Värt att notera är att detta på ett eller annat sätt är mina egna åsikter kring hur man borde få stopp på huliganismen!

Vart är fotbollen på väg? 2014 misshandlades en man till döds utanför Olympia i Helsingborg innan drabbningen mellan Helsingborg och Djurgården ens hade börjat. Är det verkligen sådant en fotbollssupporter ska behöva uppleva? Många hängivna fotbollssupportrar känner ilska när dem tänker på detta. Fotboll ska vara en sport fylld utav kärlek och gemenskap, dem som vill njuta av sporten ska ha friheten till att göra det. Fotboll är en sport där nöje och trygghet bör prioriteras, det ska inte behövas kolla på en fotbollsmatch och vara rädd för att något fruktansvärt ska ske, utan tvärtom. Människor ska kunna ta det lugnt och kunna njuta utav den fina stämningen som många fotbollsarenor utstrålar. Det är därför huliganism måste nå sitt slut.


Huliganism är något väldigt vanligt inom fotboll. Huliganism finns i alla idrotter såsom fotboll och ishockey. En huligan är helt enkelt en så kallad "supporter" som förstör olika sportevenemang med hjälp av en grupp eller olika redskap som till exempel knallskott, som kommer att tas upp senare i texten. Det här är något väldigt skrämmande, speciellt när en kollar på all statistik som finns. Inom Stockholmsområdet så finns det ungefär 300 så kallade risksupportrar alltså de "supportrar" som är mest troliga att förstöra en match. Detta är något väldigt allvarligt, många människor kan utsättas för dessa huliganer både utanför och inuti olika idrottsarenor.

Vid flera tillfällen har det funnits fotbollsmatcher där säkerheten har varit väldigt bra. Å andra sidan finns det många fotbollsarenor runt om i landet där säkerheten bör förbättras. Ett exempel på en sådan fotbollsarena är: Södertälje fotbollsarena. Där är det mycket vanligt att det används någon form av pyroteknik utav huliganer. Detta tyder på att en förbättring håller på att ske, men det finns dock mer utrymme för detta.

Att införskaffa bättre säkerhet är en fråga i sig, det finns höga kostnader när det kommer till att införskaffa bättre säkerhet. Kostnaden på en fotbollsmatch med hög vandaliserings nivå ligger på runt 700 000 kr. Det är höga summor med tanke på att detta inte alls borde ske. Alla supportrar har rätt till att vara en del utav sporten utan att få känna obehag från dessa huliganer.Är det inte polisens ansvar att se till så att det är tryggt vid fotbollsmatcherna? Polisens budget i Stockholms län ligger på runt 4 miljoner kronor. När det sker något allvarligt vid en fotbollsarena måste polisen både lägga ner tid och dessutom sina pengar. Polisen har kanske inte heller tillräckligt med personal som kan rycka in hos andra problem i till exempel huvudstaden Stockholm, det kan alltså riskeras oskyldiga liv bara för att poliserna måste vakta en fotbollsmatch som egentligen inte borde vaktas. Klagomålen om säkerheten på fotbollsmatcher borde minskas med tanke på den tid som poliserna lägger ner på att skydda olika fotbollsmatcher är hög. Här kommer tre olika lösningar som kan lösa dessa dilemman, kanske inte så långsiktigt, dock med tiden kommer det definitivt att skapas lösningar som förhoppningsvis kommer att vara långsiktiga. Det finns medvetenhet om att det bland annat är polisens ansvar att det ska vara tryggt över hela landet dock finns det tillfällen där det som sagt finns för lite personal som kan rycka in. I Stockholmsområdet så arbetar det färre än 5000 poliser. Antalet har minskat jämfört med 1980 med hela två tredjedelar.Man ska ha i åtanke att polisen gör det bästa för att alla civila invånare ska ha det så bra som möjligt. Med tanke på att det bara finns runt 400 poliser i Stockholmsområdet samt att det händer väldigt mycket så finns det ingen garanti på att polisen kommer att lösa alla dessa problem. Ha empati för poliserna!


Lösningarna som tidigare nämndes är: Ett förbättrat straffsystem, metalldetektorer samt Bombhundar.

Sveriges straffsystem mot huliganism inom fotbollen verkar inte fungera. I Allsvenskan sker det (som tidigare nämnts) varje år flera allvarliga brott på fotbollsmatcher främst när det gäller derbyn i Stockholm samt toppmöten landet över. Befolkningen i Sverige måste få ett stopp på detta. Det är inte bra för fotbollen och för supportrar om det skall ske saker som detta i princip i varje toppmöte. Det händer även flera gånger per säsong att folk kommer in på planen och skapar en osäkerhet för både spelare och publik.

