Lördag. Lång frukost. Löprunda. Är fast i tankarna på olika pluggstäder, nästa helgs årsmöte med Grön ungdom och tanken på att jag och Hanna förmodligen blir sambos under några månader den här våren. Galet. Spännande. Roligt. Jag längtar!

Hur som helst. Min första vecka som vikarie är nu officiellt avslutad och jag är nöjd. Jag uppskattar verkligen variationen! Den här veckan har jag både varit på en förskola och en skola, vilket har varit både mysigt och lärorikt! Att lära känna barnen går verkligen snabbare än man kan tro men att lära sig namnen känns lite som en omöjlighet, haha! På den fronten måste jag verkligen bättra mig!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

En frustrerande, oviss och väldigt avgörande första månad av det här året har passerat. Jag har försökt ta det lugnt, slutligen lyckats varva ner, varit halvt sjuk fram och tillbaka, tänkt mycket och tänkt lite till. Jag har sökt jobb och fått två. Jag har haft beslutsångest och varit nära på att ta båda jobben trots att jag lovat mig själv att dra ner på tempot. I fredags samlade jag mig slutligen och tackade nej till ett av jobben. Någon timme senare var jag på väg till Kalmar för att delta i Grön ungdoms tre dagar långa riksårsmöte.

Helgen i Kalmar var en av mina bästa helger på jag vet inte hur länge. Svår kommer den bli att glömma kan jag lova med de djupa spåren som numera finns inom mig. Jag har inte bara lärt mig otroligt mycket och fått vidgade perspektiv. Grön ungdom har under helgen likt solens strålar givit mig, det lilla fröet, energi och fått mig att börja gro. Jag har fått mersmak för grön politik. Jag har blivit välkomnad in i en en helt fantastisk gemenskap. Jag har fått inspiration och funnit en stark drivkraft inom mig själv. Faktum är att jag aldrig i hela mitt liv känt mig så här motiverad tidigare - någonsin. Det här kan inte vara annat än startskottet för framtiden och jag känner mig SÅ redo att möta den.

"Det är mer än ett val. Det handlar om klimatkamp."

Likes

Comments

När jag ser tillbaka på 2017 inser jag att det var ett väldigt händelserikt år - även om det inte känns så nu i efterhand. Jag var på en skidresa med familjen, ett antal studentfester, råpluggade, fyllde 19, gick på bal, tog studenten, backpackade i Asien, sommarjobbade och genomförde 4 månaders praktik på Södra.

Det har varit ett väldigt intensivt år, utan någon längre vila egentligen och därför ser jag nu fram emot ett år som inte är riktigt lika intensivt. Jag ser fram emot ett år som består av mer återhämtning och tid att känna efter, för det behöver jag verkligen, även om jag mer än gärna hade kört på i ett högt tempo. Tur jag har människor omkring mig som bromsar när jag bara kör på.

Hej och välkommen 2018! Just nu vet jag varken hur eller till, men det löser väl sig på vägen.

Likes

Comments

Jag vaknade vid 5 i morse, 50 minuter senare sitter jag här och skriver. Jetlag? Nejdå, det är bara omställning till vintertid. Hanna och jag kom hem för flera månader sedan och har sedan dess börjat varsitt nytt kapitel i våra liv, tyvärr på lite olika platser i Sverige. Av den anledningen är jag oerhört tacksam för att vi reste redan i somras.

I tidigare inlägg kan man dock få uppfattningen av att allt var enkelt, frid och fröjd men så var det verkligen inte i verkligheten. Stundtals var backpackresan ganska slitsam, jobbig och utmanande. Det mest utmanande för mig var att leva spontant och tvingas släppa vardagen med rutiner, anpassa mig efter omständigheter, land och kultur samt att ta mig över tröskeln och överhuvudtaget våga ge mig av. Beroende på hur man är som person kan de här sakerna givetvis variera. Någon annan kanske tycker att det känns jättejobbigt att vänja sig vid obekvämligheterna, bo på sunkiga ställen, äta maten som serveras, lita på människor eller konstant vara svettig och ofräsch. Oavsett så blir man slutändan väldigt tacksam för sin vardag och allt man har här hemma.

På tal om utmaningar så tror jag att det för människor som träffar Hanna och mig tillsammans kan vara en rejäl utmaning att stå ut. Resan gjorde verkligen oss tighta och så fort vi träffas kommer alltid något upp som påminner om Asien. Att hon flyttat för plugget känns väl inte jätteroligt, men samtidigt känner vi och vet var vi har varandra. När jag var uppe hos henne förra helgen kändes allt som vanligt och vi spelade skippo och skrattade. Det kändes som att vi alltid känt varandra, men faktum är att det var vår ettårsdag. Tack högskoleprovet och Asien för att ni förde oss samman.

