Det är svårt att ta sig fram genom tonårs-djungeln. Laddningen inför en så enkel fråga som bh-köp. Den pinsamma undran om en binda eller tampong. Ångesten som hela tiden vilar över finniga pannor och hur man "ska" se ut.

För ganska längesen nu, delade jag en text om hur jag slängde ur mig bh-frågan. Detta enkla plagg som är otroligt laddat. Kompisar köpte i smyg och tvättade för hand, gömde allra längst in i garderoben. För bh:n var ju något stort och alldeles pinsamt. Något man skulle dölja precis som en tampong i skolväskan. Vi måste börja ladda ur ämnen som mens, p-piller, underkläder och så mycket mer.Meloner. Brön. Nunga-nungas. Vad man än väljer att kalla dessa besläktade fettklumpar på kvinnokroppen.

För sisådär sju, åtta år sedan, gick jag runt och dagdrömde. Hade en otrolig undran kring hur mina bröst en dag skulle se ut. En barnsligt stor längtan, att knappt kunna bärga sig. Kunde se mig själv strosa omkring bland Lindex djungel av bh:ar och modeller. Att jag inom en snar framtid kunde fylla provrummet med rosa spets och mönstrade tyger, var overkligt.

Jag och mamma sitter i bilen efter en dansträning. Jag hade tänkt på det länge nu, nästan alldeles för länge. Idag skulle det ske, jag skulle fråga mamma om min allra första bh. Frågan är bara hur jag skulle våga, det kändes nästan förbjudet att ens nämna det. Kom igen, tre snabba andetag och sen är det över, tänkte jag. Du behöver bara räkna till tre. Okej, okej, nu kör vi. Andetag in, andetag ut. Naturligtvis börjar mamma undra om dansträningen. Inte nu, inte nu tänkte jag.


"Hur gick det? Är du redo för tävlingen på lördag? Vad heter hon som dansar med han nu igen?"

"Jo, ja, jo" blir mina korta och stressade svar.

Jag var ju redo. Orden fanns ju på tungan, de skulle bara släppas ut i det fria. Vi börjar om igen. Det här kommer gå galant. Andetag in, andetag ut och så ett-två-tre.

"Mamma kan vi åka och köpa en bh till mig?" jag andas häftigt efter ha pressat ut meningen på mindre än en sekund.

"Men självklart, det kan vi fixa" svarar hon innan samtalet glider vidare till dansen igen.

Så det hände precis. Nickar smått för mig själv och tänker grymt. Jag Tess Johansson kommer bli med bh. Trots att mina halvbakade knoppar till bröst knappt fanns där. Men vad gjorde det när något större väntade.Gillar

Kommentarer

Tolv timmar mot ett någonstans. Vi sitter i din vita bil en nyvaken söndag. Jag dj:ar och vi pratar om livet. Det är sällan vi ses, för du bor ju där, långt upp. Det märks under granen på julafton, på partyhattars firanden och sommargrillningar. Vi fattas en. Vi fattas dig. Min storebror. Samtidigt lever du din passion, inspirerar mig mer än du tror. Att kämpa för det man älskar har alltid varit så självklart hos dig.Imorse vaknade vi tidigt. Upp till gymmet, sprang av oss. Ni skulle se utsikten. Vi såg ut över halva Umeå. Vattnet, byggnader och alla pyttesmå människor i morgonljuset. Det är jag och Ted, vi har blivit ett bra team när det gäller träning. Eller egentligen i mycket annat också. Knäppt hur det kan bli så, man blir äldre och förvandlas till kompisar bara sådär. Fint när man inser att syskon faktiskt är vänner och inte bara ärkefiender som gömde fjärrisen under varje barnprogram.Vi klädde på oss och gick ut på stan. Ramlade in och ut från butiker. Jag köpte ny skrivbok, en mörkbrun utan linjer. Tänkte att det är sånt man behöver. Särskilt när de gamla redan är såpass nerklottrade att man blir överlycklig om man hittar ett tomt hörn.Mellan gamla vinyler hörde man historier. Det var något speciellt med mannen i kassan. Hans ögon liksom glittrade när han pratade. Passion och engagemang lyste upp den lilla skivbutiken.Jag vandrade runt i byxdress och emilmössa. Frös när det kom kalla vindar och njöt under varma strålar.Hemma hos min bror - Mattias - fikade vi. Hade tidigare smugit inom Ica, köpt glass och jordgubbar.Och kanske inser man - på en restaurang som har slut på pizzadeg - att man måste våga visa uppskattning lite mer. För det är sällan vi säger allt vi tänker om varandra. Så kanske är det dags nu, att börja passa på.


Gillar

Kommentarer

Jag har ju - som tidigare nämnt - tre bröder. Killar som är otroliga på alla sätt och vis (om man nu får skryta lite, hehe). Tänker att vi idag ska lära känna en av dem.

Låt mig presentera min lillebror Ted.Hur gammal är du?

Jag är nitton, ska fylla tjugo.

Om du fick välja en maträtt att äta resten av livet, vad skulle du välja?

Pizza, nej jag vet inte. Resten av livet? Som jag känner just nu - Ceasarsallad. Det är en grej man aldrig tröttnar på.

Ditt konstigaste minne med oss två?

Du klippte mitt hår! Du ville ju leka frisör och klippte mitt hår. Jag var så liten och tänkte väl "men det är okej". Sedan såg ju mamma och pappa det. Vi fick raka av hela håret eftersom att din klippning innebar en massa kala fläckar på huvudet. Jag var tre år och folk trodde jag var sjuk.Vilken är din favvolåt just nu?

Den här!Om du skulle ge ett tips till ditt 15-åriga jag, vad skulle du ge?

Skit i vad andra tycker och stå upp för dig själv. Det ångrar jag som fan att jag inte gjorde när jag var yngre. Och kanske varit lite mer aktiv på lektionerna, att ta sig in mer i ämnena.

Vad ser du fram emot just nu?

Att jag ska köpa en gammal bil, fixa upp och glida runt sen.Någon favvofilm?

Ouf! Favvofilm. Jag har så många olika. En film jag kan se om och om igen. Kanske "Ted för kärlekens skull", "Warriors" eller "Flykten till framtiden".

Din största rädsla?

Att växa upp och bli gammal. På ett sätt vill man det, men på ett sätt inte. Tänk att förbli ung hela sitt liv, va najs. Man undrar ju - speciellt efter gymnasiet - varför man längtade efter att bli äldre.Vilken är den bästa dagen i veckan och varför?

Det är ju lätt. Fredagar! Jag slutar 12.20 och är en fri pojke över helgen.

Om du vann en miljon, vad hade du gjort?

Jag hade först köpt ett hus ute på landet och min drömbil tror jag. Sen en grävling eller en tax haha!Du får chansen att umgås med en kändis för en dag, vem väljer du?

Den är så jäkla svår! Alltså, Ashton Kutcher. Han hade jag lätt hängt med. En bra skådespelare och verkar vara en skön snubbe att hänga med.

Ditt bästa livstips?

Försök skita i vad andra tycker, även om det är svårt. Det kommer alltid finnas någon som inte gillar dig, men då är inte den personen bra för dig ändå. Gör man fel, vem bryr sig om hundra år? Var nöjd med din kropp oavsett hur du ser ut, alla kroppar är lika fina.Gillar

Kommentarer