I Storbritannien använder de sig framförallt utav: “Banning order” En så kallad Banning Order som, antogs år 1989, innebär bland annat att supportrar hindras från att beträda eller ens närma sig en fotbollsarena. Den person som har fått en Banning Order beslutad efter att ha orsakat eller bidragit till fotbollsrelaterat våld eller oordning kan också förbjudas att resa till matcher utanför det land som dessa skadegörelsen har ägt rum i. Genom att dennes passport tillfälligt beslagtas av polis. Statistik från den brittiska regeringen visar att det den första augusti 2016 hade rapporteras om ungefär 2085 Banning orders, en förminskning med 4 procent jämfört med den 8 september 2015. Detta tyder på att det håller på att förbättras i den brittiska fotbollen gällande huliganism.


Denna typ av straffsystem bör införskaffas i Sverige så att det kan få stopp på huliganer som härjar vid fotbollsarenorna.

Storbritannien har ett förstklassigt system med långa avstängningar från alla matcher under säsongen, böter och förbud att åka utomlands för att se andra matcher. De har även vakter som står runt hela arenan och tittar på publiken under hela matchen.

Om Sverige hade följt detta system hade vi sett både en väldigt markant och kolossal förändring kring huliganismen. Fotbollssupportrar måste dock få stöd från bland annat politiker som kan ge fotbollen de resurser de behöver för att stoppa läktarvåldet.


Den andra lösningen är Metalldetektorer, det är något som Globen använder sig av vid sina derbymatcher, alltså de matcher där två lag från samma område möts. I dessa matcher kan det vara väldigt många olika former av pyroteknik som både kan skada huliganerna själva och de andra som är i närheten. Metalldetektorer kan bland annat lokalisera bengaler.

Bengaler är ett föremål som kan skada oss rejält om vi vistas för nära de. Dessa bengaler brinner med hög värme vilket bland annat kan göra så att luften blir trängd vilket leder till att det också kan vara väldigt svårt att få syre vilket i sin tur kan leda till att folk kan svimma. Det är därför metalldetektorer bör införskaffas, för att minska risken att folk ska behöva skickas in till sjukhus. Att införskaffa metalldetektorer kan göras med hjälp utav biljett och klädförsäljningen som klubbar får in samt pengar som de olika klubbarna får in utav deras sponsorer, stöd från polis gällande pengar kan också vara ett alternativ.


Den tredje och sista lösningen; något som bör införskaffas är Bombhundar, för att kunna lokalisera knallskott som både slängs innan och under matcher. Globen var först med att testa detta. Dessa bombhundar har hittat knallskott som har placerats vid olika ställen utanför arenan. Det är en väldigt bra lösning med tanke på hundarnas luktsinne är väldig starkt. Hundar har bättre luktsinne jämfört med människor, hundar har då som sagt lättare för att lokalisera olika föremål. Knallskott är väldigt farligt när de kommer i kontakt med människor precis som bengaler. Knallskott är ett föremål som innehåller sprängladdning som skapar ett väldigt högt ljud efter att man har kastat det. Ett test genomfördes av Försvarets forskningsinstitut (FOI) där lade de ett par byxor över vanligt kött, detta för att testa vad som kan ske när knallskott kommer i kontakt med kött som vi människor bland annat har. Resultatet blev negativt. Byxorna gick sönder och köttfibrer från köttet hade slitits av. Tänk om detta skulle hända en riktig människa. En människa ska inte behöva få livshotande skador under ett sportevenemang. Alla som besöker en idrottsarena ska ha rätt till att få njuta av sportevenemanget och inte komma hem helt förstörd och skadad efter att en livshotande incident har skett i arenan. Dessa hjälpmedel som nämnts måste införskaffas omedelbart eftersom att de kan vara livsavgörande i vissa tillfällen när matcher med högvandliseringsnivå genomförs.Alkohol är också något som varje fotbollsarena måste begränsa försäljningen utav för att minska allt våld som sker vid diverse fotbollsarenor. Ett exempel gällande alkohol och fotboll var under drabbningen mellan de nordiska giganterna Sverige och Danmark 2007 i Parken, Köpenhamn där, efter att Danmark hade vänt ett 3-0 underläge till 3-3 samt efter dansken Christian Poulsens knytnävsslag i magen på Markus Rosenberg så kommer en “supporter” in på plan och slår till domaren Herbert Fandel, matchens resultat efter incidenten blev till en 3-0 vinst till Sverige efter att matchen hade blivit avbruten. Den danske “supporten” var mycket berusad under själva incidenten. Detta tyder på att alkohol har en negativ inverkan på fotbollen. Dessa berusade individer skapar oro för människor som vill ha det tryggt när det kollas på sporten som alltid har beundrats. Nu måste fotbollsarenorna ta initiativet och minska försäljningen av alkohol så att inga supportrar beter sig impulsivt där de skulle kunna förstöra för människor runt omkring dem samt de själva. Restaurangpersonal respektive barpersonal som befinner sig både inuti och utanför dessa idrottsarenor borde bli utbildade kring hur de ska försöka minska försäljningen av alkohol och hur de ska handskas med diverse huliganer, om det krävs. Verksamheten IQ har en kampanj vid namn: “Fotboll utan fylla” som redogör detta problem gällande fotboll och alkohol på ett väldigt bra sätt.


