SUORITIN KIRJALLISUUSDIPLOMIN!

Mikä on kirjallisuusdiplomi ja mitä kaikkea minun piti tehdä suorittaakseni se? Kuinka kauan siinä kesti? Mitkä fiilikset olivat ennen diplomia, sen aikana tai jälkeen diplomin? Mitä diplomin suorittaminen merkitsee? Näihin kysymyksiin vastaan alla olevassa postauksessa!


Mikä on kirjallisuusdiplomi ja mitä kaikkea siihen kuului?


HUOMIOITAVAA! Kirjallisuusdiplomi on jokaisessa kaupungissa ja lukiossa hieman erilainen, ja siihen saattaa sisältyä erilaisia tehtäviä, projekteja ja ohjeita, jotka eivät kosketa kaikkia kirjallisuusdiplomien suorittajia. Jokaisella oppilaitoksella on omat koulukohtaiset diplominsa sekä muut valinnaiset kurssinsa, joten esittämäni tehtävät eivät siis koske laajalti koko maan kirjallisuusdiplomin suorittajia. Kerronkin siis postauksessani oman kouluni kirjallisuusdiplomista, eikä allaoleva informaatio kata siis kaikkia opiskelijoita oppilaitoksesta huolimatta kirjallisuusdiplomin suorittaneita lukiolaisia.


Äidinkielenopettajani kuvailee kirjallisuusdiplomia ja sen kurssia vastaavanlaisesti diplomin suorittamisen yhteydessä: "Lukion aikana pääosin omatoimisesti suoritettava kurssi, jossa on keskustelu- ja kirjoitustehtäviä luetusta kaunokirjallisuudesta. Teoksia luetaan yhteensä 20, joista 4 kaikille yhteisiä ja 16 vapaavalintaista. Lue runoutta, näytelmäkirjallisuutta, novelleja ja romaaneja - tasapuolisesti kotimaisia ja ulkomaisia. Haasta itsesi lukemaan tasokasta, kehittävää kirjallisuutta, mutta toki muutama teos voi olla kevyttä viihdekirjallisuuttakin. Käytä valintojesi apuna kirjallisuuslistoja, kirjallisuusblogeja sekä muiden opiskelijoiden vinkkejä."

Diplomista saa siis kurssimerkinnän, ja sitä suoritetaan vapaasti opintojen ohella. Periaatteessa kurssin suorittamiseen on siis aikaa 3-4 vuotta, eli lukio-opintojen keston ajan. Hoidimme tehtäväkohtaiset palautukset sekä ohjeistukset Google Classroomin kautta, jossa meitä informoitiin keskustelutilaisuuksien ajankohdista sekä johon palautimme lukutaidon tehtävämme sekä raportit luetuista teoksista.

Kirjallisuusdiplomissa neljä pakollista teosta olivat:

-Sofi Oksanen, Puhdistus

-Dostojevski, Rikos ja Rangaistus

-Lewis Carroll, Liisan seikkailut ihmemaassa

-Aleksis Kivi, Seitsemän veljestä

Pakollisista teoksista tuli käydä keskustelutilaisuudessa, jossa jokaisessa teoksessa oli muutamia kysymyksiä, ja niistä jaettiin ajatuksia ja puitiin läpi lukukokemusta. Pakollisten teosten lisäksi luettavana oli 16 vapaavalintaista teosta.


Vapaavalintaiset teokset:

Diplomissa tuli lukea 11 teosta, joista kirjoitettiin raportti. Raporttiin sai vapaasti pohtia, analysoida, referoida tai avata lukemaansa teosta. Jokaisesta teoksesta tuli kirjoittaa 2000-4000 merkkiä, ja omat raporttini lähentelivät usein 4000 merkin rajaa.

Tämän lisäksi diplomiin tuli lukea yksi runo, näytelmä sekä novelli, ja näistä tuli kirjoittaa ohjeiden mukainen lukutaidon vastaus. Nämä olivat mielestäni diplomin inhottavimmat tehtävät, sillä vapaa kirjoittaminen on paljon enemmän minun juttuni. Onneksi suoritin diplomia juuri äidinkielen ylioppilaskirjoitusten aikaan, sillä lukutaidon vastausten myötä sain treeniä myös lukutaidon kokeeseen ja pyrinkin tekemään diplomin lukutaidon vastaukset samoin mitä tekisin ylppäreissä!

Viimeisenä diplomin tehtävänä oli lukea kaksi teosta, joista kirjoitettaisiin koululla vertaileva essee. Tähän valitsin John Greenin Arvoitus nimeltä Margo sekä Kaikki viimeiset sanat, ja tehtävänäni oli kirjoittaa John Greenin tyylistä kirjailijana. Vertaileva essee valmistuikin mutkattomasti sekä vaivattomasti, ja se olikin hyvin mieluinen lopetus diplomille!Kuinka kauan diplomissa kesti valmistua?

Ilmottauduin suorittamaan diplomia lukion ensimmäisenä vuotena, mutta kuten esittelypostauksessani kerroin, lukeminen jäi vuodeksi tauolle. Olin hyvin kiireinen kurssien ja oman elämäni suhteen, eikä aikaa, jaksamista tai motivaatiota jäänyt kirjallisuusdiplomin suorittamiseen. Luin kahden ensimmäisen lukiovuoteni aikana kaksi teosta, joista kirjoitin raportit. Vasta lukion kolmannella vuodella havahduin siihen, että nyt olisi jo aika aloittaa diplomin suorittaminen, jos tahtoisin saada sen valmiiksi valmistumiseen mennessä. En kuitenkaan aloittanut diplomia vieläkään aktiivisesti, ja taisin lukea kolmosvuonna toiset kaksi teosta, joista kirjoittelin jälleen raportit.

