Hästrelaterat

Åhhhh, känslan när saker och ting bara är helt perfekt. När allt bara stämmer mellan häst och ryttare, det är obeskrivligt.

Just detta upplevde jag idag när jag tog några språng inför stil-SM i helgen. Jämfört med hoppträningen förra veckan var det som att vi var ett helt annat ekipage idag, så lättad! Fokuset låg på kombinationer och trippelbarr på ca 1m, vilket kändes busenkelt! Vi avslutade även på lite studs för att han skulle bli ännu lite rappare i benen hihi. Nu är vi riktigt taggade in för SM, på torsdag åker vi den lååånga biten mot Skåne. Men innan dess ska vi hinna rida en dressyrlektion!

Bortsett från den grymma hoppningen på Kotten så har det faktiskt varit en ganska lugn dag. Gick upp relativt tidigt så jag hade mycket tid till att göra få grejer så att säga. Både Lexus och Stella vilade idag, så istället för att rida dom så hjälpte mamma med en del trädgårdsarbete samt att jag hoppade Totti lite lågt för skojs skull.

Är riktigt glad över att hoppningen på Kotten kändes så bra idag, han tvekade inte en sekund och var inte i en bom trots att vi fokuserade på våra svårigheter. Drömponny!!

Hoppas ni haft en bra dag! Vi höres.

Hästarna var lagom pigga idag innan ridningen hehe...

Detta hoppade jag och Kottis (kombinationen byggde jag om till studs i slutet):

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hästrelaterat, Tankar & åsikter, Tips

Är din häst matt i pälsen, trött, stressad, s.k. överkänslig, motsträvig eller kanske tycker den att det är obehagligt att bli borstad?

Jag rekommenderar att göra en håranalys!

Jag har gjort håranalys på tre st. hästar som jag köpt och WOW är nog det bästa ordet att beskriva resultatet med! Man skickar in 15 st. hårstrån som man rycker, alt. klipper väldigt långt ner, från manen i ett kuvert. Jag har skickat mina håranalyser till Cecilia Oscarsson.

Läs Mer om hur du skickar in håranalys till Cecilia HÄR

Lär mer om hur en håranalys fungerar HÄR

Det man får reda på via en håranalys är om hästen har brister, varför den har brister och varje gång har jag fått svar på varför min häst haft så "konstigt" beteende. Sedan rekommenderar Cecilia vad man bör ge sin häst samt var de finns att köpa.

Mina hästar har ändrats på följande sätt:

  • Tycker att det är skönt att bli borstad istället för att helst av allt vilja slippa det
  • Mindre obehag/arga miner i samband med sadeljorden
  • Mer glans i pälsen
  • Mindre stress
  • Bättre muskeluppbyggnad
  • Mycket finare i hullet
  • En mer ridbar häst
  • Överlag en mycket, mycket mer avslappnad och tillfreds häst

Om du vill veta varför din häst beter sig på ett visst sätt eller liknande, gör en håranalys. Jag kan inte garantera att du får svar eller att du får ett resultat, men jag har fått det 3 av 3 gånger. Dessutom har ett flertal personer i mitt stall skickat in håranalys på sina hästar och sig själva och fått svar på varför hästen beter sig som den gör, och vad man ska göra åt det.

Innan håranalys:

Efter håranalys:

Ja, det är samma häst!

Likes

Comments

Hästrelaterat

Hola amigos!

Igår red jag dressyrlektion på både Kotten o Stella. Båda var riktigt fina!

Kotten känns verkligen redo inför SM, såå mjuk och avslappnad. Red igenom programmet och fokuserade mycket på att kunna lägga ner honom samt att vi jobbade mycket på den förvända galoppen. Kotten har, både på gott och ont, väldigt lätt för byten. Men vi börjar iaf få kläm på det hela! På SM ska vi göra vårt bästa och så får vi se hur långt det räcker. Framförallt ska vi ha så jäkla kul som det bara går!

Stella var motsträvig i början då vi jobbade med att flytta rumpan och bogarna, suck... Haha, nej men på slutet vart hon såå fin i galoppen och samlade sig verkligen. That feeling!

Efter letionerna kom min kompis Linn och red ut Lexus, jag red Totti. Det gick bra och båda hästarna skötte sig.

Idag red jag ut Lexus och jobbade på lydnad fram och tillbaka. Och vilken j*vla galopp han får när han samlar sig. Dröm!!

Jag är så gaalet nervös inför SM, samtidigt som jag är sjukt taggad och nästan lite rädd.. haha, the struggle of my Life. En enda röra av tankar och känslor!

Likes

Comments

Hästrelaterat

Hallå!