Likes

Comments

Kuta är en lite större surfstad i sydliga Bali som Hanna och jag återkom till flera gånger under resan. En trevlig stad med många försäljare. Bor man centralt är det dessutom lätt att ta sig dit man vill till fots.

Att göra
- Besök den enorma sandstranden som staden är känd för

- Gå en surfingkurs. Hanna och jag tog en nybörjarkurs på ett ställe som heter "Bali sun shine surf school".

- Rädda en sköldpadda på strandens "turtle rescue"

- Kika runt bland turistshoppar. Kuta är ett av öns stora turistcentrum och här säljs allt ifrån souvenirer och inredning till kläder, väskor och smycken. Glöm inte att pruta!

- Shoppa i shoppingcenter

- Utforska nattlivet

- Ta en massage. Det finns många jättebilliga ställen här.

Likes

Comments

Efter en lång resdag som bland annat inkluderande en fruktansvärd båttur kom vi fram till Uluwatu, ett utspritt samhälle längs en smal och krokig väg i södra delen av Bali. Vi bosatte oss på en innegård med rum till uthyrning, lite utav ett surfarställe, en bit utanför stadskärnan med närhet till stranden. Där var trafiken inte lika hetsig och intensiv, vilket var skönt.

Det bästa med Uluwatu var restaurangerna, stranden och templet. Problemet var bara att det inte gick att ta sig fram till fots de långa avstånden. Åker man hit måste man verkligen hyra en moppe om man vill kunna ta sig fram, något som jag tror både jag och Hanna ångrar att vi inte gjorde och därför missade en del fina stränder och delar av området.

Att-göra-lista
- Besöka Uluwatus Tempel & njuta av utsikten (ett måste)
- Besöka olika stränder för att sola / bada / surfa
- Hyra en moppe och åka runt
- Prova olika restauranger


The Mango Tree blev ganska snabbt min favoritrestaurang . Ett fräscht ställe med trevlig personal och bussig ägare (som bjöd oss på en efterrätt en morgon). Maten är dessutom grym! De har mycket tacos och avokado på menyn vilket alltid går hem hos mig. Yum!

Likes

Comments

När Hanna och jag fick höra att Gilli Trawangan var känd som en festö tvekade vi först på att åka dit, men så blev det tillslut. Om ön lever upp till ryktena vet jag dock inte riktigt om jag håller med om. Folk dricker, röker och det säljs svamp överallt som ska "ta en till månen" men trots det är det ytterst få som släpper loss och dansar. Väldigt olikt det svenska utelivet och kanske inte riktigt vad jag väntat mig.

Utöver barer och klubbar finns där precis som på Gilli Air även stränder, restauranger med god mat, turistvänliga människor samt jobbiga försäljare. Mängden människor var däremot en stor skillnad. Hit åker mycket fler människor och det märktes tydligt att ön formats efter dem.

Gilli Trawangan var en lite mer händelserik och bissy ö än de andra gilliöarna, men fortfarande fantastiskt fin och väl värd ett besök!


Att-göra-lista

- Kolla i de små butikerna

- Sola / bada / snorkla

- Åka på en båtutflykt

- Gå eller cykla runt ön. Då får du både se paradissidan och har möjlighet att gunga på en av de fina gungorna som är utplacerade i vattnet här och var.

Tips! Ät lunch altenativt en ordentlig frukost innan du ger dig av och ta med vatten och mellis. Restaurangerna längs vägen är förhållandevis dyra.


Två favorit-restauranger

- The Banyan Tree. Supermysigt och fräscht hälsohak som har frukost, lunch och (rawfood)fika. Ett lite dyrare ställe vid vattnet, men atmosfären och maten är verkligen värda pengarna.


- Pituq café. Jättemysigt vegohak gömt på en innegård lite längre in i ön. Chill musik, trevlig personal och grymt bra mat!! Bästa vegetariska restaurangen jag varit på. Man lämnar defintivt inte hungrig.

Tips! Sötpotatisburgaren med bönor och pommes är riktigt god!

Likes

Comments

Eftersom människorna på Lombok inte var speciellt gästvänliga, vi blev uttittade och kände oss ovälkomna (precis som ett annat Svenskt par vi senare träffade) åkte vi snabbt vidare till Gilli Air, den första Gilliön.

Det första vi möttes av var inte taxibilar, då det inte finns några bilar på ön, utan av häst och vagn. Jobbigt kände jag spontant eftersom många av hästarna var magra och det var väldigt varmt och soligt.


Första utmaningen för oss var att hitta boende, något som inte var det lättaste då vi både var hungriga och inte hade någon aning om var alla homestays fanns. Tillslut mötte vi en man som hade en trädgård med bungalows till uthyrning och det kändes ju lite najs att bo där så vi checkade in.

