ARVOSTELLAAN JOHN GREENIN TUOTANTO! #3

Heipsan!


Tulikin pidettyä astetta pidempi tauko kirjoittelusta, kun joulun ajan työt ja hässäkkä veivät kaiken mahdollisen ajan. Viettäessäni jonkinsorttista joululomaa perheeni ja poikaystäväni kanssa päätin, että vaikka voisinkin kirjoitella postauksia, en sitä kuitenkaan vielä tee, vaan lomailen nyt rauhassa parisen päivää ja sitten palaan takaisin höpöttelemään tämän alustan äärelle. :)

Tämä postaus olisikin nyt viimeinen John Greenin teoksista kertova postaus. Kokonaisuudessaan olen nauttinut jokaisesta John Greenin teoksesta ja varsinkin niiden lukemisesta, ja näitä postauksia on ollut kiva kirjoitella. Nyt onkin sitten kysymysmerkin alla se, minkälaista kirjallisuutta tulen jatkossa lueskelemaan...

Lisäilen tämän postauksen ohelle kuvia joulukuulta, ikäänkuin kerratakseni joulukuun tapahtumiani. Olen niin huono kirjoittelemaan itsestäni mitään, niin näin tämä hoituu helpommin :D Mutta sen suuremmin stressaamatta blogini jatkosta, palataan nyt kuitenkin kahteen viimeisimpään John Greenin teokseen! Toivottavasti postaus miellyttää :).


Postaus sisältää juonipaljastuksia!

Mahdolliset sisältövaroitukset, "trigger warnings", edeltävät jokaista arvostelua!

HUOM! Jos tahdot välttyä sisältövaroituksilta, skippaa kirjan referointi ja siirry suoraan oma mielipiteeni- osioon! :)5. Teoria Katherinesta


John Greenin Teoria Katherinesta (2016, WSOY) kertoo Colin Singletonista, jonka deittailee vain Katherine-nimisiä tyttöjä. Colin on lapsinero, joka rakastaa anagrammien muodostamista sekä systemaattista opiskelua ja pänttäämistä. Kirja saa alkunsa siitä, kun yhdeksästoista Katherine on juuri jättänyt Colinin, ja Colinin ystävä Hassan keksii piristää häntä lähtemällä road-tripille toiseen osavaltioon. Siellä Colin ja Hassan sekaantuvat monenlaisiin tapahtumiin, ja Colin tapaa elämänsä ensimmäisen tytön, jolla voisi olla potentiaalia parisuhteeseen ja jonka nimi ei ole Katherine. Colin myös työstää seikkailunsa aikana matemaattista teoriaa siitä, miten jättämisen ja jätetyn roolit voisivat olla ennustettavissa.

OMA MIELIPIDE: Teoria Katherinesta oli täynnä mielenkiintoisia matemaattisia kiemuroita ja yhtälöitä, jotka eivät kylläkään auenneet minulle kovinkaan hyvin. En ole itse lainkaan matemaattinen henkilö, mutta rakastin kuitenkin sitä, miten matematiikka ja tilastot kytkeytyivät kirjan juoneen ja tarinan kulkuun. Kirjan naishahmo oli jälleen räväkkä ja menevä tapaus, ja pystyin samastumaan hahmoon melko usein. Myöskin Colinin ja Lindseyn kehkeytyvä romanssi on mielenkiintoista seurattavaa.

Colin on hahmona hyvinkin kiinnostava, sillä hän todellakin kehittelee matkansa varrella matemaattista kaavaa siihen, miten jättäjien ja jätettyjen suhde toisiinsa toimivat. Green on myös rakentanut tekstiään siten, että hän on kirjoittanut alakulmaan ns. "viitteitä", joista paljastuu aina pieniä yksityiskohtia asioista. Lindseyn ystävät ovat myöskin hupaisaa seurattavaa, ja Colinin sekä Hassanin kasvua kirjan juonen mukana on hauskaa seurata. Mutta vaikka kirjaa olikin mukava lukea ja lukukokemus itsessään oli soljuva ja helppo, tämä kirja ei silti jättänyt erityistä jälkeä sydämeeni. Matematiikan ja sen vaikeiden kiemuroiden osuus kirjassa nostattaa ehdottomasti kirjan pisteitä, mutta muuten teos on makuuni hieman liian tavallinen. En välttämättä itse henkilökohtaisesti lukisi teosta uudelleen, mutta suosittelen kuitenkin kirjan lukemista! Vaikka oma mielipiteeni onkin tämä, joku toinen saattaakin tykästyä kirjaan ja sen juonenkäänteisiin. :)

(mahdolliset lähteet: https://www.wsoy.fi/kirja/john-green/teoria-katherinesta/9789510417942

https://www.wsoy.fi/kirja/john-green/teoria-katherinesta/9789510417942 )


6. Will Grayson, Will Grayson


TW // masennus


John Greenin sekä David Levithanin Will Grayson, Will Grayson (2017) kertoo kahdesta Will Grayson- nimisestä pojasta, jotka omaavat omat ongelmansa ja joiden elämät lopulta kytkeytyvät yllättävissä tilanteissa toisiinsa. Toinen Will Grayson on poika, joka jää jatkuvasti parhaan kaverinsa Tiny Cooperin varjoon, ja pohtiikin ystävyyttään tämän kanssa. Tiny Cooper on äänekäs ja isokokoinen julkihomo, joka tekee ihastumisistaan aina vuosisadan suurimman jutun. Will Grayson taas on surkea parisuhderintamalla, eikä tiedä, tahtooko elää elämäänsä Tinyn varjossa.