Onsd-fred har vi haft dagridläger hemma. Linnea har varit snäll och hjälpt till och sovit över dessa dagar. Där av har jag fokusrat på ridlägret, mina hästar samt att jag och Linnea kollat på en del film. Där av har bloggen fått vila lite från uppdatering, men nu är det liiite lugnare så hade ett par minuter över för att skriva ihop detta.

En snabb genomkörare av onsd-fred då;
I onsdags var första dagen på ridlägret. Vi red dressyr samt tömkörde, riktigt duktiga ryttarinnor. På kvällen hopptränade jag Kotten på Lovisedal första gången för Ragna. Han va tyvärr inte riktigt sig lik. Jag hoppade utan martingal, vilket fungerat väldigt bra de två senaste starterna, men han vart för pigg eftersom han äälskar hoppträningar så han tog bettet. Detta innebar att vi kom tokigt mot hinder och till slut satte Kotten stopp. Då hade jag, som tur var, med mig en martingal i transporten som vi satte på och då gick det mycket bättre då jag fick igenom förhållningarna. Avslutade på 95-105 cm bana och det kändes som att vi hittade tillbaka till det normala i slutet. Väldigt lättad över att vi ändå fick ett bra avslut på träningen, eftersom SM närmar sig med stormsteg. Men jag ska ta några språng hemma nästa vecka innan vi åker för att känna av att allt är bra liksom.

Igår, torsdag, hade vi hoppning och körning på schemat. Både de mindre och mer rutinerade var riktigt duktiga, och hästarna skötte sig väldigt bra. Efter så hoppade jag och Linnea Lexus och Totti. Lexus, som jag hoppade, var fin!! Språngkurvan blir bara bättre och bättre. Dessutom var han otroligt glad över att få hoppa, även fast det inte var så länge sen sedan sist. Bockade i kurvorna och hade massor av energi. Gla' ponni!! Även Linnea och Totti skötte sig bra ;) Till sist red Linna lite dressyr på Stella då hon ska få motionera henne medans jag och Kottis är i Skåne!

Idag, fredag, var sista dagen på ridlägret. Vi red ut på fm och på eftermiddagen avslutade vi med hopptävling. Detta gick verkligen över förväntan, alla gjorde otroligt fina rundor på respektive höjd! Efter det red jag ut Stella och Kotten. Red i dressyrsadeln och trimmade dressyr på skogsstigarna, riktigt mjuka båda två! Stella blir stabilare och stabilare samt att registret växer i alla gångarterna. Kotten har även han blivit stabilare samt att man verkligen har något i handen. Jag kan liksom lita på att han är lösgjord.


Har några spännande inlägg på G, missa ej de!

Hoppas ni får en toppenbra helg!


Likes

Comments

Hästrelaterat, Tankar & åsikter

Hallå!

Jag satt och funderade på vad jag skulle kunna lägga till för sorts inlägg på bloggen o kom direkt fram till att jag borde dela med mig mer av mitt träningsupplägg!

Eftersom Stella har lite tävlingsvila då det varit mycket fälttävlan så trimmas hon mest hemma. Mycket fokus på dressyren då det är vad som behövs, hoppa kan hon. Tanken med henne är att vi ska testa några terrängträningar och sedan komma igång med tävlandet till hösten. Vid tillfälle kanske vi ska testa en fälttävlan (en väldigt låg sådan) på hemmaplan beroende på om vi hinner få tillräckligt mycket rutin och kondis. Hos Lexus ligger fokuset på att nöta in basic ridning; lydnad, framme i handen och aktiv i bak.

Kotten är den som ligger i huvudfokus just nu, eftersom Stil-SM snart går av stapeln. För hans del är det dressyr, dressyr, dressyr som gäller. Självklart ska vi hinna med en hoppträning samt att de härliga uteturerna är ett måste (!), men dressyren är det som sänker oss på tävling. Lite synd då Kotten är fantastisk, men nerverna lyser igenom och jag har ännu inte kommit underfund med hur jag ska hantera dem. Kanske inte så konstigt egentligen, då vi bara gjort fyra fälttävlansstarter tillsammans, men ändå.

Den kommande veckan ser ut såhär för Kotten:

Månd: Dressyrlektion hos Victoria, upplagd som en s.k. träningstävling för att få han (och mig) lite nervigare så att jag kan träna på att hantera det.

Tisd: Jogg ute

Onsd: Hoppträning

Torsd: Vila

Fred: Dressyrlektion (hemma)

Lörd: Konditionspass

Sönd: Jogga/skrittas på hårt underlag

​TB nationell p80 i Botkyrka, 66,5% i dressyren o nolla resten ledde till en fin andra plats <3 Hoppas att det går lika bra om knappt två veckor när det blir stil-SM!!

