Hej på er!

Tisdag och praktik, vi är redan inne på tredje veckan nu. Tiden går så fort. Förra veckan spenderades på kvinnocentret och Happy Home. Vi fick bättre kontakt med både kvinnorna och barnen, vilket är väldigt roligt. I fredags fick vi även intervjua två kvinnor. Tänk att när jag frågade dom om deras framtidshopp var bådas svar ”en man som älskar dom” det är klart att vi också önskar det. Men det känns som att vi också alltid strävar efter mer än det. De berättade att de var tvungna att jobba på bar/massage ställen, för det finns inget annat sätt att försörja en stor familj på. På kvällen fick vi gå tillsammans med en av arbetarna till Bangla, vi fick bara gå runt och ”kolla” med våra socionomglasögon på hur Bangla var. Förmodligen kommer vi intervjua tjejer som jobbar senare.

Denna vecka är det alla hjärtansdag. Så jag bestämde mig för att pyssla med barnen. Vi lärde oss snälla ord på engelska och sedan fick de göra kort och skriva på som de kunde ge någon de tycker om. Tyvärr var de flesta av barnen mer intresserade av datorkunskap, så jag hade inte så många elever. De äldre barnen är väldigt duktiga på engelska och det går att kommunicera bra. Men det är två stycken som är betydligt mindre, där ord inte fungerar. Med känslor har jag lyckats knyta an redan enormt till båda två. Det är så fint att se, hur vi inte behöver ord för att känna att någon vill en väl. Den ena lilla pojken går efter mig hela tiden och vill ha min uppmärksamhet, så söt!! Det enda svåra är att komma på vad man ska göra varje gång, då alla barn kan olika mycket och jag inte kan översätta och förklara på thai. Men det kommer lösa sig!

I helgen besökte vi en ny strand, Karon Beach. Sjuuuukt vilken skillnad det är på strand och strand alltså! Vattnet var klart och blått och sanden var mjuk och vit. Patongs strand är ursch fy och blä.... men såklart bättre än ingen! Nu i helgen funderar vi på att besöka ytterligare en ny. Så skönt att kunna lägga sig på stranden och bara koppla av.

Imorgon ska vi flytta till en nytt boende, som är betydligt billigare och förmodligen sämre standard. Det känns både bra och dåligt. Bra, eftersom vi kommer tjäna in en massa pengar men dåligt för nu trivs vi och har fått in rutiner. Men detta blir nog också bra. Jag ska snart börja packa ihop alla mina saker, om det får plats i väskan...

Puss!

Några bilder från veckan.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hallådär!

Livet i Thailand rullar på fint. Detta är andra gången jag ens tar upp datorn på två veckor. Iallafall så bestod första veckan av praktik. Vi fick lära känna kvinnorna som besöker centrumet bättre och även barnen som vi ska jobba med. Mycket har gått ut på att lära engelska, sitta bredvid och lyssna samt prata. I förra veckan fick jag prata mycket med en kvinna som har jobbat på en bar på Bangla road under en tid. Hon gav mig tips på vad jag ska akta mig för samt om hennes liv då och nu. Hon berättade att hon för tre veckor sedan träffat en man på baren som nu vill försörja henne och hennes familj, bom hon slutade på baren. Så nu ska hon flytta hem igen till sina barn (närmre Bangkok) och har slutat arbeta på baren. Det låter ju bra, men jag undrar om det verkligen stämmer. Det känns som att alla dessa stackars kvinnor tror att om de arbetar på en bar, ska de träffa en man som älskar dom och sedan ska försörja dom. Det är klart att det kan hända, men jag tror inte att det är så lätt, många av männen kommer ju och vill endast utnyttja kvinnorna för deras kroppar... Jag försöker tänka mig in i deras perspektiv och förstå hur dom tänker och känner. Allt dom vill är ju att ha någon som älskar dom och som försörjer dom, så dom slipper jobba på en bar eller på ett massage ställe. Dock tror jag att skenet bedrar på många av männen.

Vi hade ledig helg och den bestod av att umgås med några vänner som har varit här. Solat, badat och varit ute en sväng. Det är fortfarande svårt att förstå att alla hemma i Sverige har minusgrader och tjockjackor på sig, när jag själv går runt i flippflopp och shorts varje dag. Idag var en ny dag på praktiken och jag var på kvinnocentret. Jag lärde ut engelska och satt och försökte småprata lite med de jag satt med. De jobbar också på en bar på Bangla, så det märks redan vilken målgrupp som kommer. Det är bra att de kommer och lär sig engelska, för det betyder också att om dom lär sig engelska så kan de få bättre jobb än många andra thailändare trots att de inte har någon utbildning. Problemet är att jobba på en bar ger dom mer än dubbelt så mycket i pengar än vad jobba som en servitris eller receptionist gör. Vilket gör det svårt för dom att välja "det bättre" jobbet, när de har en familj + föräldrar att försörja.