Där och då hade vi ingen aning om att vi delade badrum med en enorm spindel, något som senare skulle resultera i ett ganska högljutt och oväntat första möte.

Tips! Gå inåt i ön för att hitta boende.


Gilli Air var en av mina favoritplatser på resan. En lugn, vacker, genuin liten ö som inte helt förstörts av turismen trots att den var väldigt turistvänlig och hade ett stort utbud av restauranger.


Under en av dagarna hyrde vi cyklar, ett toppen sätt att utforska på! Planen var först att cykla längs vattnet vilket vi gjorde tills vägen gick rakt igenom stranden. Det här tvingade oss inåt ön, något som jag är glad för eftersom miljön var himla härlig och vi hittade några nya bra ställen.


Ett av de bra ställena vi hittade inåt ön var H2O yoga, en fin yogaoas med boende och vegetariskt café som serverar frukost och lunch. Både cafét och yogan tyckte jag var bra men efter yogalektionen tog det tyvärr förfärligt lång tid att få sin mat. Vi väntade utan att överdriva en hel timme.

Tips! Ät inte på cafét precis efter en yogalektion.


På tal om matställen så vill jag avalutningsvis tipsa om Gillibliss, ett girlpowerställe med supernajs mat/frukost. De gör fina smoothiebowls för den som är på jakt efter det och lagar mat med extra kärlek.

Likes

Comments

I Malaysias huvudstad Kuala Lumpur mötte Hanna och jag upp en kompis från Tioman som vi hängde med största delen av tiden. Vi kollade bland annat runt i shoppingcenter, tog en massage och åt ny spännade mat. Jag beställde vid flera tillfällen in rätter jag inte hade någon aning om vad det var, men som servitrisen rekommenderade. Fick aldrig in något osmakligt otroligt nog!

Bodde gjorde vi på PODs, ett centralt backpackerplace med närhet till lokaltrafik, restauranger och shoppingcenter. Kan rekommenderas! De hade bra café och platser att hänga på - taket var favoriten.


En av dagarna tog vi oss till Batu Caves, en grotta som hinduerna förvandlat till ett tempel. Det var enormt, mycket större än jag hade trott, med inneboende apor. När vi var där tog en av aporna en liten flickas glass.


Senare samma dag tog vår vän med oss till en skybar med världens utsikt. Vi drack mojitos och njöt av utsikten. Det var verkligen en upplevelse!


En annan fin upplevelse fick vi kvällen efter, när mörkret lagt sig och vattenshowen vid tvIllingtornen startade. Verkligen något man bör ta sin tid och kolla på om man besöker Kuala Lumpur!

Likes

Comments

Det finns tre sätt att ta sig till Taman Negara, en djungel i centrala Malaysia: med den "dyra" taxin, den billiga lokalbussen eller båten. Hanna och jag prioriterade de två första alternativen dagarna vi åkate dit för att inte missa den blöta äventyrsbåten till en av djungelns urstammar som vi bokat. Där fick vi se hur de bodde, skapar eld, tillverkar pilar till jakt samt prova skuta iväg några pilar. Jag har nästan lite svårt att förstå att det fortfarande finns människor som lever på sättet som de gör.

Efter den blöta båtturen

Bodde gjorde vi på ett nyöppnat ställe vid namn Wild Travellers, precis i närheten av både djungeln och floden. Ägarna var såå sjyssta och omhandtagande. Tyckte verkligen om dem!

Ett av de bästa minnena jag har från Asien är natten då vi skulle sova på just det boendet. Vi hade rummet med våningssängar för oss själva och det enorma fönstret från golv till tak stod öppet. Det hade regnat en kort intensiv skur den kvällen och när mörkret lagt sig och vi låg i våra sängar kunde vi höra åskan och se blixtarna över djungeln på andra sidan floden. Det var inte bara vackert, utan otroligt lugnande. Något sådant vet jag inte om jag får uppleva igen.


Att vandra i djungeln gjode Hanna och jag några timmar en dag. Det var riktigt häftigt - och svettigt. Jag har aldrig varit så svettig i hela mitt liv, men det var det värt! Vi gick både the canopy walk och upp till den första utkiksplatsen, som inte var någon höjdare. Den andra utkikspltsen som ligger i närheten ska vara bättre men eftersom vi missade den har jag ingen aning. Benen skakade hur som helst efter alla trappor och dagen efter hade jag träningsverk kan jag lova.

Själv kan man, som vi gjorde, gå längs en stig i djungeln men vill man gå djupare in och ev. sova över i en grotta måste man boka en guidad tur (vilket kan göras på plats).


Likes

Comments