer från folk omkring mig. Men sen är han ju också ungdom, tonåring som jag, han är en ångestfylld person och det tenderar jag också att vara till och från. Absolut. Det finns saker jag starkt kan relatera till.


Om ni får chansen att göra en säsong två, vad hoppas ni ska hända?

Edvin: Det finns mycket att titta på vad gäller Simon och Wilhelm, och vad de ska hitta på härnäst. Men också de andra karaktärerna, jag hoppas man får se mer av allihopa. Jag hoppas folk gillar serien lika mycket som vi gör.

Omar: Om folk vill ha en säsong två får de kolla och säga det.

Omar Ruberg och Edvin Ryding om sina film- och tv-vanor

Vad var den senaste filmen ni såg?

Edvin: Jag såg senast "En runda till" på bio. En väldigt bra film!

Omar: Igår kväll satt vi och kollade på "På andra sidan häcken" (skratt). Om de där djuren som stjäl från människor. Den är jättemysig!


Har ni några favoritserier på Netflix?

Edvin: "Sex Education" och "Breaking Bad", de två är mina favoriter.

Omar: "Sex Education", "La Casa de Papel" och "Stranger Things".


Hur många avsnitt på raken kan ni se som mest?

Edvin: Jag har aldrig bingat en hel natt. Men jag kan sätta på en serie på eftermiddagen och kolla till 03 på natten. Det blir ändå några timmar.


Några skådespelare som ni drömmer om att jobba med?

Edvin: Nu lever inte han längre men jag hade gärna jobbat med Chadwick Boseman, innan han tyvärr gick bort. Han är väldigt begåvad. Annars skulle jag säga Meryl Streep.

Omar: Jag kan inte välja en, det går inte. Det finns så många!


Har du någonsin haft en crush på en tv-seriekaraktär?

Edvin: Absolut. Monica i "Friends". Och Rachel på samma gång.

Omar: När jag var liten var jag dödskär i han som spelar "Peter Pan" i live-action filmen...! Han var allas kärlek på den tiden.


Senaste filmen som fick dig att gråta?

Edvin: "En runda till". Brukar du gråta till film, Omar?

Omar: Nej, jag har inte lätt för att gråta till film. Jag är en sån tönt så jag kan gråta till barnfilmer. Men jag minns inte när det var senast.

Läs original intervjun HÄR

- Följ mig på instagram HÄR

Gillar