Viimehetken tärpit lukiolaiselle äidinkielen yo-kokeeseen!

Iskeekö viime hetken paniikki äidinkielen yo-kokeeseen kerratessa? Tuntuuko siltä, että kurssien ohjeet ja neuvot kokeeseen ovat hieman unohtuneet, ja olennaiset asiat ovat hukassa?


Tässä postauksessa kerään lukiolaisen hätäapupaketin äidinkielen ylioppilaskirjoituksiin käytettäväksi joko kertaamiseen, varmistamiseen tai edellisenä iltana vilkaisemiseen sekä omaksumiseen (jota en kylläkään suosittele, mutta you do you)!

HUOM! En ole ammattilainen saati opettaja, eikä minun postaukseni sisältämät tiedot välttämättä toimi kaikilla. Puhun omasta kokemuksestani sekä oman ylioppilaskokeeni tuloksen ja arvosanan pohjalta, ja jokaisella meillä toimii erilaiset keinot ja niksit. Kirjoitin itse äidinkielen ylioppilaskokeesta arvosanaksi eximian, joten puhun sen taustalla tehdyn työn puolesta.


Miten varmistan hyvän arvosanan kirjoitustaidon kokeesta?


1. Lue, lue ja lue!

Hyvä kirjoitustaidon vastaus rakentuu siten, että hyvän vastauksen rakentaminen sekä oman pointtinsa selittäminen rikkaalla sanavarastolla tukee alusta alkaen omaa väitettä. Lukeminen kartuttaa sanavarastoa huimasti sekä monipuolistaa omaa kirjoitustapaa, jolloin kirjoitustaidon vastauksesta tulee persoonallisempi. Myös erilaisten klassikoiden tms tunnettujen teoksien lukeminen saattaa koitua eduksi kirjoituksissa, jos niihin osaa viitata oikealla tavalla. Jokainen elämän aikana luettu teos edesauttaa sanavaraston laajentamista ja omaa kirjoitustyyliä sekä mahdollistaa persoonallisemman esseen kirjoittamisen.

2. Käytä hyväksi muita oppiaineita ja tietämystä!

Kirjoitin syksyllä 2020 äidinkielen kirjoitustaidon kokeessa esseen brändeistä, jossa käytin punaisena lankana sitä, miten jokainen ihminen on oma brändinsä. Viittasin esseessäni monesti psykologiasta tuttuihin käsitteisiin, kuten identiteettiin, minäkuvaan sekä minäpystyvyyteen. Olin valmistautunut psykologian ylioppilaskokeeseen samaan aikaan kuin äidinkieleen, joten sanasto oli hallussa, ja aihepiiri oli helppo kytkeä esseeseen. Sainkin opettajalta myöhemmin positiivista palautetta esseen persoonallisuudesta.

Jos siis olet kiinnostunut matemaattisista kaavoista, biologiasta tai vaikkapa taiteesta, mikset sisällyttäisi tietämystäsi esseeseen? Esseen laatiminen ylppäreissä on kuitenkin suhteellisen vapaata puuhaa, joten kekseliäisyys kunniaan! Ympäripyöreiden kliseiden kirjoittaminen esseeseen on tylsää, joten korvaa ne ennemmin oman intohimosi kohteen tietämyksellä. Käytä omia kokemuksiasi, elämäntilannettasi, tunteitasi, kiinnostuksenkohteitasi sekä toimintatapojasi apuna esseen näkökulman valitsemisessa sekä perustelemisessa!

3. Muista kertauskurssilla kerratut hyvän esseen rakentamisen mallit sekä muut opettajien antamat vinkit!

Liitän alle muutaman kuvan siitä, kuinka hyvää esseetä voisi lähteä laatimaan. Itse luin myös abitreeneistä sellaisten opiskelijoiden esseitä, jotka olivat saaneet täydet pisteet kirjoitustaidon kokeesta. Esseet antoivat vähän suuntaa siitä, millaista kerrontaa ja rakennetta YTL arvostaa sekä miten hyvää esseetä voisi lähteä rakentamaan. Olen itse myös kompastellut aloitusten ja loppujen keksimisessä, joten esseet antoivat myös hyviä vinkkejä niihin.

Muista: aina voit kysyä opettajalta viime hetken vinkkejä! Itse laitoin Wilmassa äidinkielen opettajalleni viestiä n. viikkoa aikaisemmin ja pyysin tapaamista lukutaidon kokeen suhteen, mutta mikseipä se onnistuisi myös kirjoitustaidon kokeen yhteydessä. Sain elintärkeitä vinkkejä lukutaidon käsitteisiin ja huomioitaviin seikkoihin, ja se auttoi selkiyttämään ajatuksiani. Suosittelen siis ehdottomasti kyselemään opettajalta viime hetken vinkkejä, jos siltä tuntuu!

