Hej hej!

Idag tänkte jag att vi tar en liten paus ifrån sjukdomar och kör på 3 snygga tips på tävlings outfits!
För en fin men enkel tävlings outfit är iallafall väldigt viktig för mig! Att det ska vara snyggt skönt och allt annat!
Vi kör!

Outfit 1!

Enkel rosa outfit, själv tycker jag inte att det behöver se ut såhär utan jag tycker mer att det är snyggt med rosa detaljer!
Poäng ifrån mig! 0-10. Så får den faktiskt 7/10 för den var ju charmig på sitt sätt!

Outfit 2!
Denna outfiten är min absoluta favorit!
Att man kan göra något så snyggt utav något så enkelt!
Denna outfiten tycker jag var perfekt! Inte för mycket eller för lite utav något!
Poäng: 10/10 självklart!

Outfit 3!
Denna outfiten tycker jag också var väldigt väldigt fin! Också lagom mängd utav allt!
Poäng 9/10

Min favorit utav outfitsen var alltså den marinblåa!
Den tipsar jag mega stort till er alla som gillar blått!!!!

Hoppas ni gillade detta inlägget så hörs vi i nästa!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments


Hej allihopa! Idag tänkte jag att jag ska lära er lite om Hovböld!


Hovböld är en väldigt dramatisk sjukdom, både för hästen och för skötaren. Ena dagen kan hästen till synes vara frisk och normal för att dagen därpå vara näst intill blockhalt och kraftigt smärtpåverkad. Hos andra hästar kan hovbölden utvecklas mer smygande.

Vad som skett är att en infektion slagit till i hovens läderhud. Bakterierna kan ta sig dit på olika sätt. Trampskador, sömstick, spiktramp, hornsprickor, hålväggar och bärrandsröta är några exempel. Men också mikroskopiska skador och bristningar i hoven kan bana väg för infektionen. Hästens infektionsförsvar sätter in sina resurser mot bakterierna och det inkluderar en inflammatorisk reaktion.

En svullnad uppträder då i läderhuden och varbildningen från bakterier och skadade vävnader samlas i en böld. Svullnaden gör mycket ont och därför blir hästen kraftigt halt.
Ökad puls i benet

I den inflammatoriska reaktionen ingår också en ökad blodtillförsel till det skadade området. Det kan man känna på pulsådrorna till hoven där de passerar kotleden (framben) eller skenans utsida (bakben), man säger att hästen har "förstärkt puls".
Den ökade blodgenomströmningen ger sig också tillkänna genom att hoven blir varm. Samtidigt ser man ofta en svullnad över kotan, upp mot kotleden eller till och med ända upp på skenan. Smärtan gör att hästen blir allmänpåverkad, tappar aptiten och är "hängig". En del infektioner kan också ge en ytterligare allmänpåverkan med feber. Därför skall temperaturen alltid kontrolleras.

Var sitter bölden?


I princip kan hovbölder utvecklas i vilken del av läderhuden som helst. Vid spiktramp till exempel är det naturligt att sulläderhud eller strålläderhud drabbas i första hand. Oftast är hovbölden emellertid belägen i väggläderhuden.

På grund av det ofta höga trycket i bölden söker sig en hovböld i väggläderhuden uppåt mot kronranden eller nedåt mot bärranden och kan tömma sig spontant på dessa platser. Och då minskar trycket och därmed också smärtan.
Hältan kan plötsligt försvinna nästan helt och hållet! Men ofta måste veterinären eller hovslagaren hjälpa naturen på traven.

Först gäller det då att försöka säkerställa diagnosen så att man är säker på att det inte är någon annan smärtande process i hovområdet som ligger bakom symtomen. Och så gäller det att hitta var bölden sitter.

Ibland ser man förändringar i bärrandens horn som tecken på att en böld kan ligga längre upp i hornväggen. Viktigast är att man använder en visitertång och noggrant går igenom hoven bit för bit. En del hästar reagerar på visitertången utan att fördenskull ha någon skada och användningen av visitertång kräver bland annat därför erfarenhet och kunnande.

Ibland kan det vara svårt att hitta bölden. Ofta läggs då ett våtvärmande omslag runt hoven, hästen får stå inne och undersöks igen inom någon dag.


Med hovkniv skärs hoven upp där man har misstanke om hovböld. På bilden till höger är bölden lokaliserad och tömd. Foto: Carin Wrange
Bölden dräneras

När man väl lokaliserat hovbölden gäller det att dränera (tömma) den mot hovens nedre yta (bärrand, sula eller stråle). För detta ändamål används hovborr eller hovkniv. Man måste ha ett mycket gott kunnande om hovens anatomi för dessa ingrepp och de är definitivt ingenting för lekmän!

En hovböld i väggläderhuden dräneras mot bärranden (i lamellranden) och ofta räcker det med en kortvarig efterföljande behandling inklusive bandagering. Hovbölder i sul- eller strålläderhud kan kräva mer omfattande efterbehandling och eventuellt ett täckande beslag. Vid svårare infektioner krävs antibiotikabehandling. Vid spiktramp och andra "stickskador" skall hästens stelkrampsskydd alltid bättras på!

Vänta inte för länge

"Vänta inte ut" hovbölder, det kan handla om en infektion som kräver antibiotikabehandling eller stelkrampsskydd. Det kan handla om skador som går på djupet och kräver snabba insatser (spiktramp?!). Och - inte minst - hästen har mycket ont och smärtan kan lindras snabbt med ett relativt enkelt ingrepp!