Huliganism är väldigt allvarligt och kontroversiellt. Många personer har blivit skadade. Mest skrämmande är att folk till och med har dött som vi såg en djurgårdssupporter göra under 2014. Det ska vara en självklarhet att vara trygg när en kollar på fotbollsmatcher. Polisen lägger redan enorma summor pengar för att stoppa huliganerna. Avslutningsvis så är utvägen för detta är möjligtvis lösningar som då är;

Ett bättre straffsystem, metalldetektorer samt bombhundar. Ett bättre straffsystem bör införskaffas för att verkligen stoppa dessa huliganer från att vandalisera. Det straffsystem som används i Storbritannien kallas för: Banning orders och det innebär bland annat att supportrar hindras från att beträda eller ens närma sig en fotbollsarena. Den person som fått en Banning Order beslutad efter att ha orsakat eller bidragit till fotbollsrelaterat våld eller oordning kan också förbjudas att resa till matcher utanför det landet dessa skadegörelsen har ägt rum. Metalldetektorer bör införskaffas för att bland annat lokalisera bengaler. Bengaler kan till exempel isolera syret så att det blir svårt att andas och om du vistas nära en bengal så kan du få svåra brännskador. Bombhundarna är till för att lokalisera knallskott med deras starka luktsinne. Knallskott kan orsaka hörselskador och det kan slita sönder köttfibrer i människans kropp. Försäljningen av alkohol innan och under fotbollsmatcher är något som klubbar bör ta hänsyn till. Dessa berusade individer skapar oro bland supportrar och det kan då förstöra andras fotbollsupplevelser som sågs ske vid Parken i Köpenhamn där en berusad man förstörde hela matchupplevelsen genom att slå till domaren. I Sverige verkar säkerheten, gällande fotboll, sakta men säkert förbättras. Det är bättre än vad det var för ett par år sedan, med färre kontroversiella incidenter som sker under matcherna. Om det Svenska fotbollsförbundet tar hänsyn till dessa lösningar så kan den svenska fotbollen bli ännu tryggare än vad den redan är, eftersom att då kommer mindre skadegörelse att ske vilket definitivt kommer att leda till en mer trygg sport för alla inblandade. Dessa lösningar är mer för att stoppa huliganismen under en kort tid, men de kan utvecklas och bli långvariga. Våldet som sker är en självklarhet för alla huliganer men en mardröm för supportrar, detta måste förebyggas så att det ska kunnas njuta av fotbollen ifred!

Referenslista:


DN (17-06-2013) Här finns huliganerna – Hammarby har flest http://www.dn.se/sport/har-finns-huliganerna-hammarby-har-flest/ Hämtad (20/09/2017)


DN (28-04-2016) Knallskotten kan slita sönder kroppen http://www.dn.se/sport/knallskotten-kan-slita-sonder-kroppen/ Hämtad (21/09/2017)


Expressen (31/07/2011) Så ska huliganerna stoppas

http://www.expressen.se/sport/fotboll/allsvenskan/sa-ska-huliganerna-stoppas/ Hämtad (20/09/2017)


Gov Uk (24/11/2016) Football-related arrests and banning orders, England and Wales: season 2015 to 2016 https://www.gov.uk/Banning-order Hämtad (23/09/2017)


IQ 2016 Fotboll utan fylla http://www.iq.se/sv/kampanjer/fotboll/2016/fotboll-utan-fylla Hämtad (21/09/2017)


SVD (22/10/2007) Antalet fotbollshuliganer ökar i Sverige http://www.svd.se/antalet-fotbollshuliganer-okar-i-sverige/om/sverige Hämtad (20/09/2017)


Sydsvenskan (29/09/2014) Allt du inte visste om bengaler http://www.sydsvenskan.se/2014-09-29/allt-du-inte-visste-om-bengaler Hämtad (20/09/2017)


SVT (23/07/2017) Färre än 5000 poliser i Stockholm https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/farre-an-5000-poliser-i-stockholm Hämtad (20/09/2017)


Wikipedia, Supporterattacken på Parken https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Supporterattacken_på_Parken Hämtad (20/09/2017)


Likes

Comments