Toinen Will Grayson on poika, jolle on diagnosoitu masennus, ja se näkyy David Levithanin Will Graysonin tavassa ilmaista asioita, toimia ja ajatella. Ainut hänen elämässään iloa tuottava asia on Isaac- niminen poika, joka kuitenkin tuottaa Willille todella suuren pettymyksen. Levithanin Will kuitenkin erilaisten seikkailujen myötä päätyy osaksi toisen Will Graysonin sekä Tiny Cooperin elämää, jolloin kolmikon elämät saavat täysin uuden suunnan ja merkityksen.

OMA MIELIPIDE: Will Grayson, Will Grayson oli siitä kiinnostava kirja, että kirja oli LGBTQ+ ystävällinen ja käsitteli hyvin ja neutraalisti miesten välistä rakkautta. Tämä taisikin olla ensimmäinen nuortenkirja johon törmään, jossa kahden miehen välinen rakkaus saatiin koottua luonnolliseksi paketiksi, tekemättä homoudesta suurta juttua. Greenin ja Levithanin tapa neutralisoida homous oli mielestäni mahtava, ja rakastin kirjan moninaisuutta ja arkipäiväisyyttä. Vihdoinkin kirja, jossa Green ei ole luonut romanssia ujon pojan ja itsepäisen rämäpää-tytön ympärille! En ole myöskään ennen saanut lukea kahden miehen rakkaustarinasta tällä tavoin. Kirjan aiheet ja tapahtumat oli tuotu niin hyvin nykypäivään ja oikeaan elämään, että kirjaan oli helppo samaistua ja tapahtumat oli helppo pystyä kuvittelemaan. Teos ei käsitellyt mm. homouteen liittyviä stereotypioita, ongelmia, haasteita tai muita vastaavia aiheita, jotka usein ovat läsnä homouteen liittyvässä kirjallisuudessa. Toki Levithanin Will Graysonilla oli jännittävänä tapahtumana se, kun hän esitteli erään poikaystävänsä äidilleen, mutta sekin saatiin kirjassa luotua täysin normaaliksi tapahtumaksi (ja sitä se onkin!). Iso plussa siis siitä, kuinka kirjailijat kytkivät miesten välisen rakkauden teemaksi, johon oli helppo uppoutua ja ihastua.

Tiny Cooper hahmona ärsytti minua suuresti, enkä oikein päässyt tästä ajatuksesta yli missään vaiheessa lukukokemustani. Myös toisen Will Graysonin luvuissa kaikki kirjoitettiin pienillä kirjaimilla, joka häiritsi minua aluksi, mutta lopulta tämä seikka unohtui. Teos oli kokonaisuutena ihana, ja homorakkaudesta teos sai suuren plussan! Ja vaikka ylistinkin teoksen arkipäiväisyyttä, niin tämä sama seikka teki teoksesta mielestäni hieman tylsähkön. Ilman Will Graysonin homoutta ja Tiny Cooperin (ärsyttävän huomiotahakevaa) luonnetta, teos olisi jäänyt todella vajaaksi ja ns. tavallisen tylsäksi nuortenkirjaksi. Toki mielipiteeseeni voi vaikuttaa se, kun kaikista John Greenin teoksista juuri tämän luin viimeisenä. Veikkaan, että luettuani Tähtiin kirjoitetun virheen ja Kilpikonnan kuorella, niin nämä kyseiset teokset veivät niin ison osan sydämestäni, etteivät nämä kaksi viimeistä tässä postauksessa arvosteltua teosta saaneet edes mahdollisuutta valloittaa tietänsä sydämeeni. Kuitenkin sekä Will Grayson ja Will Grayson että Teoria Katherinesta olivat loistavia kirjoja, joista olen lukenut monia ylistäviä arvosteluja eri kirjablogeista! Molemmat kirjat suosittelen ehdottomasti lukemaan, jos vähääkään jäi kiinnostamaan! :)Se oli siinä, kiitos! Kaikki tähänastiset teokset John Greeniltä ovat nyt saaneet tuomionsa. On huojentavaa saada tämä kokonaisuus pakettiin ja päästä tekemään uusia, erilaisia postauksia uusista aiheista! Tätä oli kuitenkin ihana kirjoittaa, ja John Greenin kirjallisuuden äärellä on ollut mukavaa viettää aikaa. Toivon, että huolimatta omista mielipiteistäni ja arvosteluistani, oot saanut inspiraatiota tai ideoita siihen, mitä voisit lukea tai mihin teokseen voisit tutustua tarkemmin. John Greenin teosten saatavuus kirjastoissa on lähtökohtaisesti melko hyvä, joten näiden kirjojen lukemiseen ei ole esteitä! Kerro, kysy tai kommentoi jotenkin, jos tahdot ottaa kantaa!


Lukemisiin, Nitta! <3

Ota yhteyttä:


ig ja snapchat: nittakangas

s-posti: [email protected]

Tykkää-merkinnät

Kommentit