Postad i: Nova, Elton, Kess, Vardag, Eltons väg till stabil hund

Helt underbar promenad med brudarna!

Skvallerträning utanför väla, han skötte sig exemplariskt! Lite stress i början, mest när han hörde folk prata men inte såg dem - då vet han inte riktigt vad han ska göra. När han ser folk vet han att han ska skvallra på dem och då blir det lättare eftersom han har en uppgift, även om det kan komma något halvdant skall ibland. Planen är att komma ut på olika platser och träna minst två gånger i veckan.

Likes

Comments

Postad i: Nova, Kess, Lydnad

Lördag morgon = lydnad. Vi brukar försöka starta helgen på bästa vis, lydnad med mina brudar. Eftersom jag köpte ett tiokort på ekets hundarena bokar vi två timmar där på lördagarna och nördar lite, Elton fick köra agility under andra timmen idag så det blev nog lagom för alla hundarna som var lite trötta haha. För tidigt att gå upp fem en lördag tydligen ;) Jag beställde hem en kalender enbart till Novas träning nu när vi verkligen ska satsa igen och jag är så nöjd! Underbar bild, peppande citat på förstasidan och rosa kalendersidor. Här ska det bli ordentlig planering och utvärdering, heja struktur!

Till dagens pass då. Fokuset låg på att kedja ihop delar av startklassen med målbilden att Nova ska hålla sig lugn och inte gå upp i frustration vid socialbelöning så som hon gärna gjorde förr på tävling, just pga att jag varit himla dålig med att kedja ihop små bitar i taget. Hon är inte den hunden man bara kan ställa sig och belöna med röst och klappar utan att ha lärt in det som en rutin i programmet. Så nu jobbar vi på att hitta de sociala belöningar där hon förstår att jag är nöjd med henne men där jag inte går in och stör henne - hon vill helst inte att man "kladdar" på henne under träning eller tävling, då ska det va allvar tills man fått belöning (enligt henne). Vi kedjade två moment i taget några gånger med godis mellan momenten och sedan satte vi ihop inkallning-sitt under marsch-apportering utan godis. Hon fick en lugn klapp och ett "braaa" efter avslutat moment innan vi förde oss mot nästa. Det höll ihop så himla himla fint! Lugn, sansad och fokuserad hund. Efteråt hade vi såklart fest. Det är så roligt att se utvecklingen mot 2016 då vi senast tränade seriöst. Då var det frustration så fort leksaken åkte bort och jag ställde kvar. Nu bara matar hon igenom momenten med en sådan harmoni och energi! Underbart!


Vi fortsatte även med grunderna för rutan och runda kon. Sedan jobbade vi lite på fart i ingång med apport men nu har hon fått in fin teknik vid upptaget av apporten och bra med fart! Så vi aktar oss för att nöta sönder apporteringen nu när hon verkligen gillar den och utför momentet stabilt. Ett riktigt toppenpass som avslutades med ett stort leende på läpparna hos oss båda. Och en jäkligt nöjd hund ;)

Kess fick under tiden som Nova körde fortsätta jobba på sin burträning. Hon ligger nu super fint i tygburen oavsett hur mycket vi stojar och har oss och får godisregn då och då. Vi körde filtträning innan, precis som jag gjort med Nova, men efter att ha testat med tygburen har Kess verkligen fastnat, hon tycker det är så himla roligt att springa in och lägga sig i den - ibland kan jag knappt få ut henne, haha. Det är skillnad mot första gången vi var i en hall och hon skulle ligga instängd i en bur, oj vad hon skrek och tyckte synd om sig själv. Detta är nog fjärde passet på eket i tygburen för henne, första passet tröttnade jag på att hon sprang ut och fram till massa saker i hallen så jag stängde buren och hon försökte klösa sig ut...inte särskilt effektivt som tur var. ;) Funderade där och då på att ta den den enkla vägen och låta henne vara i bilen, men nej - ska man verkligen ge upp SÅ lätt? Så hon fick fortsätta följa med in och nu märker jag knappt av henne. Duktiga duktiga lillan! Stolt matte gånger två!


Hon fick stoja lite på planen hon med, träna på att runda kon, baklängesmarsch, fotgående med fokus på att hon ska sätta sig när vi stannar istället för att vinka eller ligga och så massa lek. Vips så hade jag två nöjda brudar som i skrivande stund sussar sött i soffan, de laddar upp inför vår tur till skogen om en stund.

