Alla bilder finns längst ner


Collage

Detta är mitt projekt i tema sport. Jag valde att jobba med tekniken collage, för jag anser att det är en rolig teknik att jobba med och att titta på.
Min idé var att jobba med något som heter isbergssmetoden. Det handlar om att de vi ser ovanför ytan (toppen av isberget) är en så liten del av det som finns under ytan. När jag skulle omvandla detta till sport, tänkte jag att ofta ser man bara idrottaren med en pokal i handen, då kan det kännas som att de inte gjort mycket för den. Men man ser aldrig alla timmar, skador och andra drömmer som har satts för paus för sportens skull, detta är vad jag kallar finns under ytan. Jag började med att arbeta med vattenfärg och blyerts. Jag skissade isberget och vattnet i blyerts och över molnen. Sedan färglade jag havet, himlen och isberget. Det är det jag inte blev nöjd med i detta projektet, färgen på isberget. När jag blandade upp den hade den nyansen smuts vit, perfekt så det skulle se ut som ett vitt isberg med lite repor och annat i sig. Men sedan på pappret blev den grå aktigt. Såklart funkar det fortfarande men nu blev det istället mer berg likt. Om jag skulle fått mer lektions tid att jobba med detta projekt, skulle jag jobbat mer med detaljer på berget och verkligen blivit nöjd med det istället för att bara göra det som en bakgrund.
Däremot blev jag sedan nöjd med orden jag klistrade på, varje ord står för en unik sak när de gäller att bli bäst. Tex, var? ibland måste man åka till de skitigaste ställena för att träna och tävla, för att sedan en dag kunna stå på en OS, arena. Jag valde även olika färger för varje ord skulle synas och lysa upp på ett visst sätt. Om man tar allt i samma färg , smälter det lätt in med det andra. Nu lägger man mer märkte till varje olik färg och läser alla orden. Orden under ytan är lite sena och inte strukturerade, för att symbolisera att det oftast inte är saker som man har planerat som kan vara avgörande. Sedan har jag gjort armen för det som sticker upp över ytan, med en pokal i handen. Ögonen är strukturerade i rader, som de satt på en läktare och kollade på idrottaren med pokalen i handen. Jag valde också att strukturera ögonen lite mera för att visa kontrasten mellan det som finns över och under ytan. Annars blir det lätt att den som kollar på tavlan er samma ordning och inte reflekterar så mycket över det. Fokuset på bilden läggs mer åt det som finns under ytan. Det är bland annat för att jag har lagt den större delar av collaget under ytan, och det är det stora på en bild man ser först. Sedan så finns det mer motsats färger där som man lättare lägger märke till. Om jag skulle fått lägga till något på collaget skulle jag gärna jobba mer med bakgrunden. Vara mer noga och skugga litegrann. Eftersom jag jobbade med vattenfärg, är inte skuggning det första man tänker på. Men om man ska utveckla och göra den finare ska man tänka på att göra mer organiserade nyans skillnader. Skuggning runt orden skulle även göra att man lägger mer märke till orden.
Detta är ett projekt jag verkligen skulle vilja utveckla. Som jag redan har skrivit skulle jag vilja göra en bättre och mer verklighets trogen bakgrund. Rättare sagt skulle jag lagt ner mer tid på bakgrunden. Även fast budskapet inte ändras så blir hela helheten snyggare. Om man också har en snyggt målad bakgrund blir det ett mycket coolare collage om man sen klistrar på färgglada ord och ögon som sticker ut lite från det verklighets trogna. Men på den tiden jag fick är jag nöjd över arbetet, om jag skumme ha suttit och varit detaljerad skulle detta varit det enda jag skulle hunnit med. Även fast att skissa och måla med vattenfärger är lätt för vissa, har jag svårt för det och jag skulle fått sitta med det länge för att verkligen bli nöjd med det.


