Att Utvärdera Mobilt Bredband För Ditt Företag

Ordet bredband är något som lever kvar från när anslutningarna fortfarande var via kabel. En riktigt snabb anslutning kallades då bredband. Så lite enkelt kan man säga att ett mobilt bredband är en snabb anslutning men mobil. Tekniska benämningen är WWAN, Wireless Wide Area Network, som ger möjlighet för mobila enheter att ansluta till internet trådlöst. 

Vad finns tillgängligt och hur funkar det?

Den senaste standarden för mobila anslutningar till Internet är den fjärde generationens nätverk även kallad 4G. Många operatörer erbjuder 4G bredband idag även om 3G fortfarande är mer vanligt framför allt beroende på att 4G täckning inte alltid finns tillgängligt. De flesta telefoner växlar ned till 3G nät om inte 4G finns tillgängligt så det är inte som med mobiltäckning att det antingen finns eller inte finns. När det kommer till abonnemangen erbjuder leverantörerna ofta en hel del olika typer av abonnemang och tjänster och det kan ibland vara svårt att välja.

Tips på hur du väljer den rätta bredbandstjänsten 

Först ska du titta på ditt behov. Mobila bredband skiljer sig från traditionella bredband på det sätt att man tittar på mängden data som överförs. Om man skall använda tjänsten i sitt företag är det viktigt att tänka till på detta.

Det finns tjänster som är begränsade till 10 GB upp till obegränsade mobila bredbandslösningar för företag. Vissa leverantörer har jämförelser för att förenkla där man exempelvis säger att 10Gb räcker till 20 000 mail. Det är dock svårt att veta exakt, en kort rad i ett mail eller ett mail som innehåller 15 bilder från semestern skiljer sig markant i storlek. Men ett tips är då att prova sig fram till vilket som passar. Att växla upp till ett obegränsat mobilt bredband brukar inte vara några problem. Titta också efter bredband företag som är anpassade efter att fungera för företag och täcka upp de behov som finns. Normalt så upphör inte anslutningen att fungera om man nått gränsen på abonnemanget utan hastigheten för dataöverföringen sänks. Det går då oftast att köpa ytterligare data från leverantören för att få upp hastigheten igen. Att köpa extra data är dock mycket dyrare än om man skulle haft ett större abonnemang från början. 

Alternativ att ansluta 

Mobila bredband kanske får dig att tänka på mobiltelefoner och kanske plattor med SIM-kort och att den fasta internet-förbindelsen ändå måste finnas kvar, men det är inte riktigt så. Teknikutvecklingen har gett oss routrar som tidigare var tvungna att vara anslutna via kabel men som nu har SIM-kort och går på mobildatanätet. Det finns också 4G modem och USB stickor som kan anslutas till datorn och som därefter ger tillgång till Internet via mobilt bredband. En av de stora fördelarna är därför att man med ett abonnemang kan använda samtliga enheter för att ansluta till Internet oavsett vart man befinner sig. Detta ger en fantastisk flexibilitet i organisationen och effektiviserar de anställdas arbete genom att de kan nå den information som behövs, direkt när de är i behov av det. Det är också så att med teknikutveckling så minskar priset för teknik. Detta medför att det idag finns mycket prisvärda lösningar för företag och mobilt bredband behöver inte alls vara så dyrt som man trodde att det skulle vara. 


  • teknik
  • 67 visningar

Gillar

Kommentarer