Mående, Tankar

en update

Jag har inte skrivit på sistone. Tror att jag är rädd för att öppna på riktigt och inte bara snudda vid något halvdant. Att blunda, välja att inte se rakt in. Det är enklare att lägga locket på, inte reflektera över vad man gör eller hur man känner. Samtidigt tror jag att man behöver reflektera för att förstå sig själv. Förstå sin existens och vilja. Att se vad som är viktigt inom sin värld och sina värderingar.

Det går nog inte att blunda för sina känslor i längden. Till slut kommer de ikapp och slår som en käftsmäll. Ett hus som faller isär, endast för att man inte ville lägga tid på att utforma grunden. Den grunden lägger jag nu. Har inte tagit hand om mig själv på sistone, åtminstone inte på det sättet jag borde, vilket har bidragit till stress och ångest.

Det finns några grejer som jag känner är extra viktiga för mig just nu.

1. Göra andningsövningar i medveten närvaro. Det här har jag precis börjat med för att bli medveten och finna en ro. Att stanna upp och faktiskt känna nuet. Brukar vara kaos inombords annars. Oftast. Ska bli spännande att se hur det påverkar mig i längden. Brukar göra övningar som finns på jaghärnu.se, ett tips till er som också vill börja!

2. Mobilförbud. Försöker lägga undan mobilen när jag är hemma, främst för att undvika scrollandet. Sociala medier kan många gånger ge mig ångest. Dessutom försvinner tiden till något som varken är vettigt eller speciellt givande. Tänk all den tid som går förlorad och hade kunnat läggas på något annat. Tycker att vi borde prata mer om sociala medier och dess konsekvenser på vårt mående. Hur det påverkar vår vardag och våra tankar. Vad har ni för tankar om sociala medier? Och framförallt, gör det skillnad på ert mående?

3. Välja mina tankar och fokusera på det som faktiskt är viktigt. Allting är inte värt att hänga upp sig på eller oroa sig över. Har väl hamnat i en period där jag lätt oroar mig för saker, vill därför öva på detta. Vad vi tänker om situationer och oss själva har ju en inverkan på måendet. Även självkänslan.

4. Läsa mer. Det här har varit otroligt lågprioriterat den senaste tiden. Den största anledningen har varit skola och ren lathet. Tänker att läsa på sommaren är en norm som man bör hålla sig till. Så den här punkten ska det läggas krut i.

5. Vara så kreativ det går. Skriva och fotografera. Leva i kreativiteten utan att lägga press (eller tvivel) i det. Det ger mig all energi, blir liksom en lyckligare människa av det.

Jag känner att det handlat mycket om mitt mående på sistone. Mest för att jag behövt formulera mig och få ner det i skrift. Blir mer tydligt då. Samtidigt ser jag det här som en ventilationsplats, en form av dagbok eller fotobok. Att se tillbaka på. Men mycket har hänt på sistone och jag har mycket att berätta. De inläggen kommer!

Gillar

Kommentarer