HeaderJag tänker bara kort skicka en semesterhälsning - jag har precis kommit hem och håller fortfarande på att återhämta mig 😊. Sammanlagt har jag nog rest 500 mil med husvagnen ända till franska Provence. Där bodde jag på en fin gård med pool och allt. Men trots att det var så varmt (35 grader) fick jag inte doppa mig där utan en liten bassäng plockade de fram !
När vi inte tittade på gamla städer sov jag mest och hälsade på allt folk som var på denna gård - mattes lillebror gifte sig där och det gick nog 50 personer omkring där vissa dagar. Utanför fanns några får som jag inte fick hälsa på heller - en stor, vit hund vaktade dem och verkade inte vara sugen på besök .
I staden "Aix en Provence" svettades jag alltför mycket och vågade till och med hoppa i en av alla brunnar.


Efter Provence åkte vi till medelhavet och där hade jag faktiskt riktigt kul och kunde leka i havet och i sanden, jobbigt bara med alla knott och mygg.


På långa vägen hem besökte vi en tysk djurpark med läskiga kossor och smarriga små saker och sen hälsade vi på mattes mormor och jag fick provligga i hennes fåtölj.


Nu är vi äntligen hemma igen - gräsmattan ser ut som en djungel, det är kallt och blött men jag stortrivs och idag har vi påbörjat min träning igen. Efter mycket social- och miljöträning ( och några gamla tricks) är det nu tydligen fokus på att kunna ha hakan i knät - igen 😳. Jag klarade en ganska lång stund i lillmattes knä idag och dessutom tränade jag på att apportera olika föremål. En mjölkkartong, en kniv, en rulle soppåsar och en nyckel blev det idag - mjölkkartongen var svårast, den ville jag helst gömma mig med och strimla i småbitar 😁.
God natt allesammans - nya tag imorgon!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments


Jag minns inte riktigt hur det var i fjol, men nu tyckte jag att helgens värme var ganska jobbigt. Redan på förmiddagen var det 27 grader varmt och jag lyckades släpa mig ända till skuggplatsen i trädgården och där skulle jag nog ha legat kvar hela dagen om inte matte hade haft annat för sig...
I slutet av veckan träffade jag först mina kompisar på daglig verksamhet men vi stannade inte längre - det var alltför varmt. Vi passade på och tränade några tricks som till exempel "rulla runt, high five, krypa och sitta fint". G med sin kamera tyckte det var jätte roligt att titta på och visade med gester det jag gjorde. Han följde efter oss hela tiden och ville gärna prata med mig och matte. Det gjorde oss glada för annars brukade han ofta sätta sig på kontoret och skriva vid datorn. Det bästa för honom var nog när jag snodde en sko som någon så fint hade ställt i tamburen 😁.

Barnen på förskolan träffade jag också en kort stund och vi startade besöket med att turas om att ge mig vatten - och törstig var jag! De hjälpte mig att träna hoppa genom rockringen och visade mig hur man ska ta sig igenom den. Lite slalom hann vi också med och sedan gömde barnen lite hundgodis i ett träd. Så var vi bara tvungna att klättra i det där trädet tillsammans - tyvärr kom jag inte lika högt som dem. För att vila oss lite satte sig barnen med ett dogsmart-spel på en filt och gömde godis under olikfärgade klossar. De var jätteduktiga på färger och kom också ihåg under vilken kloss de hade gömt sitt godis. Jag ville gärna fuska och titta på men det fick jag minsann inte! Som tur är har ju jag min nos och hittade alla godbitar.
På kvällen åkte vi till sjön igen och då lurade matte mig in i det djupa vattnet - vi hade lite dragkamp och helt plötsligt drog hon mig en bit för långt så jag tappade fotfästet . Men när jag upptäckte att ingenting hemskt hände och att jag till och med kunde simma var det ju jätteroligt och jag apporterade min leksak jätte ofta.


Vi hade dessutom besök och jag tränade lite " hakan i knät" på dem - just nu känns vårt mål att kunna klara det i 3 minuter vääääldigt långt borta...
På lördag var vi via "hundkontakten i Sala" med på en friluftsdag med ett glatt gäng andra hundar och provade på några olika aktiviteter: personspår, uppletande, problemlösning, viltspår.... roliga timmar var det trots mygg och värme.