Likes

Comments

Postad i: Piggi

Insåg att det kanske blir lite frågetecken nu då jag inte nämnt henne här tidigare. Men Piggi är inte min hund, hon bor här och har gjort sedan ett år tillbaka, tills vidare. Så nu vet ni ;)


Likes

Comments

Postad i: Elton, Nova, Kess, Piggi, Spår

Jag stoppade in samtliga hundar i bilen och körde till skogen för att spåra under lunchen. Jag har precis laddat ned en spår-app på mobilen så jag kan se om hundarna går rätt istället för att snitsla hela vägen! Men min teckning är sådär uppe på åsen så jag lyckades inte få igång appen till Piggis spår, men Novas kunde bli dokumenterat! Elton och Kess fick bara gå mini spår eftersom de typ aldrig spårat förut så det kändes inte riktigt lönt att dokumentera deras i appen ;)

Pigge fick gå ett 160 m långt spår med lite olika vinklar. Jag snitslade bara början och slutet för att jag inte ska hålla på och styra henne så mycket, något jag gärna gör. Väldigt nyttigt för henne att få arbeta sig genom det själv!

K

Början av spåret stämmer inte, gps:en ballade väl ur eller nåt för hon följde början fint. Men sen kom vi till stället där två människor och en hund gick en bit i spåret innan de fortsatte rakt fram där jag började svänga. Hon följde deras spår en bit, som ni ser, innan jag stannade och hon fick leta sig tillbaka till spåret. Sista lilla biten stämmer inte riktigt heller för där gick hon i spåret. Väldigt häftigt att kunna se hur vi gått!

Kess fick gå två mini spår som hon följde så fint så! Hon älskar att spåra och gör det verkligen noggrant till skillnad från piggi som bara springer genom sina haha. Elton har bara gått ett viltspår tidigare så han fick testa att gå ett minispår han med och tyckte väl det var lite konstigt men till slut tog han sig igenom det!


Nu är hundarna lite nöjda och vi ska snart ut och jobba igen. Sen blir det fredagsmys ikväll!

Likes

Comments

Postad i: Elton, Nova, Kess, Agility, Filmer, Lydnad

I lördags hyrde jag Ekets hundarena 7-9 på morgonen för träning av trion. Hallen var jätte fin och vi gillade den väldigt mycket. Skånehallen är nog aningen större men ekets blir perfekt för lydnadsträning! Där fanns rallylydnadsskyltar (tyvärr var nybörjarklassens inte klara när vi var där) och en ROSA lydnadsruta! Eftersom Elton hade tränat agility tidigare i veckan låg fokuset på brudarna.


Nova fick en genomkörare av samtliga moment ur startklassen och fokuset låg på ordförståelse, stadga och fart i apportering. När sedan Kess tränade fick Nova ligga plats, det finns många fördelar med flera hundar! Nova känns så himla stabil och med mig i träningen nu jämfört med 2016 när vi tävlade. I mars ska vi starta igen och vi längtar!

Kess fick köra lite gott och blandat, vi vet inte riktigt vad vi vill träna och om vi ens vill tävla. Vi kör rally för skojs skull och jag tror det blir hennes gren. Men eftersom skyltarna inte var klara la vi ned lite tid på fria följet, sitt och ligg (som hon forfarande bara nästan kan. Ligg kan hon nog -nästan- men i sitt ska hon alltid vifta med tassarna haha) och några övningar i rallyn som jag kan i huvudet. Svårt att träna något ordentligt när hunden inte kan grund kommandona. Men hon är duktig!

Elton fick springa en mini bana och nöta sväng och runt kommandon. Vi körde även lite RC men inget ordentligt för jag hade glömt ta med min target haha... Vi har börjat bli så samspelta i agilityn och jag börjar känna mig mindre som en stel förvirrad höna ;)

Likes

Comments

Postad i: Vardag

Planering. Kan det vara beroendeframkallande? Jag älskar att sitta med kalendern och min bullet journal. Det är så rogivande att få struktur på hundarnas träning! Och jag kan väl knappast vara ensam om det? ;) Vi har redan en del träningar med vänner och timmar i hundhallar inbokade, för att inte tala om alla tävlingar jag fyllt kalendern med haha. Mål och en plan till hur vi ska nå dit - det är den bästa motiveringen!

För några dagar sedan klickade jag äntligen hem tre nya böcker. Blygerhundar har jag velat ha i flera månader, jag har redan börjat läsa i den och håller tummarna för att det är sista pusselbiten som behövs i Eltons rehabilitering. Författaren delar helt min filosofi om hundträning så jag är så himla glad över inköpet än så länge! Eftersom tjejerna träna Nose work behövs verkligen den boken, Nova och jag har kommit i någon fallgrop där markeringar är skit kul så hon markerar allt och lite till, fungerar inte det så apporterar hon - men det är inte alltid doften som hon gör detta med. Så jag ska skumma igenom boken sedan börjar vi troligen om från ruta ett!

Likes

Comments

Postad i: Elton, Nova, Kess, Vardag

Idag fick vi sällskap på promenaden, blev en lång runda i en ny skog. Helt underbart! Kess sprang lös nästan hela promenaden och Elton en bra bit av den. I slutet gick vi omkring i en stor hage där även Nova fick vara lös en stund. Nöjda hundar och nöjd matte!

Likes

Comments