Att nästan ha en 18-månaders brud

Det här barnets utveckling den senaste tiden – harreguuuuuuud! Jag misstänker starkt att det har att göra med att hon har börjat på förskolan, men samtidigt handlar det nog minst lika mycket om att jag försöker ställa om tanken på att min bebis snart kommer att bli storasyster.

Det är lite skrämmande att tänka på. Enligt anknytningsteorin är den bästa åldern att få syskon vid fyra år, både för det nya barnet och det äldre barnet. Men jag kände spontant att jag vill ha tätt mellan mina barn, precis så som det är mellan mig och min närmsta syster. Jag får helt enkelt jobba hårt på att bibehålla den starka anknytningen som jag och Inez har, även när det kommer en ny person som ska konkurrera om uppmärksamheten.

Nåväl. Det var Inez, och inte framtiden, jag skulle sammanfatta. Hon började förskolan i slutet på januari och inskolningen, som gick galant, var väl en indikation på hur fortsättningen skulle gå. Varje dag är "bil" det första hon säger, då vill hon åka direkt till förskolan. Hon älskar pedagogerna, det står alltid en välkomstkommitté av kompisar i dörren när hon kommer på morgonen som säger "nu kommer Iiiiinez" och varje lämning hittills har varit en fröjd för mammahjärtat. Inga tårar utan bara "hejååå mamma".

Kommentarerna från pedagogerna är att hon är väldigt kontaktsökande med sina vänner och har kommit in bra i gruppen. Hon vill gärna hålla i handen och vara nära, precis så som vi alltid är hemma. Och för det mesta glad, men med ett temprament! Det som har varit jobbigt för henne är sovstunderna, det tog ett par veckor och ett gosedjur hemifrån innan hon började slappna av och kunde sova mer än 30–40 minuter. Men nu går det bra.

Orden sprutar ut ur henne, hon är en riktig pratkvarn. Mycket bebisspråk, förstås, men hon börjar bygga meningar vilket är riktigt häftigt. Exempelvis "mammas jacka" eller "farfars hus". Hon är väldigt intresserad av färger och vill att man ska berätta vad det är för färg när hon pekar eller håller upp en leksak. Ibland prickar hon även in själv vad det är för färg. Hon kan säkert 40–50 ord (okej, supersvårt att uppskatta, men jag kan komma på 40 ord utan större ansträngning som hon använder dagligen) och lär sig nya heeeeela tiden.

För den intresserade slutade vi amma när hon var drygt 16 månader. Vi ammade på natten och ibland på dagen när hon skulle sova, men jag kände att jag behövde en paus innan nästan amningsmaraton. Nu äter hon ersättning innan hon ska sova, och ibland på natten, för hon behöver väl äta antar jag.

Nu får Inez 18-månaders sammanfattning vara slut, den är redan alldeles för lång.

Gillar

Kommentarer