Träningshelgen avslutades med en kurs i " Vardagslydnad 2" , även den via Hundkontakten och matte och jag fortsatte jobba på vår kontakt med varandra, tränade stadga mm.
Så idag var det vilodag med en skön cykeltur på kvällen där matte höll på att flyga av cykeln 2 gånger. Först när jag kom på att jag skulle springa efter en sädesärla (hoppsan) och sen när vinden vände och blåste kraftigt från sidan 😝.
Just det - jag hjälpte till i trädgården också ( rullade runt lite i rabatten för att jämna marken och torka mig efter lerdikesåkning) men på nåt konstigt sätt råkade jag knäcka alla grenar på en buske som matte var väldigt glad i - hon var inte jätte glad över min insats 😳Så här fina var brorsan och jag när vi vilade från all träning...

Likes

CommentsFörra lördag var jag i Västerås där vi tillsammans med kollegan Sigge fick vara med på årets barnfestival - ett jätte roligt evenemang med många aktiviteter och det bästa är att allt är gratis, så alla har en chans att vara med 😊.

Det var en ganska varm dag så vi placerade oss under ett stort träd i skuggan och byggde upp en rallylydnadsbana. Ganska snart började festivalen med en parad, en massa ballonger och väldigt många glada barn såklart. Barnen stod i kö för att få träffa oss och gå rallylydnadsbanan med oss. Matte höll i ett koppel och följde med medan barnen höll i ett annat. Jag fick massa godis, klapp och beröm och barnen provade på olika kommandon med mig: sitt, ligg, stanna och vi gick slalom. Jätte kul var det men också ganska jobbigt så vi tog några pauser emellan där jag bara nosade runt i gräset och kollade in läget runt omkring. Eftersom vi bara var 2 hundar som jobbade bestämde sig våra tvåbenta kollegor för att plocka bort rallylydnadsbanan efter ett tag för att låta oss vila och det var skönt att alla hade förståelse för det. Istället kunde barnen komma till oss för att prata eller klappa. Sigge orkade jobba lite till och visade några tricks men jag var så slut i knoppen och fick ett tuggben att gnaga på för att komma på andra tankar.
Det var en mäktig dag för mig med många nya intryck som smällande ballonger, gigantiska djur ( det var nog någon människa under det misstänker jag), hästar och nya personer hela tiden.I måndags hälsade vi på hos " Bara vara" där jag "bara skulle vara" den här gången. Jag hade inga krav på mig att hälsa på någon eller ligga/sitta någonstans utan strosade mest runt och skulle försöka koppla av. Sedan lekte jag lite iaf och G rullade bollen till mig några gånger och knäppte ett par fina bilder på mig och matte. Det är kul att alla där uppskattar när jag är på besök och tycker det är roligt med mig!
Dagen efter mitt besök hade mina kompisar G och J hälsat på matte på hennes andra jobb för att lämna fina pappersblock till barnen som de själva hade gjort. G hade med sig ett kort på matte ( han tyckte att hon liknade någon han kände) och så frågade han efter mig 😊.

Idag hälsade vi på hos min kompis K och när matte sade vem vi var som kom in i dörren sade han mitt namn och det är jätte roligt då han inte brukar säga så mycket till mig. Sedan tog vi en kort promenad , K fick hålla i sitt egna koppel och jag tyckte det var skönt att gå bredvid honom. Vi mötte ett par hundar men det störde jag mig inte mycket på.Nu har vi mest legat i skuggan, orkar inte mycket i den här värmen. Igår kväll åkte vi till en sjö för ett kvällsdopp och de trodde att jag kaaaanske kunde tänka mig att doppa mer än bara tassar och magen - men icke, så mycket vatten samlat på ett ställe är för läbbigt!

Likes

Comments

Imorse följde vi lillmatte till skolan och på vägen stannade vi till en stund och matte höll på med nånting hemligt. På vägen tillbaka fick vi följa hennes spår över gärdet och efter ca 130 m och några vinklar hittade jag min frukost i ett träd 😄Det var ett tag sen vi gjorde så och det var jätte skoj!

På förmiddagen praktiserade jag på " daglig verksamhet" och då skulle jag fokusera på att göra ingenting 😳. Det gick faktiskt riktigt bra, jag hade inga krav på mig att ligga bredvid någon utan bara lugnt på min filt. Några hårda godis fick jag då och då och jag kunde lugnt spana in alla i rummet. Idag kom en ny tjej som lät ganska konstigt och min kompis G var upprört över någonting . Då satt vi oss bredvid honom och han kom på andra tankar när han gosade med mig .
Vi avlutade som vanligt med en lugn promenad i solskenet.