Livet i Thailand är annorlunda och tufft, men lärorikt att få ta del av. Nu står det jobb på schemat denna vecka och till helgen hoppas jag på att vi ska göra någon utflykt, jag behöver fin strand och klart vatten asap. 

​Några bilder från veckan som varit!

Likes

Comments

Hej!

Tiden går fort här nere. För en vecka sedan åkte vi till Thailand och hade ingen aning vad som väntade oss. Igår var första dagen på praktiken. Vi kommer jobba tillsammans med en kille som heter Zee och han verkar jätte trevlig. Han pratar mer än mig och har många livs historier att dela med sig av, vilket är intressant att lyssna och prata om. Vi kommer spendera förmiddagarna på kvinnocentret och lära ut engelska och få en relation med kvinnorna. Försöka att prata med dom om deras liv och erfarenheter. På eftermiddagarna ska vi vara på Happy Home, som är som ett slags fritids för barn som inte har råd att gå i skolan. Där ska vi i princip göra samma sak, haha. På fredagar ska vi dessutom göra fältarbeta på bangla road och intervjua några kvinnor när de arbetar, dock får vi nog vara lite försiktiga så ingen blir arg att vi pratar med dom.

Igår gjorde vi inget speciellt, mer än skapa ett schema och få följa med Zee i hur vi ska arbeta. Idag har vi fått sitta lite mer med kvinnorna och barnen. Jag fick hålla i en engelska lektion, vi gick igenom veckodagar och räkna till från 1-20. Det gick bra, men dom var duktigare än man tror så det gäller att komma på ideer på andra saker att göra också.

Det kommer nog bli tre intensiva och tuffa månader, redan nu känns det lite tungt. Jag hoppas att det med tiden kommer lugna sig, när vi har ett mer permanent boende och kommit in i praktiken... vi har ju inte ens varit här en vecka än! Imorgon ska vi även byta till ett annat hotell, så nu var det dags att försöka få ihop resväskan igen.

Kram!

Några bilder jag tagit hitills på praktiken

Likes

Comments

Hej på er!

Redan söndagkväll och jag inser att imorgon bitti börjar vår praktik på Good Shepherd Sisters. Idag fick vi träffa vår handledare för första gången och åt lunch med honom. Han berättade att vi förmodligen kommer få arbeta mycket fritt och sköta oss själva, vilket både känns positivt och negativt. Vi kommer få lära ut engelska och lyssna på kvinnornas historier. En del arbete kan utgå från Banglaroad (en känd gata i Thailand där många prostituerade finns). Då kanske vi får träffa kvinnorna och försöka motivera dom att komma till oss och iallafall få prata ut.

Helgen har varit lugn. Freja stackarn, blev magsjuk så hon har varit sängliggandes. Jag har solat och utforskat lite på egen hand runt om. Ikväll kom även min mammas bästa vännina ner hit på jobb, så jag har ätit middag med en hel besättning på 13 personer! Mysigt att få träffa lite kända ansikten och prata lite.

Bilder från dagen! Jag drack en supergod vattenmelon smoothie som kostade 40 baht (cirka 10kr). Sedan fick jag åka tuktuk själv till sabai on the beach restaurang för att möta upp alla andra. Sista bilden var ett massage ställe vi gick förbi, ändå sjukt att dom måste skriva ”no sex” på dörren...

Likes

Comments

Hallådär!

Det har redan gått två dagar på vårt äventyr i Thailand. Än så länge har vi inte börjat praktiken, vi ska ha lunchmöte på söndag och på måndag sätter vi igång på riktigt! Väldigt spännande ska det bli. Det är nog först då vi vet lite mer om hur praktiken kommer se ut, för än så länge vet vi inte mycket. Så både igår och idag har bestått av att sola. I somras jobbade jag i Östersund, så det betyder att jag fick cirka 2 soltimmar totalt på hela sommaren (minus en vecka i Grekland). Men jag har inte känt riktig värme på evigheter känna det som, så jag har verkligen bara legat och njutit. Efter vi solat klart igår gjorde jag fransar och nya naglar och Freja tog en massage under tiden. På kvällen åt vi god middag och jag drack min första öl, Singha!