Fotografi
I mitt natur projekt jobbade jag med fotografi. Jag fick inspiration från Monet, som målade av samma plats under månaders tid för att se förändringen. En del inspiration fick jag även från gamla elever som har gått på kaparen som har gjort liknande projekt. Jag valde istället att jobba med fotografi för att det fångar upp mer av detaljerna. Den platsen jag valde att fotografera på har mycket natur omkring sig, men jag valde just att gå ner med fotot på mark nivå för att växterna skulle hamna i fokus och berätta om naturen förändring. När man tar foton på detta sätt så tycker jag man förmedlar väldigt mycket om naturens konst. För naturen kan vara något av det vackraste att kolla på. Jag tex skulle gärna kunnat ha den första sommar bilden upphängd i mitt rum, för jag tycker att naturen är så vacker.
Vinkeln jag valde att fotografera från har jag försökt att återskapa varje vecka, och jag tycker jag har lyckas. Jag valde den vinkeln av flera anledningar. Många skulle nog ha valt att ta stigen i mitten och fotografera den, det blir lätt att man väljer att lägga fokuset i mitten av en stig. Men jag tycker bilden får mycket mer känsla när man lägger stigen i bakgrunden. Man lägger inte heller fokus i mitten av bilden , för att det är som ljusast i högra sidan av bilden så man lägger fokus där istället. Det är också något jag ville ha med i min bild.
Att inte fokus låg i mitten, för det känns som man arbetar på en mer utvecklas nivå om man kan flytta fokus från mitten till sidan av fotografiet. Det var något jag upptäckte när jag såg andra elever som hade gjort liknade grejer att de hade lagt fokuset i mitten. Det är något man gör som nybörjare, men vill man höja sig en nivå, ska man försöka lägga fokus på andra ställen för att visa att man är säker på det man gör och att man kan.
Under hela processen har jag tyckt att naturen inte har ändrats över huvudtaget. Men nu när jag kollat igenom alla bilder ser jag hur mycket det har ändrats. Ljuset är mer blå tonat, inte lika starka färger, fotona gick från varma till kalla toner. Man märker verkligen inte förändringen när man ser den varje dag, men man märker den när man får se vecka för vecka. Skillnaden på min och Monets konstverk är såklart teknikerna. Men även att jag har fått in mer detaljer i mina bilder än vad han fick när han skissade, och det är det jag tycker räknas när man jobbar med natur konst. Detaljerna och de småsakerna som märks av. Därför är det viktigt att välja fokus på rätt sak. Jag har valt att lägger fokus på trädstammarna i första hand, sedan så blir detaljerna en del av fotografiet och gör det lite vackrare och mer uttrycksfullt. Man kan säga att detaljerna fullbordar bilden.
Men det är viktigt att inte lägga fokuset på tex löven i en bild som denna, för då skulle det bara se rörigt ut och det skulle inte vara så fint att titta på. Generellt är jag väldigt nöjd med detta projekt, älskar att fotografera och blev verkligen nöjd med resultatet. Vad jag kunde gjort bättre var att ha röjt lite upp på platsen. Inte så att det naturliga försvinner, men bilderna skulle bli lite snyggare om vissa små löv och annat försvann i frön bilden. Den skulle bli lite mer stilren. Jag tycker att hela projektet gick smidigt och jag skulle inte ändra mycket, förutom det att göra det lite mer stilrent. Om jag skulle gjort om allting skullee jag helt klart ändra lite med bakgrund och sånt, flytta lite löv, rätta till växter, bilden blir snyggare då, däremot skulle det inte visa en sann bild av naturen, så jag skulle nog inte ändrat mitt tillvägagångssätt.
Inte heller tycker jag att jag har stött på några problem , förutom att det aldrig kom nån snö som jag verkligen skulle velat ha med på en bild. Men det är naturen, man kan inte bestämma vad det blir för väder.