4. Käytä luovuutta ja muista rakenne!

Essee on sinun laatimasi ja sinun toteuttamasi, joten siinä saa näkyä persoonallisuus YTL:n laatimissa rajoissa. Jos sinulla on ongelmia yleisesti jo 6000 merkin kirjoittamisessa saati sen kokoamisessa, suosittelen kiinnittämään heti alkuun huomiota tekstin rakenteeseen sekä punaisen langan ylläpitämiseen. Laadi ajatuskartta tai listaa ranskalaisilla viivoilla pointit, joita haluat esseeseen sisällyttää. Ota huomioon myös lähteet ja mieti, mitä sanottavaa sinulla niistä on. Kirjaa ylös kaikki ajatukset, joita sinulla koetilanteessa päässä liikkuu. Kaikkia ei tietenkään tarvitse esseeseen sisällyttää, mutta täten on helpompi poimia valmiista suttumuistiinpanoista pointteja, jos omat ajatukset alkavat lyödä tyhjää. Esseen pohtimiseen voi vapaasti käyttää tunnin, sillä siten itse kirjoittamiseen jää aikaa vielä viisi tuntia evästaukoineen ja vessareissuineen. Kiire ei ole, ja huolellisella suunnittelulla syntyy paras lopputulos!

5. Lähdeviittaukset, pilkut, yhdyssanat, lainaukset, aloitus, lopetus, punainen lanka, jne jne jne...

Opettajat toitottavat näitä samoja asioita ensimmäisestä kurssista lähtien, eivätkä turhaan. Oikeaoppinen lähdeviittaus antaa heti kuvan osaamisestasi, samoin yhdyssanojen oikein kirjoittaminen. Mieti, käytätkö tekstissäsi suoria vai epäsuoria lainauksia, ja kertaa lainausmerkkien käyttö. Itselläni pilkkusäännöt tai yhdyssanat eivät ole tuottaneet suurempaa ongelmaa sen vuoksi, että olen elämäni aikana lukenut niin paljon erilaista kirjallisuutta (ja taas yksi lukemisen hyötyvaikutus!), mutta tietenkin kertasin oppikirjasta tehtävien avulla kaikenlaiset oikeinkirjoitussäännöt sekä poikkeukset, varmuuden vuoksi. Vaikka kirjoitustaidon kokeeseen ei tarvitse sinänsä lukea tai valmistautua, niin suosittelisin kuitenkin kertaamaan muutamia oikeinkirjoitusseikkoja sekä hyvän rakenteen malleja.

Hyvä aloitus johdattelee paremmin tekstin aiheeseen, ja hyvä lopetus kiteyttää sen ja jättää ehkä lukijalle jonkinlaisen tunteen pintaan. Punaisen langan tekstissä ei tarvitse olla jatkuvasti huomion keskipisteenä, mutta rönsyily taas aiheuttaa sekavaa yleiskuvaa esseestä. Pyri siis muistamaan esseesi pointti, ja yritä tuoda sitä esille mahdollisimman monilla ja erilaisilla tavoilla!


Alta löydät ongelmapuu-menetelmän sekä erään ongelmanratkaisumallin!

(lähteet:

https://laudatur.net/ongelmapuu-menetelma/?fbclid=IwAR0ZgYzoPmzRbZAtI4qPOMgFhqqTI7icl0YhASoCAoL4lSoG7ktNarKNrIg

https://blogs.helsinki.fi/kielijelppi/paatoksenteko-ja-ongelmanratkaisu-ryhmassa/ )

Entäpä sitten lukutaidon koe?


1. Kertaa käsitteet!

Lähdeviittaukset, proosa, draama, lyriikka, runomitta, kertoja, kirjailija, teema, teesi, aihe... Lukutaidon kokeessa erityisen tärkeää on oikeaoppinen termistön käyttö. Aiheen ja teeman ero saattaa olla häilyvä, ja kielikuvatkin menevät sekaisin. Tällöin tulisi kerrata joko oppikirjan avulla tai itsenäisesti jokaisen aihealueen termistö. Itse tein siten, että kirjoitin itselleni Särmä-oppikirjaa avuksi käyttäen muistiinpanot tyylillä "näin teet runoanalyysin", "Näin teet tyylianalyysin", jne. Niiden sekä Quizletin avustuksella opin nopeasti sen, mitä asioita tulee ottaa huomioon novellianalyysissä ja mitä pitää etsiä novellista. Voisin kirjoitella myöhemmin tarkemman postauksen omien äidinkielen lukutaitoon tekemieni muistiinpanojen pohjalta, jolloin jakaisin käsitteet ym tärkeät pointit myös teille! :)

2. Lue tehtävänanto tarkkaan!

Erittele, pohdi, selitä, analysoi, kerro, referoi... Monia sanoja, joiden merkitykset ovat hukassa. Kiinnitä erityisemmin huomiota juuri tähän. Pitääkö tekstiä pohtia, jolloin erilaisia merkityksiä tulisi nostaa enemmän esille? Vai tulisiko tyyliä vain eritellä, jolloin päätelmät voidaan jättää pienemmälle huomiolle? Tästä päästäänkin kolmanteen ohjeeseen..