Likes

Comments

Hästrelaterat, Sir Wind

Den 31 maj 2010 föddes ett långbent, ljusgult (näst intill vitt) hingstföl på Norrmarjums Stuteri. Då visste ingen vad den lilla varelsen skulle lyckas åstadkomma.

Norrmarjums Sir Wind, eller Sören, skulle komma och bli den ponny som lärde sin ryttare vad det innebär att vara ledaren över hästen, att rama in och verkligen rida, inte bara åka, på hästen. Sören blev kvar på gården i 7 år och 25 dagar, totalt 2 580 dagar.

I ungefär 61 920 timmar har jag haft lyckan att ha Sören hos mig.

Det är något som jag är väldigt glad över. Vår resa är så fantastisk. Jag har alltid haft någon vision om att vi ska tävla hit och dit, och så kanske det inte blivit. Utan vi har haft en bättre resa än det. Vår resa innebär inte x antal rosetter och plaketter, vår resa innebär två individer som lärt sig otroligt mycket tillsammans. Två individer som lärt sig otroligt mycket av varann. Och det är jag väldigt glad över.

Sören och jag har gått från att, när jag började rida honom för drygt tre år sedan, springa in i galopperna, aldrig hoppat, inte gått i form. Från att vara svårlastad och motsträvig, till att;

Startat 80 cm felfritt

Kunna rida LA dressyrprogram

Lasta genom att "skicka in"

Hoppa alla olika sorters hinder så som tunnor, murar, däckhinder, terränghinder etc.

Terrängtränat med mer än godkänd prestation

Gå genom vatten

Gå att duscha och svampa

Rida i enbart halsring

Och mycket, mycket mer.

Jag kommer nog aldrig glömma denna egensinniga, speciella, otroligt vackra, ponnyn. I 7 år, halva mitt liv, har han bott på samma plats som jag bott på, i 7 år har jag kunnat säga att Sören är vår ponny. Dessa sju år har varit ovärderliga och jag är otroligt tacksam.

Sören har en enorm plats i mitt hjärta. jag älskar honom mer än ord kan beskriva och därför gör jag detta. Därför säljer jag honom redan nu, då jag inte vill gå miste om något som kan bli det bästa möjliga hemmet för Sören. Jag vet att Sörens nya familj kommer ta hand om honom som den stjärna han är, att jag får komma o häsla på när som helst samt att jag får ta del av Sörens fortsatta utbildning, det är jag otroligt glad och tacksam över. Men trots detta är det självklart svårt.

Men det känns ändå bra när jag kollar på Sören. Vi vill åt olika håll, och jag vägrar behålla honom längre och gå miste om detta hem bara för att jag inte vill slita mig från honom. Detta är det bästa för Sören.

När jag kollar på Sören är jag otroligt stolt över vad vi lyckats åstadkomma. Han är en så otroligt fin, mångsidigt utbildad ponny. Att jag lyckats får fram en så fantastisk ponny gör mig stolt.

Hejdå världens finaste Sören!

Likes

Comments

Hästrelaterat

Jag satt och kollade runt på lite olika bloggar sökandes efter inspiration. Tanken var att jag skulle skriva om min midsommar, som har varit så himla nice. Men sen kände jag att; vem bryr sig?

Så istället ska jag i detta inlägg skriva om hur galet tacksam jag är. Tacksam över mina fina hästar, tacksam över gården jag bor på, tacksam för all stöttning jag får, tacksam för att jag får göra det bästa jag vet till 110%. Framförallt är jag tacksam över att jag har mina fina familj. Den är guld värd.

Sören flyttar imorgon. Jag vet inte vad jag känner, börjar gråta när jag tänker på att han inte är min längre samtidigt som jag ler från öra till öra när jag fantiserar om min framtida storhäst som nu kommer vara möjlig att köpa framöver. Samtidigt inser jag hur jobbigt detta är för mig då jag i princip aldrig gråter, jag gillar inte att vara ledsen. Senast jag grät "på riktigt" var nog när vi tog bort världens bästa ponnyn Pagge för snart 3 år sedan. Usch.

Men samtidigt är jag så himla lycklig över att jag har de möjligheterna som jag har. Jag har så fina vänner, så fin familj och så fina hästar. Jag har ingen anledning till att vara olycklig, och det är jag inte heller. Men ibland behöver man vara lite ledsen, speciellt när ens fantastiska kompis (ponny) flyttar efter att ha stått bredvid ens sida i 7 år. Det betyder dock inte att man inte är lycklig. Att vara lycklig handlar om att vara glad över en längre tid, även om tråkiga saker sker så är man överlag glad. Och det är jag.

Tillägnar detta inlägg till lyckan. Fan vad jag gillar lycka.


Likes

Comments

Glad midsommar på er!