Photoshop
Detta det projektet jag inte hann färdigt med, pågrund av brist av lektions tid. Jag jobbade med tema identitet och jag ville visa att det kan finnas två sidor av en person. Kanske har man en glad utsida, men är väldigt ledsen på insidan. Varför jag just valde Photoshop, var för att jag ville få in lite surrealism i det hela, med blommor som växer ut ur ögonen och fåglar som sitter på huvudet. I Photoshop är det väldigt enkelt att skapa som en fantasi värld med mycket tecknat. Jag ville göra den ena sidan svartvit, med kalla toner som tårar och annat som accessoarer att man är ledsen. Medans den andra sidan skulle vara färgglad, med blommor och fåglar och annat som man accessoarer ned något glatt och kul. Det huvudsakliga budskapet jag tänkte få fram med bilden var att man inte ska döma någon på utsidan, utan att man ibland måste se insidan för att förstå en person bättre.
Denna bild ser jag ungefär som ett första utkast, det finns 100 mer saker jag vill göra med bilden. Jag ska utjämna skillnaderna med den svartvita och färgglada för att få en rakare linje, annars ser det väldigt slarvigt ut. Jag ska jobba med att ha massa blommor som växer ut ur ögat och få det att se lite mer verkligt ut, kanske genom att ändra inuti iris i ögat för att få det att se ut som det växer ut iris. Sedan tänkte jag också jobba mer så att ögonen lyser upp lite mera, då ser man gladare ut. Däremot ska jag göra det lite mörkare på andra sidan för att få henne att ser ledsam ut. Jag vill också få in lite mer än att bara klistra in och beskära i bilden. Jag vill få in lite nivåskillnader och små förändringar. Det är så man ska jobba i Photoshop för att göra det så teknik typiskt som möjligt. Något jag verkligen vill ändra på är tåren på den svartvita sida. Istället för en ensam tecknad tår, vill jag ha det antingen med flera tårar som ska gå i kalla toner såklart, eller ett vattenfall som går ner ifrån ögat. Det skulle även vara coolt om man la till som en svar skugga runt den svartvita delen, för då ser den mer mörk och ledsam ut. Jag skulle även vilja jobba mer med bakgrunden också och få in mer av känslan där. På den "glada" sidan kan man ha regnbågar och på den "ledsna" sidan kan man ha moln och åska. För när man jobbar med konst är det ibland bra att vara övertydlig för att få fram budskapet. Bilden blir väldigt övertydlig om jag lägger till dessa typer av saker i bakgrunden. Även när man jobbar med fantasi så är det vanligt att vara lite överdriven. Jag tycker att det jag jobbar med har lite med fantasi att göra, för det som man ser är inte logiska. Det handlar om det man ser uppe i sitt huvud. Nu i efterhand skulle jag också velat ha en annan grundbild, hellre en tjej som sitter på en bänk, såklart med ansiktet i fokus. Det blir mer djup till bilden då och man kan mer relatera till personen på bilden om man sätter den i ett sammanhang.

Detta var också det arbete som var svåraste att komma igång med. Det var jobbigt att hitta på en idé och att sedan välja en teknik att arbeta med, speciellt med tema identitet, för det kan man verkligen tolka på många olika sätt. När jag sedan valde mig för att arbeta i Photoshop, är det inte det enklaste programmet att arbeta med direkt, och ingen undervisning har vi fått i det heller. Det blev väldigt mycket att chansa sig fram och därför tog det längre tid, för man var tvungen att lära sig tekniken medans man skulle göra projektet.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Bilden föreställer en utomhus miljö där man ser klockor som är helt lösa i sin form, nästan som de har smält och nu är som en flytande vätska. Tre av klockorna är öppna och en är stängd, alla klockorna är deformerade. Man ser även ett hav i bakgrunden med berg vid sidan av stranden. Havet och himlen i bakgrunden flyter nästan ihop med varandra. Hela målningen går i orange/ bruna färger och har väldigt varma toner. Det finns över fyrkantiga block i bilden, som bland annat har ett träd på sig. I trädet hänger en klocka som liknar ett lakan som hänger på tork. Det finns även något som jag är lite osäker på vad det ska likna, jag tror det ska likna en arm som har säckat ihop. Jag tror att det är en arm för det finns en klocka som ligger lös form på objektet. Så det kanske ska likna en arm med en klocka på sig. Det är ju det vanligaste objektet att ha på sin arm. Det ligger ett mörkare om den högra sidan av bilden.

För mig så väcker denna bild känslor. Mest faktiskt för att jag tycker den är så vacker och originell. Jag tycker även att surrealism låter en väcka sin fantasi. För oftast så behöver man ha lite fantasi och kreativitet för att förstå budskapet bakom en surrealistisk målning. Så när man kollar på bilden så tycker jag den blir roligare om man lämnar lite åt fantasin. Sedan så tycker jag inte det är en glad bild. Tvärtom så tycker jag den är lite ledsam. För att den går lite åt de mörkare färgerna, trädet har inga blad på sig och man accessoar inte smälta/flytande saker med något positivt. Man får litegrann känslan av att klockorna har gett upp, slutat ticka och bara säckat ihop. För att en klocka som fortfarande tickar är ju väldigt rund och hård, men dessa klockor flyter omkring och är mjuka, så man får känslan av d har slutat ticka. Så tavlan väcker både lite glädje av att man får använda sin fantasi, men den är även sorglig med sina mörkare färger och motiv.