Vasta nelosvuotta edeltävänä kesänä (kävin siis lukion 3,5 vuoteen) aloitin diplomin suorittamisen kunnolla, ja sain kuin sainkin sen valmiiksi puolessa vuodessa. Aloitin systemaattisen lukemisen, ja aikataulutin kirjojen lukemista saadakseni diplomin valmistumaan ajallaan. Deadline oli heti marraskuun alussa, ja sain diplomin suoritettua lokakuun puoleenväliin mennessä. Viime tipassa suoritettu, mutta suoritettu kuitenkin! Diplomiahan olisi siis ollut aikaa 3 vuotta suorittaa, mutta aina sen aloittaminen vain pitkittyi...


Fiiliksiä diplomista?

Vaikka suoritinkin diplomin viime tipassa ja aivan kirjoitusten keskellä, koen sen suorittamisen silti positiiviseksi asiaksi. Kakkosvuonna olin jo lähestulkoon unohtanut diplomin olemassaolon, eikä voimavaroja jäänyt sen suorittamiseen. Kuitenkin olen hyvin kiitollinen itselleni siitä, että suoritin diplomin. Koen, että vapaavalintaisten kirjojen lukeminen, vaikkakin keskellä kirjoituksia, auttoi minua rentoutumaan ja palautumaan stressistä. Se myös auttoi muistuttamaan siitä, että valmistuminen todella on edessä, ja kun diplomi on suoritettu, lukio on vihdoinkin ohi. Toimin myös parhaiten paineen alla, joten en sinänsä ole yllättynyt, että jätin diplomin suorittamisen viimeiseen puoleen vuoteen. En suosittele tätä tapaa kenellekään, mutta diplomin suorittamista suosittelen enemmän kuin sanat voivat kuvailla!

Päällimmäinen fiilikseni diplomin suorittamisesta on siis positiivinen. Olen onneksi nopea lukemaan ja kirjoittamaan, jolloin puolen vuoden urakka diplomin parissa mahdollistui. Suosittelen lämpimästi diplomia jokaiselle lukiolaiselle, joka tykkää lukea vapaa-ajalla tai haastaa itseään lukemaan erilaista kirjallisuutta. Olen tähän asti lukenut pääosin niin sanottuja "hömppäromaaneja", esimerkiksi erilaisia rakkaus- tai fantasiakirjoja. Runous tai näytelmäkirjallisuus on tullut tutuksi ainoastaan lukion äidinkielen kurssien myötä, mutta nyt diplomiin syventymisen aikana pääsin lukemaan huomattavan määrän erilaista kirjallisuutta. Minulla on ollut kauan tiettyjä haaveita joidenkin klassikkoteosten lukemisesta, mutta en ole saanut itseäni niskasta kiinni lukeakseni ne. Nyt kirjallisuusdiplomin myötä toteutin kaikki haaveeni, ja luin mm. Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulon, Aleksis Kiven Seitsemän veljestä, Shakespearen Hamletin sekä Anne Frankin Nuoren tytön päiväkirjan. Luin myös yhden sarjakuvakirjan sekä vitsikirjan, joihin en olisi ikimaailmassa koskenut ilman diplomia! Diplomi monipuolisti lukukokemuksiani hurjasti, ja sainkin elämään paljon uutta lukusisältöä diplomin myötä.Mitä hyötyä diplomin suorittamisesta on?

Kirjallisuusdiplomi ei ole erityisen helppo tai vaivaton kurssi suoritettavaksi, joten mitä hyötyä diplomista on?

Diplomilla voi olla lisäarvoa tulevaisuudessa. Diplomia voi hyötykäyttää mm. hakiessaan kouluihin tai etsiessään työpaikkaa. Toki diplomista saa myös suoritusmerkinnän ja yhden kurssin lisää, jolloin lukion oppimäärän 75 kurssista taas yksi on hoidettu pois alta.

Mielestäni tärkein hyöty diplomista on kuitenkin se, kuinka paljon lukeminen ja kirjoittaminen rikastuttavat elämää. Lukemisen hyödyt ovat niin kattavat, että jo se motivoi minua suorittamaan diplomin! Mielestäni oli ihanaa uppoutua erilaisten kirjojen pariin ja sen jälkeen vuodattaa tunteeni raportin muodossa jollekin, jonka tiesin sen lukevan. Kerrankin myös vapaa-ajan harrastuksestani oli jotakin hyötyä, ja pystyin saamaan konkreettisia asioita aikaiseksi lukemisellani.

Suosittelenkin diplomin suorittamista jokaiselle, jolla se mahdollisuus on oppilaitoksessaan sekä jos vähänkään kiinnostaa! Diplomi monipuolistaa rutkasti luettavia teoksia, ja uudet ulottuvuudet avautuvat. Kirjoitusten aikaan lukutaidon vastausten kirjoittamisesta voi olla jopa konkreettista hyötyä, ja aina jokainen luettu rivi on plussaa mielikuvituksen, lukunopeuden sekä sanaston kannalta! Koen, että äidinkielen arvosanani nousu korottaessani sitä syksyllä 2020 johtui osittain kirjallisuusdiplomin suorittamisesta. En voi painottaa tarpeeksi sitä, kuinka paljon suosittelen diplomin suorittamista, jos se vain on mahdollista!


Kaikenlainen palaute, kehitysideat, lukuvinkit tai kysymykset ovat tervetulleita! Ethän epäröi ottaa yhteyttä, jos jokin jäi mietityttämään. :)

Toivottavasti postaus miellytti <3 Kiitos kun luit!


Lukemisiin, Nitta <3


Alla yhteystietoni:

instagram ja snapchat: nittakangas

s-posti: [email protected]


Tykkää-merkinnät

Kommentit