Idag är den första hästfria dagen på sommarlovet. Eller alltså jag har varit i stallet, men jag har inte motionerat någon häst! Ska egentligen bli ganska skönt. Jag älskar hästarna och ridningen men ibland är det skönt att bryta mönstret lite.

Hur ska ni fira midsommar? Jag har varit på Eriks kulle i Söderbykarl och kört femkamp. Eller ja, det vart mest stövelkastning och porslins-krossning då det var roligast, men ändå. Sen hem en snabbis för att sedan fortsätta ut till mormor och morfars sommarställe på Rådmansö. Såhär ser nästan varje midsommar ut för mig, och jag älskar det! Imorgon ska vi på lunch hos några släktingar. Det kommer även lite släkt från USA som vi aldrig träffat tidigare. Spännande!

Efter midsommar ska jag försöka få lite rutin, första veckan av sommarlovet har jag liksom sovit hela dagarna haha. Jag mår bra av rutiner, men är otroligt morgontrött. Kan sova hur mycket som helst och blir ändå aldrig pigg. The story of my Life som tonåring, ungefär såhär känner jag:

Likes

Comments

Hästrelaterat

Kom in sååå sent efter gårdagens dressyrlektioner igår så det var bara att äta, duscha och sova som gällde. Även om jag vill få igång bloggen så finns annat prioterat framför den, t.ex. hästarna, familjen och sömnen.

Men iallfall, både Kotten och Stella var riktigt fina igår!

Kotten red jag på det raka bettet för att variera mig lite. Han switchar väldigt mellan stretig och extremt ridbar på det bettet. På det tvådelade så får jag en jämnare, trevlig ridbarhet. Dock blir han så extremt fin när det funkar på det raka bettet, men under t.ex. tävlingssammanhang så är det tvådelade bettet bättre för just mig och Kottis. Fokuset under passet låg på att han ska acceptera "ramen", att han verkligen ska vara mellan hand och skänkel. När han är där så kan jag ha ett härligt tryck i honom utan att det blir "för mycket" och springit. Han var, eftersom jag red på det raka bettet, både extremt ridbar och mindre ridbar, men jag är väldigt nöjd överlag.

Stella var även hon fin! Äntligen börjar bitarna falla på plats. Att rulla runt i alla gångarter börjar bli riktigt trevligt, hon går stabilt och hon ger en trevlig känsla. Hon börjar även bli mer lyhörd och vi börjar få koll på bogarna även om ytterbogen gärna åker ut lite fortfarande. Fokuset här låg på att flytta rumpan in respektive ut på volt i alla gångarterna. Jag är riktigt nöjd med henne, vet hur jobbigt hon tycker att det är så man får vara glad för det lilla. Vi jobbar med detta för att jag ska få mer koll på henne och få en högre ridbarhet. Jag tycker att det gett resultat även om det är riktigt jobbigt för både henne och mig.


Idag fick Stella vila och Kotten reds ut med mamma på Sören. Kottis var så sinnessjukt fin, som vanligt efter en dressyrlektion. Jag red även Lexus med min kompis Linnea som red mammas Totti. Även Lexus var fin, som vanligt med andra ord! Lexus fick sig även ett riktigt bad för första gången, gick superfort då han var så himla snäll.

Imorgon ska Kotten gå ett markarbetes pass/dressyr med bommar är tanken. Stella ska kanske hoppas på ängen, det beror på ifall hon hinner få på sig bakskorna imorgon fm eller inte (vi har tagit av dom då vi släppt ihop henne med en ny kompis) och Lexus ska gå dressyr. Om jag inte kan hoppa Stella så får det bli hoppning på Totti.

Pryder detta inlägg med världens finaste Sören (men tyvärr inte en lika fin ryttarinna) <3

Likes

Comments

Hästrelaterat

God morgon!

Idag ska jag trimma Sören lite i hagen, kanske ta några sista språng innan han åker på söndag... </3

Ikväll blir det dressyrlektion på Stella o Kotten. Om jag o Kotten nu ska ha en chans på stil-SM så måste vi träna en hel del dressyr. Han går ju superbra hemma men sen när han kommer bort så blir han spänd. Just därför måste allt sitta ännu bättre hemma så att även om han blir spänd borta så kan han prestera bra. Han har verkligen börjat ställa upp för mig och han gör sitt bästa trots att han är spänd, men det räcker liksom inte nu i de lite svårare klasserna. Men gud vad jag älskar Kotten, han är så sinnessjukt godhjärtad <3

Detta blir en ganska lugn dag, uppdaterar senare om lektionerna mm. Vi hörs!


Finaste Sören, hans första "tävling" någonsin (ca 3 år sen) o det blev felfritt! Dock var han för feg för att bära rosetten så den fick jag ta haha <3

Likes

Comments