Bilden är uppbyggt med att inga utav objekten hamnar direkt i fokus, man ser bilden mer som en helhet. Men det man lägger direkt fokus på är det som finns i det vänstra hörnet. Varför man lägger fokus på det i det vänstra hörnet är för att det är där man har målat alla objekten där och han har målat den högra sidan av bilden är mörk, medan den vänstra sidan är målad med en ljusare rödtonad färg. Den högra sidan bli som en skugga för den vänstra sidan. Så fokuset läggs automatiskt i vänstra sidan av bilden.
Sedan så sticker inte bakgrunden ut så mycket, den går lite i en liten kall blå ton på ett ställe, annars är den också väldigt varma toner. Men jag tycker att det är intressant med målningen att han har lagt fokuset i det vänstra hörnet, istället för i mitten. För att oftast brukar man lägga fokuset i mitten, men man märker att han är väldigt professionell som lyckas flytta fokuset från mitten till sidan av målningen.

Denna målning berör mig för att jag gillar verkligen surrealism. Det blir något mer intressant att titta på och tolka. Även fast målningarna från nyklassicismen är väldigt vackra så anser jag att dem har mer historia bakom sig, och om man inte vet historien bakom en målning så blir den inte lika intressant. Jag gillar att kolla på denna målning och få tolka den på mitt sätt och får leka lite med fantasin.

Likes

CommentsSalvador Domingo Felipe Jacinto Dalí kom ifrån Figureres, Spanien. Han föddes 11 maj 1904.
Redan som liten pojke så började han måla och teckna. Hans intresse var så stort att när han var nio år så öppnade han en ateljé i sitt hem i en gammal tvättstuga. Som tolvåring så började han ta lektionen av den kända Juan Núñes i grafik. Av detta så la han sin grund för sin fantastiska målarteknik. När han blev äldre så flyttade han till Madrid och började på konstakademin för att utveckla sin kunskaper. Han stannade inte där så länge, efter att av blivit relegerad av order från kungen, för att han hade varit med på ett upplopp mot en av lärarna. Detta gjorde inte Salvador så jättemycket, om man kollar på det i efterhand, för han flyttade till Paris och började prata med några av världens mest berömda surrealism konstnärer. Han lärde sig mycket av dem och sedan började han utveckla sin egna stil. Han dog 23 januari 1989 i sin hemstad.

Surrealism är en modern konstform. Man brukar säga att konstnären har tagit sig förbi det logiska och arbetar istället med det ologiska, omöjliga och vricka världen istället. Drömmar förekommer ofta i surrealism, eftersom att drömmar är väldigt ologiska. Så man kan säga att konstnären hellre målar av drömmarnasvärld istället för att måla av den riktiga världen. Man jobbar oftast med olika tekniker och redskap som man egentligen i borde arbeta med.

Salvador tog inspiration ifrån drömmar och hallucinationer som inte var logiska. Det var inget som behövde vara rimligt när han målade. Han målade med gafflar, kastade yxor och använde sprängmedel när han skapade. Ofta blev han kritiserad för att han inte höll sig inom ramarna. Hans speciella metod kallades paranoid-kritiska metoden. Det jag gillar med han målningar är att inget är logiskt. När inget är logiskt så får jag känslan att tavlan har mycket eftertanke i målningen. För att han får oss att tänka utanför alla ramar som finns och tänka nytt. Om man jämför med Leonardo Da Vinci så målade Da Vinci av något, det är ett mästerverk i sig att kunna måla av något. Men om jag skulle valt en tavla så skulle jag nog valt en av Salvadors målningar. Jag gillar att sitta och kolla på tavlor och tänka vad de föreställer och vad de ska förmedla. Jag tror att när man jobbar och kollar på Surrealism så finns det nog inget rätt och fel vad tavlorna ska förmedla. Den känslan är nog det bästa med surrealism att inte veta svaret när man kollar på målningen och kunna skapa sina egna svar. Denna känslan får jag väldigt mycket av Salvador Dalís målningar

Likes

Comments

Hej!