Nu väntar jag på att middagen serveras och imorgon är det dags för barnfestivalen i Västerås. Där ska jag tillsammans med Sigge och Nogger träffa en massa barnhttp://www.teamsigge.hundpoolen.nu/

Likes

Comments

Ja, nu ska jag alltså hitta min off-knapp som tydligen har försvunnit, ingen aning vad jag gjorde av den 😉.

Matte försöker leka fram den och principen har jag nog förstått. Vi har jättekul med en leksak och helt plötsligt gör hon ingenting förutom att hålla mig i halsbandet . De första gångerna försökte jag övertala henne till att fortsätta leka men det hjälpte inte. Så envis hon var då ! Men nu har jag förstått att om jag inte gör nånting då blir det roligt igen... Nu ska vi "bara" hitta den där knappen i andra situationer också. Jag tycker till exempel att det är hur trist som helst att ligga bredvid någon i en soffa och bara vara. Jag kan göra det en stund, det är ju skönt att mysa, men sedan ska det hända saker. Dessutom blir jag lätt trött i huvudet och om jag känner att jag hålla på att somna blir jag frustrerat och försöker hålla mig vaken på alla möjliga sätt.

Nu har i alla fall min praktikscarf kommit och det underlättar när jag är ute och jobbar. Då vet de andra att de inte behöva stanna och prata hund med matte ( det gillade hon tydligen inte) och ingen behöver undra vad en hund gör på en förskolegård - det har också hänt .Dessutom kommer jag få både ett gult halsband och ett gult koppel som kanske signalerar att jag inte är ute på vanlig hundpromenad .

På dagens praktik fick jag vara nära en så kallad ståfälla som hjälper till att lyfta personer . Den lät lite och svängde hit och dit men jag tyckte inte det var nåt konstigt med det.


Vi tog även en promenad och min 'praktikkund' höll mig i ett eget koppel. Han hade superkoll på mig och frågade då och då efter mitt namn. En gång satt han fast kopplet vid armstödet för att klappa mig. Jätte kul med så mycket intresse!
När vi var tillbaka i lägenheten kunde han slappa lite i soffan och jag orkade vila några minuter med honom. Sedan såg matte att jag tyckte det blev jobbigt och vi åkte hem så jag kunde leka och sova där en stund .

På kvällen fick vi med oss lillmatte och en lillhusse (den andre hade stukat foten och stannande hemma med brorsan som ändå har den största off-knappen som finns ) till fikaträningen och medan de tvåbenta vräkte i sig en godbit efter den andra jobbade jag hårt med min passivitet . ( det gick lite bra iaf😊)

Likes

CommentsPå förmiddagen träffade vi en tapper skara från Västmanlands labradorklubb och miljötränade i Västerås. Vi gick i parken, flanerade på centralstationen, åkte hiss och lånade lillhusse och lillmatte till att springa runt oss så att vi kunde träna på att vara passiva.


Jag skötte mig väldigt bra säger matte och för att fira det fortsatte vi träna och kollade på min andra lillhusse när han tränade freerunning - coolt!
Vi avslutade dagen med en trevlig promenad i hemstaden tillsammans med brorsan och 2 andra duktiga hundkompisar som trotsade regnet.
Matte säger att vi nu kommer lägger fokus på passiviteten - ajdå 😳

Likes

Comments

Vilket tokigt väder! För inte så länge sedan bodde vi på en camping och badade i sjön ( jag doppade magen, lite otäckt annars om det blir för blött) och nu är det så där kallt igen och det kommer massor med regn 😳
Nu ,när mina röntgenresultat var positiva , har jag börjat valla matte med cykeln - det är riktigt kul att trava bredvid henne. Vi har hållit oss borta från stan än så länge för att slippa hundmöten - matte kan tydligen inte ha fokus på både cykeln, mig och alla vi möter. Men det kan jag och just nu tycker jag det är väldigt spännande att se andra hundar. Nu får matte försöker vara extra påhittig för att jag ska välja att fokusera på henne när vi möter andra fyrbenta.
Husse har också hjälpt till i min träning och sköt en råbock. Jag ska ju även vara säker på eftersök och har hittills tränat på att hitta rådjursklövar som min förvirrade matte hela tiden tappar bort i skogen. Nu följde jag ett riktigt spår - husse hade ju dragit ut bocken ur skogen ända fram till bilen. Lite läskigt var det när jag fick se bocken , jag trodde faktiskt att han skulle hoppa på mig !
Nu har matte anmält mig till att göra ett anlagsprov för viltspår - spännande !

