Snabba fötter ner för tredje våning. En ryggsäck dunkar upp och ner. Pulsen uppe i tusen med ett hjärta som närsomhelst sprängs. Hoppar på mammas gamla damcykel och trampar som en dåre. Det är bråttom nu. Svordomar hit och svordomar dit. Att det alltid ska bli såhär, att jag aldrig någonsin lär mig.

Springer igenom porten upp till våning två. Slänger av ryggsäcken i takt med skorna. Vågar ta ett halvt andetag innan skärmen smäller upp. Innan jag med stress pusslar ihop alla bitar och panikskriver min hemtenta.

Att skjuta upp och skjuta upp. Tänka att det här fixar jag - senare. Men när är senare? Och varför tar vi inte tag i kragen och ge spark i baken med en gång?Jag har ofta varit den som skjuter upp. Speciellt när det blir svårt. Då har jag en tendens att inte låtsas om problemet. Tänker jag inte på det - finns det inte, eller hur? Kanske inte riktigt så. Många gånger har det slutat med en panikartad Tess som skrapar ihop alla små krafter till en text. Något jag verkligen inte rekommenderar.

Nu ska inte detta inlägg handla om mig, utan är mer tänkt som en guide. En guide om hur man kan göra för att sluta skjuta upp måsten och slippa stressen. Allt från jobb, skola och betala räkningar. För let's face it, det spelar ingen roll hur fort man springer, till slut kommer problemen ikapp.Mitt första tips är: lägg upp en plan. Bestäm vilka dagar du ska vad. I bästa tänkbara scenario delar jag upp uppgiften i olika steg. Första dagen skulle jag researcha och strukturera. Dag två skulle jag kunna föra anteckningar på vad jag vill skriva om, för att under resterande dagar lägga tid på innehåll och text.

När man lägger upp en plan och planerar sina dagar brukar det hela kännas lite lättare. Att man sätter bestämda tillfällen utifrån hur lång tid man har på sig. På så sätt blir man mer förberedd samtidigt som man (förhoppningsvis) är i god fas.


Tips numero två är att bara göra det! Ge dig själv en extra spark i baken och kör. Dina timmar kommer passera oavsett. Är det inte bättre att lägga den tiden på något som gynnar dig i längden, istället för att slöa framför netflix? När det gäller utbildning och jobb, så är det två viktiga delar av livet. Är det inte värt att - även om det är jobbigt - kämpa lite extra med en gång? Att göra det i lugn och ro istället för att stressa ihop en halvdan text två timmar innan inlämning.Sist men inte minst: unna dig ett pris! Jag älskar idén av att ha en liten morot att jobba mot. Om jag kör på lite extra så får jag något vid mållinjen. Och med pris menar jag inte nödvändigtvis något dyrt. Det kan vara något så simpelt som en maträtt, fika eller ett avsnitt av favoritserien. Den sistnämnda är nog den jag föredrar mest. Att efter 3-4 timmar av skrivande kunna ta en paus framför Netflix. Då har man på något sätt "förtjänat" tiden och samtidigt haft ett mål.

Dock följer man ju inte alltid dessa riktlinjer och likt förbaskat sitter man där igen, dagen innan. Att man aldrig ska lära sig.

Nu vill jag veta hur det är för er? Skjuter ni ofta upp uppgifter och andra måsten?

Vad gör ni för att komma igång i tid?


Gillar

Kommentarer

Matildaberlin
,
Men åh! Så bra!! Är mästare på att skjuta upp saker, så tack för tipsen!! KRAM fina <3nouw.com/matildaberlin
feliciawallgren
,
Tack för tipsen, det hjälper verkligen<33nouw.com/feliciawallgren
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229