Miljontals åsikter kring bett

Något av det mest diskuterade inom hästvärlden är nog bett - vilka bör man och vilka bör man inte använda? Alla har nog en åsikt olik den andra. Något jag minns starkt var min otroligt trångsynta åsikt som yngre där inget var acceptabelt pågrund av att alla bett på ett eller annat sätt skadar hästen, vissa mer eller mindre. Men på den senaste tiden har jag faktiskt ändrat min syn på detta vilket kanske skär sig i öronen på de som tänker som jag en gång tänkte.

Förr så såg jag bara all skada ett skarpare bett kan göra. Varför lösa problem med skarp utrustning och inte klara av problemen utan. Men helt ärligt har jag börjat se det hela ur andra vinklar. Om man har en jättestarkhäst med ett svagt bett den inte tar tycker jag att man ska betsla upp. Det gör mycket mindre skada att kunna göra en lätt förhållning på ett starkt bett än om man sitter och ständigt drar i ett svagt hela tiden. Men sedan tycker jag inte heller att man alltid ska rida på ett starkare bett då det kan förstöra effekten eftersom att hästen kan bli för van och man ska inte heller använda något man inte kan hantera. Han man en ryckig och ostabil hand är inte ett sådant bett optimalt.

Och självklart finns det mindre bra bett jag kanske inte skulle vända mig till. Men det viktigaste kring detta är att man varierar för att inte göra det ena eller det andra till en vana. Och sedan är det inte heller optimalt på en ridskola med tanke på variationen av ryttare, där bör man nog ha så snälla bett som möjligt. Det jag egentligen vill få fram av detta är att man ska lära sig att se saker ut olika vinklar och inte sprida hat över folk för deras sätt att agera om man inte ens vågat kolla på saken ur deras ögon. Glöm inte att många bilder också är ögonblicksbilder.

Gillar

Kommentarer