Att jämföra två graviditeter

Juli 2017/Juli 2015

Snart har jag två hela graviditeter i mitt erfarenhetsbagage. På vissa sätt är de i princip identiska och på andra sätt skiljer de sig väldigt mycket från varandra. Överlag har jag fått må toppen, enkla graviditeter som inte har något speciellt att klaga på. Vilda bebisar i magen som rört sig konstant, under dygnets alla timmar. En rätt så nätt och behändig kropp trots bakandes av barn. Det enda jag har behövt bråka med är stor trötthet i början och en hel del i slutet, foglossning och illamående de första veckorna under denna graviditet. Storleksmässigt

De största skillnaderna graviditeterna emellan är dels min förlossningsrädsla, dels min oförmåga på grund av olika anledningar att faktiskt fokusera på att jag faktiskt är gravid. Förra gången var det verkligen det enda jag tänkte på. Nu har jobbet och min nuvarande mammaroll tagit mycket tankeverksamhet. Stundtals har det gjort att jag har fått lite dåligt samvete över att jag inte har kunnat fokusera på bebisen så mycket, men samtidigt vet jag att jag kommer att ge henne hela min själ när hon väl fötts. De här nio månaderna handlar så himla mycket om mental förberedelse inför vad som komma skall, men jag antar att man inte är i samma behov barn nummer två. Åtminstone inte jag. Det var inte så länge sedan jag gick igenom det och bebistiden är väldigt färsk fortfarande.

På ett sätt är det tacksamt, att varje dag fylls med Inez och jag hinner inte längta och vänta lika intensivt (vilket gjorde mig knäpp i slutet på förra graviditeten). Jag längtar och väntar, missförstå mig inte. Men det finns en viss nivå av längtan och väntan som är mer hälsosam. Jag var själv större delen av de sista veckorna innan Inez föddes, ensam med tankarna, ensam med att räkna minutrarna... medan Magnus var på jobbet och ja, jobbade. Nu är vi tillsammans, med Inez som största fokus. Och för mig är det väldigt skönt.

Att packa BB-väskan har dröjt, att köpa en bedside crib tog betydligt längre tid än att sätta upp spjälsängen sist, att tvätta bebiskläderna gjorde jag mycket tidigare förra gången och att provbädda vagnen gjorde jag för första gången i dag. I vecka 39. Nåväl. Inget av det där spelar ju någon roll, egentligen. Det viktigaste är att bebisen mår så bra som möjligt och att hon helst inte dröjer allt för länge.

Gillar

Kommentarer