3. HEP!

Havainto, esimerkki, päätelmä. Havainnoi tekstistä tehtävänannon mukainen havainto, jota tuet esimerkillä. Lopuksi tee tästä päätelmä.

Sovitaan esimerkiksi tämän postauksen olevan analysoinnin kohteena. Tehtävänantona on analysoida blogipostauksen tyyliä. Voisit muodostaa mm. seuraavanlaisen virkkeen:

"Blogitekstin tyyli on melko puhekielistä, sillä kirjoittaja käyttää tekstissään hymynaamoja sekä puhekielisiä ilmauksia. Hän kirjoittaa mm. näin: "Voisin kirjoitella myöhemmin tarkemman postauksen omien äidinkielen lukutaitoon tekemieni muistiinpanojen pohjalta, jolloin jakaisin käsitteet ym tärkeät pointit myös teille! :)". Tällä kirjoittaja pyrkii siihen, että tekstiä olisi mieluisampi lukea ja blogin tunnelma olisi rennompi sekä helpommin lähestyttävä. "

Virkkeestä löytyy tällöin havainto, esimerkki ja päätelmä.


Keräsin alle muutamia linkkejä sivustoista, joissa itse vierailin valmistautuessani äidinkielen ylioppilaskokeeseen! Linkit ja sivustot käsittävät sekä lukutaidon että kirjoitustaidon vinkkejä. Toivottavasti postauksestani oli jotain hyötyä ja sait vähän näkökulmaa siihen, miten äidinkielen ylppäreissä voi pärjätä hyvin!

Kaikenlainen palaute on aina tervetullutta, ja kommentteihin saa kirjoitella myös omia, hyväksi todettuja keinoja äidinkielen ylioppilaskokeen suhteen!

Tämä postaus antaa pientä suuntaa kokeeseen valmistautumisesta. Pohdin kuitenkin, että olisiko hot or not kirjoittaa vielä tarkempi postaus esimerkiksi lukutaitoon valmistautumisesta, käsitteineen kaikkineen? Tai jos kirjoittaisinkin postauksen siitä, kuinka itse laadin kirjoitustaidon esseeni kokeessa kohta kohdalta? Nämä jäävät nyt vielä pohdintaan, mutta katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan... :)

Linkkivinkit:


Kirjoitustaidon täysien pisteiden esseitä:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/08/16/tallaisella-tekstilla-aidinkielen-kirjoitustaidon-yo-kokeesta-sai-taydet

Kirjoitustaidon kokeesta:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/05/02/kirjoitustaidon-yo-kokeessa-paaosassa-on-kokelaan-pohdinta-aineistoja

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/03/13/mita-kirjoitustaidon-yo-kokeessa-kannattaa-tehda-saadakseen-erinomaiset-pisteet

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/02/28/nain-kirjoitat-omaaanisen-aidinkielen-kirjoitustaidon-vastauksen-lue-lukion

Lukutaidon kokeesta:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/05/02/oleelliset-asiat-eivat-saa-jaada-yksityiskohtien-varjoon-huomioi-nama-asiat

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/02/28/nain-saat-hyvasta-vastauksesta-erinomaisen-aidinkielen-lukutaidon-kokeessa

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/02/28/lukion-aidinkielenopettaja-paljastaa-tarkeinta-lukutaidon-kokeessa-on

https://lukufiilis.fi/ilmiot/vinkit-abille-miten-paihittaa-lukutaidon-kokeen-kaunokirjallinen-osio/

Testejä:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/08/23/8-yleisinta-oikeinkirjoitusmokaa-yo-kokeissa-testaa-saatko-sina-nama-oikein

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/03/05/aidinkielen-pistari-testaa-hallitsetko-kaunokirjallisuuden-kasitteet

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/03/05/aidinkielen-pistari-testaa-hallitsetko-asiateksteihin-liittyvat-kasitteet

Lukemisiin, Nitta <3

Otathan yhteyttä, jos siltä vähääkään tuntuu!


Instagram: nittakangas

Snapchat: nittakangas

s-posti: [email protected]

#ylioppilaskirjoitukset #äidinkieli #ytl #abiturientti #kirjallisuus #bestofnouw #tips #tipsforstudying #studying #studyhard #lukio

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Kotkotuksia
Kotkotuksia,

Olipa kivan kattava postaus! Nää oli omia lemppareita kun luin kirjoituksiin - pienetkin yksityiskohdat on tosi tärkeitä!

nouw.com/kotkotuksia
theburrowsbookshelf
theburrowsbookshelf,

Onpa ihana kuulla!💛

nouw.com/theburrowsbookshelf