OBS! Texten är lånad utav hastsverige.se

Likes

Comments

Hej igen allihopa!
Idag tänkte jag att ni skulle få lära er lite mer om en utav dom vanligaste hästsjukdomarna! Fång!
Hoppas ni gillar det!

FÅNG

Det är viktigt att i ett tidigt skede upptäcka om hästen har drabbats av fång. Ju tidigare man upptäcker sjukdomen, desto större chans att hästen kan bli frisk igen. För djurägare är det därför värdefullt att lära sig känna igen vilka symtom som utmärker fång.

Det finns en rad typiska symtom i samband med fång hos hästar. Den klassiska bilden är att hästen försöker avlasta framför allt frambenen. Den ställer sig med benen framför sig. Men det finns andra, tidigare symtom som är bra att känna till för att snabbt få hästen under behandling.

Symtom i samband med ett fånganfall:

Kroppstemperatur, fånghästar har vanligen feber i utvecklingsskedet eller i det direkt akuta skedet
Ökad värme, i hovvägg och kronrand
Förstärkt digitalpuls
Rörelsestörning
Hur allvarligt hästen har drabbats av fång brukar delas in i olika grader. Dessa grader har namn efter den svenske veterinären Nils Obel som i sin doktorsavhandling om fång 1948 indelade sjukdomen i olika stadier. Den internationella graderingen som används för rörelsestörningen som kan ses i samband med fång på häst kallas därför Obel-grader:

Obel grad 1: Hästen står frekvent och skiftar vikt mellan benen (lyfter hovarna). I skritt ses ej hälta men i trav ses ett kort "styltigt" steg. Under tillfrisknandet ses endast det senare.

Obel grad 2: Det är lätt att få hästen att skritta men den har en för fång karakteristisk gång (kort, gärna dubbelslående steg). Ett framben kan lyftas utan problem.

Obel grad 3: Hästen kan motvilligt fås att skritta. Tillåter ogärna att man lyfter ett framben.

Obel grad 4: Hästen rör sig endast om den tvingas till det.

Fler tecken på att hästen har drabbats av fång:
Kroppsställning, varierar med antalet affekterade ben. Den klassiska kroppsställningen är när hästen sätter in bakbenen under kroppen för att avlasta frambenen som då placeras något framför bålen.
Konturstörningar i kronrand och sula (tecken på lägesförändring av hovbenet)
Visitertångsreaktion kan förekomma vid provokation av området för hovbensspetsen.
Ödem (svullnad) ända upp till kotan kan förekomma och i grava fall med kraftig ödembildning och lägesförändring kan serumutsvettningar ses i kronranden. Dessutom kan hästen uppvisa andra symtom beroende på vad som orsakat fånganfallet.
Hästen kan snabbt bli sämre

Ett fånganfall börjar med grad 1 men tiden till grad 4 kan vara så kort som timmar. Diagnosen fång ställs på symtombilden ovan efter uteslutning av differentialdiagnoser. Observera att fång är en diagnos som ställs kliniskt, ej radiologiskt. Röntgen kan dock ibland vara en bra hjälp inför verkning och skoning av en häst som just haft ett akut fånganfall. Hur betydelsefull röntgen är för en bedömning av prognosen är dock oklart. Det är ju hästen som visar hur ont den har.

Fånghäst måste vänjas vid gräs

Hästar som har haft fång och hållts på box under längre tid kan inte därefter släppas ut på gräs i obegränsad omfattning. Den måste successivt vänjas vid att beta gräs igen. Bäst är att släppa den i en hage med mycket gammal och torrt gräs. Om det inte är möjligt, måste betestiden för hästen noga regleras. Första dagen räcker det med 15 minuter. Tiden i hage utökas vart efter, och efter tre veckor kan den beta upp till åtta timmar.

Håll hästen inne på natten

Låt inte hästen gå i hagen nattetid. Känn på hovar och digital puls morgon och kväll. Växternas distribution av bland annat socker skiljer sig mellan natt och dag. Det är viktigt att hästen vänjer sig vid det den betar i hagen.

Mag/tarmfloran är viktig, det har forskarna sett när de framkallat fång i experiment. Hästar som vant sig vid visst foder klarar fångframkallande fodergivor betydligt bättre än hästar som inte gjort det.
Örtblandningar kan vara direkt kontraindicerat till en häst i riskzonen om den inte är van vid örterna. Det finns inget förutom reklamen som säger att det är bra att ge örtblandningar till fånghästar.

OBS! Denna texten är lånad ifrån hastsverige.se

Likes

Comments

Hejsan allihopa!

Mitt namn är ellen-lisa och det är jag som äger och startade häst sidan teeampony!
Teeampony skapade jag för att jag alltid har gillat hästsidor och tänkte bara testa något nytt!
Idag har teeampony över 1 300 följare!
Jag är själv väldigt nöjd över sidan och jag älskar verkligen mina följare!
På sidan försöker jag att uppdatera så mycket som möjligt och därför kan det komma upp väldigt många inlägg per dag!
Jag lägger ut blandande inlägg som hiss/diss bedömningar och massa tävlingar!
På denna blogg tänkte jag ha för dom som inte har Instagram! Och såklart för resten också! Men här tänkte jag skriva om hästsjukdomar, träning tävling. Och också allt om mina egna hästar!
Jag hoppas att så många så
Om möjligt kommer att läsa och gilla denna bloggen!
Anledningen till att jag tycker att man skaffar blogg är för att man tycker att det är kul! Och inte för att bli känd! Och det är faktiskt varför jag just startar en blogg!
Jag hoppar iallafall att ni kommer att tycka om denna bloggen mm. Och kommentera gärna vad ni vill ha för inlägg så löser jag det!


Kram!

Likes

Comments