Idag har det inte alls gått bra...
Kom verkligen inte på något att göra i tema identitet.
Men i slutet av lektionen kom jag på en idé, jag ska jobba i photoshop och redigera två sidor av ett ansikte för att visa två sidor av en person. Så det ska vara en "tråkig" sida och sen en mer "rolig" och kreativ sida.
Så idag tog jag en bild på Sofies ansikte och sedan nästa lektion ska jag börja redigera på det. Så på en sidan ska det varit lite grått och på andra sidan så ska det vara färgglatt och växa blommor och mer. Så ska hinna klart med det på den sista lektionen vi har.

Naturbilden gick också bra att ta idag. Idag var det väldigt kyligt så bilden fick nästan som en kall blå ton över sig. Så nu ser man verkligen skillnad sen i somras.

Likes

Comments

Hej!

Idag har inte alls gått bra. Försökte komma på idéer till sista temat identitet. Började på skissen ni ser nedan och tänkte måla två sidor av en person och sen arbeta utifrån det. Men blev verkligen inte nöjd med den idéen och tekniken kändes inte så bra. Vet att jag kan bättre. Men nästa vecka får jag sätta igång och komma på nått riktigt bra. Började även skriva lite smått om Salvador Dalí idag, men vet inte riktigt än allt jag ska skriva om.

Bilden gick inte heller bra att ta idag, hade fel objekttiv i början så bilden blev väldigt konstig och alldelse för nära. Så man fick verkligen i med allt man ville få med och helt fel saker hamnade i fokus. Sen bytte jag objektiv och då gick det bättre och fick en bild som var helt okej faktiskt. Hade hoppas på lite mer vintrig känsla denna vecka, men men, jag styr inte över vädret. Men skulle varit fint med lite stöttre kontrast mellan bilderna.

Hejdå!

Likes

Comments

Hej!

Idag har jag gjort samma som de två senatste veckorna, jobbat på collaget och tagit bilden. Men idag blev jag faktiskt klar med collaget och jag blev rikigt nöjd över det. Budskapet är jag speciellt nöjd över. Sedan så är jag själv inte ett stort fan av collage för att jag tycker det är lite för rörigt för min smak, men detta collaget blev jag nöjd med. Om jag skulle ändrat nått på collaget så skulle det vara färget på isberget. Färgen blev alldelse för brun. Det jag var extra nöjd med var orden, känner att orden jag hittade hade ett bra budskap. Så budskapet med arbetet är väldigt bra och djupt.

Sedan när jag pratade med Beata så tyckte hon jag kunde förbättra tekniken. För det var lite väl rörigt. Så jag ändrade ögonen så att de var mer strukterat och man kunde fokusera mer på kontrasten mellan det över och det under isberget. Sedan så tog jag också bort de påklistrade molnen för de såg lite slavriga och fula ut.

Som vanligt så tog jag mina naturbild idag i slutet av lektionen. Känns faktiskt som att miljön inte ändras så mycket. Hoppas det kommer lite snö nästa vecka så bilderna utvecklas litegrann. I helhets bilden så kommer man se förändring, men just nu känns det inte som det förändras så mycket.

Jag valde också min konstnär jag ska jobba med på bilden och jag valde Salvadore Dali. Han är en konstnär som jobbade med surrealism. Så jag skriva om konsthistoria också dessa två veckor :)

Ha det så bra!

Likes

Comments

Hej!

Tänkte berätta om mina planer för tema sport. Jag ska jobba med att reflektera hur idrottaren känner sig. Det vi i publiken inte ser. För vi ser bara pokalen och slutresultatet. Vi ser inte alla de timmar de lägger ner och alla deras motgångar.
Jag fick inspiration att jobba med detta efter att jag såg bilden av balletdansösen nedan. För den bilden reflektera sport så bra tycker jag. För det vi ser är en vacker dansös med vackra skor. Vi ser inte alla de blåmärken,skavsår och fall som denna dansös har fått genomgå för att kunna vara så duktig som hon är idag.

