Mellandagar=eget arbete! 😊

Under jullovet har jag mest ridit pÄ travbanan. Slingan upp i skogen Àr skottad och det Àr det bÀsta stÀllet att rida Rosie just nu dÄ hon inte fÄr nÄgra styltor dÀr. Hon har ju fortfarande inga snösulor dÄ vÄr hovslagare ville avvakta med det dÄ hösten var sÄ mild och dÄ ett par sulor ökar risken för hovböld nÀr det Àr milt vÀder.

IgĂ„r Ă„kte vi dock in till ”tĂ€ltet”, ridhuset dĂ€r vi har haft ridhuskort i Ă„r. Vi hade en plan A och en plan B för ridpasset! Plan A var att anvĂ€nda bommar pĂ„ marken för att trĂ€na lydnad. Detta Ă€r möjligt bara om det Ă€r hyfsat tomt i ridhuset. Plan B var att jobba lösgörande - lite mer dressyr alltsĂ„! Detta skulle vi köra om det var mĂ„nga ekipage i ridhuset!

Till en början sÄg det ut som att vi skulle fÄ gÄ pÄ plan B. Det var tre andra ekipage i ridhuset, men ett av dem hade lektion och anvÀnde redan bommar pÄ marken i en box, sÄ dÄ kÀndes det som att vi inte kunde börja lÀgga ut en massa ocksÄ.

SÄ jag började jobba med Rosie för att fÄ henne lösgjord! Vi hade inte ridit lÀnge förrÀn de andra började plocka ihop, sÄ dÄ tog vi över bommarna och kunde köra som vi hade tÀnkt med plan A.

Vi la ut tvÄ bommar pÄ ena lÄngsidan, innanför spÄret, med 21 meter emellan. En bom fick ligga pÄ medellinjen.

Först jobbade jag lite pÄ en volt med bommen pÄ medellinjen. Bara liksom med att fÄ ett jÀmnt och lugnt tempo och komma rakt pÄ den, Àven fast jag lÄg pÄ volten. Vi testade nÄgot byte över ocksÄ.

Sedan tog vi lÄngsidan. Jag började med att fÄ in sex jÀmna sprÄng mellan bommarna. 21 meter Àr just sex sprÄng pÄ c-ponny, sÄ det skulle inte vara nÄgra problem! Efter det red jag för att pricka in sju sprÄng emellan. Problemet jag har haft hela Äret Àr ju att fÄ Rosie sÄ pass lydig att hon ska korta sig nÀr jag ber om det. Hon vill ju gÀrna ta alla linjer i hoppning med fart, oavsett höjd. Hon Àr ju en ganska stark ponny att rida, sÄ det Àr alltid en utmaning att fÄ henne dit man vill i den frÄgan, dÄ hon dessutom kan ha en del Äsikter!

Det gick förvĂ„nansvĂ€rt bra igĂ„r! Vi fick till sju sprĂ„ng pĂ„ redan andra försöket! Rosie var vĂ€ldigt pigg, men hon lyssnade, fastĂ€n hon ansĂ„g att det var lite löjligt att galoppera med smĂ„, korta sprĂ„ng. Jag tĂ€nkte pĂ„ vad Cia sa pĂ„ senaste trĂ€ningen och det var att jag skulle ha ”mycket hĂ€st framför mig!” nĂ€r jag galopperade. Det funkade verkligen!

NÀr vi hade jobbat sÄ i bÄda varven och jag hade fÄtt Rosie att göra det jag bad om, sÄ fick hon sin belöning! Det var att ta bommarna i bÄda varven med bara fem sprÄng emellan. Rosie svarade fint framÄt, Àven fast hon vid det hÀr laget borde ha varit ganska trött! Vid ett tillfÀlle blev hon lite lÄng, men i det stora hela, sÄ blev det som jag hade tÀnkt mig! Vi avslutade ridpasset genom att Rosie fick trava av pÄ lite lÀngre tygel, sÄ att hon kunde sÀnka huvudet lite i den avslutande traven (efterföljt av skritt sÄ klart, sÄ att hon inte ska fÄ trÀningsvÀrk).

Passet igÄr kÀndes riktigt bra! Rosie var pigg och energisk, men lyssnade pÄ vad jag ville ÀndÄ! Helt klart vÀrt att Äka in till ridhuset var det! HÀr nedan ser du ett youtube-klipp pÄ hur det sÄg ut:

Gillar

Kommentarer