- Tror du det är farligt? säger jag oroligt. Granskar mina lår. Jag har fått tusen röda prickar som omringar varenda liten centimeter av mig. För att få expertis inom ämnet skickar jag en bild till mamma, som jag alltid gör. Hon är ingen läkare eller så, men på något sätt vet mammor.

- Värmeutslag. Jag tror det är värmeutslag, svarar du i soffan mittemot. Inget att oroa sig för egentligen.

Vi sitter alldeles intill receptionen, du och jag, väntar på den buss som ska ta oss till flyget. En vecka har vi varit i Grekland. Bränt våra kroppar, stojat likt barn och ätit pannkakor som om världen skulle gå under imorgon. Vår första resa sedan studenten. En sån man kanske måste ta för att säga att man minsann har rest, även om det inte var den där långa backpacker-resan.- Did you enjoy your stay?

En ung man har placerat sig bredvid vårt bord. Solbränd med ljusbrun hotelluniform och en namnbricka som pryder hans bröst. Håller en mopp. Ler så stort att mungiporna ser ut att närsomhelst spricka.

- Of course! It's been wonderful, we really love Greece, får jag ur mig.

Han stannar kvar en stund. Pratar med oss. Vi frågar lite om Grekland och han undrar om Sverige. Vi berättar om snö och kalla vintrar. Han om fotboll och varma dagar. Han har vänner i Norge säger han, men att han alltid velat åka över till vårt avlånga land. Ord senare dyker frågor upp.

- Can I add you on Facebook? And do you girls have boyfriends?

Jag och du byter panikartade blickar. Vi som bara ville vara lite trevliga. Som tyckte det var kul att öva engelska.

- I have a boyfriend. She has a boyfriend. Eehm, we both have boyfriends. Får jag knackigt ur mig.

Något som jag ju egentligen inte har. Han är skapad på låtsas för att lura iväg den unge mannen. För det brukar ju vara så. Att ett nej är inte ett nej förrän det förstärks med frasen "jag har pojkvän". Först då infinner sig en viss typ av respekt. Sorgligt men sant. Så där sitter man och kör på det säkra kortet.

Han tar sin mopp och traskar iväg, förbi receptionen in i skrubben. Allt för att snart komma tillbaka med en lapp. Där har han - med krokig handstil - ristat in för- och efternamn. Ler nöjt och menar att vi borde lägga till honom på Facebook, om vi vill, såklart. Som ett sista försök till att hålla kontakt.

Telefonen plingar. Värmeutslag. Det är värmeutslag. På något sätt vet ju alltid mammor.


Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229