Jag kommer jobba med att att göra ett collage och jag ska göra något som heter isbergsmetoden. Det är en princip att man ser bara det som är över isberget,men man ser inte det som är under ytan, det som faktiskt är större och grunden till det isberget du ser.
Jag ska göra så att man ser en arm som sticker upp över ytan, alla ser bara pokalen armen håller i. Men det man inte ser är en massa ord som finns under ytan, ord som står för allt det man lägger ner för att sedan få den pokalen. Jag kommer jobba med att måla bakgrunden i vattenfärg och sedan klippa ut alla ord och ögon ur olika tidningar.

Likes

Comments

Hej!Såklart är detta inlägg lite sent,men har hänt en del grejer...
Iaf så gick lektionen i torsdags bra.Målade bakgrunden till mitt collage. Dock så blev inte berget jag skulle måla alls rätt färg. Men det är okej. När jag klistar på alla orden så märker man det nog inte ens. Men nästa lektion så ska jag försök bli klara med Tema sport för känner att jag måste börja med tema identitet snart. Så ska nog skriva ut de bilder jag inte har hemma aå jag slipper att sitta och kolla i massa mer tidningar. Planerigen har inte kommit upp än för tema sport för har inte hunnit skriva ut den här på bloggen med alla läxor vi har. Men ska försöka få ut den nu på lovet.

Fotograferingen gick också bra idag. Hade inte mycket tid på mig att fotografera för att vissa saker drog ut åå tiden. Hade inte heller den kameran Beata sa att jag skulle ha,så fick ha en kamera med ett annat objektiv. Men bilderna blev väldigt bra ändå! Det blev väldigt fina höstbilder.

Hejdå!!

Likes

Comments

Hejsan!

Idag har jag jobbat med tema sport hela lektion förutom sista 10 minutrana. Jag har bara klippt ut bilder till mitt collage idag. Min planering till tema sport kommer också upp idag hoppas jag! Det jag hade problem med idag var att det är väldigt svårt att hitta vissa specifika bilder man vill ha i sitt collage. Så har kollat igenom massa tidningar idag för att hitta vissa specifika obejekt i rätt storlek. Orden jag ska ha till mitt collage var mycket lättare att hitta.
Det som har gått extra bra idag var mina bilder jag tog till tema natur. Idag gick det väldigt bra och man börjar se lite skillnad nu. Eller bilderna går väldigt långsamt frammåt i utvecklingen. Men jag känner att när jag arbetar med bilderna så är det svårare att få till ljuset och jag måste nu gå ut i slutet av lektionen för att iallafall få lite ljus till bilderna.
Men vet nu att jag ska börja gå ut i slutet av lektionen för att ta mina bilder, för då är det som bäst ljus!!
Har inte så mycket mer att säga! Hejdå!!

Likes

Comments

Av någon anledning så kom inlägget inte ut i torsdags, så det kommer ut idag. Bättre sent än aldrig:)

Hej! Idag var det riktigt kyligt. Så när jag skulle ut och ta mina naturbilder så frös jag rejält! Tyvärr så hade jag också massa strul med kameran så var tvungen att gå ut flera gånger och ta om... Men bilderna blev helt okej idag. Väldigt ljusa så man fick vinkla kameran mycket så de inte skulle bli för ljusa . Eftersom att jag inte har tagit bilder på 2 veckor så har miljön ändrats en del. Men känns kul att man kan se förändring redan så här fort. Sen när jag kom in så tog en annan person kameran. Tyvärr så kom den personen inte tillbaka på hela lektionen så hann inte lägga in bilderna i mappen. Så vi får verkligen hoppas nu att bilderna inte är borta till nästa vecka!!

Sedan när jag kom in efter massa kamerastrul så bestämde jag vad jag ska arbeta med i tema sport. Vill inte säga för mycket än för det kommer i ett senare inlägg. Men efter att jag hade pratat ned Beata så kom vi fram till att jag ska jobba med collage. Så framöver så kommer det bli mycket klippande och klistrande. Kan också säga att jag ska jobba med det som inte riktigt publiken ser i sport. Så ni får tänka lite själva vad det kan bli. ;)

Har faktiskt inte så mycket mer att säga idag. Eftersom att kameran strulade så mycket så försvann de mest utav lektionen:((

Hejdå!

Har tyvärr inget mer än en suddig mobilbild från lektionen

Likes

Comments