Idag var det dags igen för ett besök på den daglige verksamheten och jag hängde mest med min polare J. Han blev väldigt glad när jag kom, skrattade och började skoja direkt: " nöff nöff". Han ville klappa mig hela tiden och fick även ge godis till mig. Han vänjer sig mer och mer vid hur jag kan kännas - första gången vi träffades tyckte han att det var lite äckligt när min blöta nos nuddade hans hand. Nu skrattade han till och med när jag slickade på hans fingrar ( han hade smulor där, de måste ju bort!).
När jag hade hoppat i soffan bredvid honom visade matte hur man klappar försiktigt, han gillar brottas men det fick vi inte göra . Den här gången kändes det ok att vara i skinnsoffan iaf, jag kunde nämligen ligga på min filt . Sen tog vi en liten promenad tillsammans och det var skönt att komma ut, jag hade lite svårt att slappna av idag och bet av öronen på min gosseapa när jag låg i soffan med J. 😁
J ville inte hålla i kopplet men vi fäste det på hans rullator och då gick det minsann framåt utan många stopp på vägen. J hade koll på mig hela tiden och stannade ibland för att klappa mig.

Efter min lunchrast


 

åkte vi till en förskola och träffade några härliga barn på deras förskolegård. De tränade lite på turtagning när de skulle klappa mig och ge mig godis. Sen turades de om att kasta en boll som jag skulle hämta. Bollen var inte riktigt spännande idag, jag var ju tvungen att nosa runt i den nya miljön. Nästa gång vet jag hur det luktar på den gräsmattan och matte får nog lov att testa med en annan boll, kanske en som inte är taggig...
Lite bowling blev det också och barnen var duktiga på att kasta godis. Emellanåt försökte vi att varva ned och jag blev borstat och barnen kände på min päls ( som var ganska blöt, vi var ute i ösregn). Jag tycker faktiskt det är jätte roligt att vara med barn, de är så roliga att ha omkring sig.

Likes

Comments

Under dagens praktiktimme fick jag spela bowling med en vårdtagare . Den leken gillar jag riktigt mycket - en godbit kastas så att den hamnar nära bowlingkäglorna, jag går och letar efter den och om en kägla ramlar så blir det poäng för den duktige kastaren . Idag var jag ett super bra bowlingklot och nuddade inte många käglor. Matte får ställa de lite närmare varandra nästa gång.


Vi har även kastat och hämtat en taggig boll, den kan kännas lite annorlunda i handen och stimulerar de taktila sinnena. Bollen kastades hårt och långt och jag jobbade på för att hitta den. Som tur var fick jag mycket godis 😊.

Likes

Comments

Efter en härlig skogspromenad tränade jag på att hoppa genom rockringen och det går ganska bra så länge avståndet inte är för stort. Om jag får springa för långt glömmer jag liksom bort vad jag skulle göra och springer under ringen :-o
På kvällen testade vi för första gången terapihundsmattan - där kan man gömma godis, öppna fickor, drar i dragkedjan och mycket mer. Min uppgift idag var att lära mig att öppna en ficka med kardborreband och det gick väldigt bra.

Nu ska jag fortsätta "döda" min nalle medan matte skriver praktikdagbok inför morgondagens jobb.

Likes

Comments

Då var det dags att hälsa på hos kompisarna på den daglige verksamheten igen. Efter att ha hälsat på J och G ( G tog många bilder på mig igen och matte tog ett fint kort på G och mig med hans kamera) var det dags för en samling. Nu finns även ett foto på matte och mig på schematavlan. Det första J sade när han fick träffa mig var " nöff nöff", rolig kille tycker jag :-). Jag fick hoppa upp bredvid honom i soffan så han kunde klappa mig. Han gillar kroppskontakt och vill gärna vara nära. Idag var jag dock ganska fort trött och tyckte det var lite jobbigt, matte tror att jag inte gillar soffan riktigt mycket. Nästa gång kommer hon lägga min filt där för att se om det underlättar. Det tror jag på, en skinnsoffa hade jag då aldrig mött förut och visst känns den konstigt på magen.
Vi avslutade med en promenad och jag gick bredvid J och hans rullator. Han gick lite sakta och jag lyckades bra med att hålla tempot. Ibland tog det stopp för J och han bara tvärstannade. Mattes idé är att knyta ett litet koppel på rullatorn eller ge till J, då kanske han känner mer lust att vilja gå framåt.
Ikväll ska husse ut och jaga och kaaaanske kan jag få prova spåra lite :-)

Likes

Comments