Idag låg vi på Patong beach, men vattnet var äckligt. Det kändes som jag badade i en sjö, så jag kommer inte vilja ligga där och bada särskilt ofta. Det har iallafall varit jättefint väder idag och vi har bara softat. Ikväll ska vi förmodligen gå till köpcentret Jung ceylon och kika lite samt äta middag.

Thailand life treats us good!

Likes

Comments

Godmorgon!!

Nu är vi framme i Thailand och har sovit vår första natt. Resan hit gick superbra! Det kändes som att det gick jättefort, samtidigt som det kändes som att det var evigheter sedan vi sa hejdå till våra mammor på arlanda.

När vi kom fram bytte vi bara om och gick raka vägen till mat. I mitt undermedvetna lyckades jag hitta till min gamla favorit restaurang, så vi åt pad thai med kyckling, såååå gott! Efter det var vi så trötta, så vi köpte bananpankaka och åt på vägen, sedan gick vi hem och sov.

Nu har jag precis vaknat och klockan är cirka halv 10. Vi ska ut och äta frukost, ta en promenad och sedan lägga oss vid poolen eller på stranden. Det är väldigt molnigt idag men 27 grader varmt och typ 40 grader varmare än i Östersund, så jag klagar inte. 😃

Några bilder från gårdagen!

Likes

Comments

Så var det dags för mig och Freja att ä n t l i g e n lämna kalla Sverige för nya utmaning och äventyr i Thailand. Planet åker 21:45 ikväll, så jag har hela dagen på mig att bara förbereda mig, packa och säga hejdå till familjen. Jag har dock inget tålamod, så när jag är klar kommer jag bara önska att tiden ska gå fortare. Det bästa jag vet innan en resa är att gå runt på Arlanda och bara andas in känslan att jag ska iväg. Gå runt i Taxfree, ta en fika och titta på människor. Det är så roligt att titta på människor och gissa på vart de ska åka, vart ifrån de kommer osv.

Vi är framme i Thailand imorgon kväll 17:40 (svensktid 11:40). Kommer alltså vara 6 timmar i framtiden för er när jag berättar om mina dagar och tider, haha. Då blir det raka vägen till hotellet och sen gå ut en sväng och äta vår första måltid. Kan ju redan nu säga att jag kommer äta phad thai, haha. Nu har resfebern kommit och samtidigt kan jag knappt förstå att det är idag vi åker. Det kommer nog inte gå att förstå förrän vi står på Arlanda och checkar in. Vilken resa vi ska få.

Vi hörs i Thailand!

Första bilden jag och Freja tog tillsammans för cirka 1.5 år sedan!
Shit vad tiden går fort...

Likes

Comments

Hej och välkommen till första inlägget!

Idag sitter jag i min lilla lägenhet uppe i Östersund och räknar ner dagarna tills vi åker. Om exakt en vecka sitter jag och Freja på planet och har precis lämnat svensk mark för att bege oss till Thailand. Det känns väldigt pirrigt, även fast det är andra praktikperioden och jag redan har gjort detta en gång tidigare. Det känns på ett sätt väldigt likt, men på ett annat sett helt olikt. Jag ska ju dels till ett land i en annan världsdel och jag ska praktisera med en väldigt utsatt grupp, kvinnor inom prostitution. Om jag ska vara ärlig, så vet jag inte särskilt mycket om själva praktikplatsen. Jag tror att vi ska få lära ut engelska och självrespekt samt lyssna på kvinnorna och deras historier, hur de hamnade där de är idag och vad de drömmer om i framtiden. Det lär bli ett tungt arbete psykiskt, men samtidigt väldigt lärorikt på alla plan.

Om vi bortser från praktiken, så har ju jag och Freja fått chansen att få spendera tre hela månader i ett paradisland. Förhoppningsvis kommer vi att hinna med en del utflykter och få se större delar av Thailand på vår lediga tid. Jag är nervös, samtidigt som jag är övertaggad på att få lämna -20 grader kalla Östersund till 30+ Thailand. Att jag dessutom ska få åka iväg med min närmsta vän gör att det känns tryggt och roligt!

Innan vi åker iväg, ska jag lyckas skriva en salstenta, packa ihop min lägenhet och flyttstäda, roadtrippa till Stockholm, säga hejdå till familj + vänner och packa resväskan. Det kommer bli en hektisk vecka, men det är det värt!


En bild från senast jag var i Thailand 2013.

Likes

Comments