Ridvästsregeln

Det är en sak som jag har tänkt på nu när jag har haft massa tid då jag bara redigerat bild, efter bild, efter bild. Ni är säkert mycket väl medvetna om att det finns ett ridvästskrav i hoppningen fram till man är 18. Detta tycker jag egentligen är otroligt märkligt. Inte själva regeln i sig för det är superviktigt att skydda sig MEN det jag vill ifrågasätta är varför den gränsen är baserad på ålder och inte tävlingsnivå.

Tänk er detta scenario: Lisa 15 år tävlar ponny-SM i hoppning i sommar. Hon är superduktig och har ridit så länge hon kan minnas. På hemmaplan rider hon aldrig med väst hemma för att den förhindrar hennes rörlighet och det är skönare för henne utan. Hon litar på sin häst till 100% och har haft den sedan hon var 10. De två är ett tillsammans! Lisa måste tävla med väst under SM, annars blir hon diskad. Men sedan har vi också Karin, 40 år gammal, som precis har skaffat sig sin egna häst och som började rida för 5 år sedan. Karin tänkte börja tävla lite med den nyinskaffade hästen även om den kan vara lite knäpp på tävlingsplatsen. Hon anmäler sig till en 90cm och en 1m klass, vilket som sagt kan vara lite riskabelt. Hon känner inte hästen, de har inte tävlat tillsammans och den kan vara knäpp. Karin är inte heller en särskilt rutinerad ryttare. Karin behöver absolut inte ha väst eftersom att hon är över 18.

Förstår ni var jag vill komma? När är det dags för ridsportförbundet att flytta bort denna regel från ålder till tävlingsnivå? Jag själv är inte på den nivån att jag skulle tävla utan men jag tycker ändå att det är knäppt att "nybörjare" kan få tävla utan en ridväst medan ungdomselitryttare måste tävla med... Lite vrickat enligt mig!

En av alla väldigt många bilder jag tog i helgen. Som vanligt gäller att man inte får använda bilder utan måste fortfarande köpa den i Equipes webshop!

  • Emelie

Gillar

Kommentarer

isabelkristensson
isabelkristensson,
teamrs
teamrs,