​Vinnare av TC SM blev team Hedekas!!! I team Hedekas red Kajsa Ivarsson och Wilma Johansson. STORT GRATTIS :D

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Näst ut är Adina:

Jag heter Adina och är 17 år o bor i örebro. Jag rider en ponny som heter Crystal VIII, kallas Crissy och hon är 7 år. Crissy importerades av hennes ägare för ett år sedan, hon är väldigt glad o positiv och hoppa tycker hon är superkul och när man tycker att ryttaren ska släppa så hon kan springa på då gör man luftsprång😛Nu till sommaren har vi varit ute och hopptävlat en del. Jag och en kompis i stallet hörde om team chasing SM och tyckte det verkade som en kul grej, vi har lite terränghinder i ena hagen så har tränat lite där tillsammans, vi tyckte det var väldigt roligt😊

Om vi skulle ha någon "dold" talang så är det kanske att hon är väldigt social och vill gärna vara med, står lös på gången o kan släppa henne på banan efter jag ridit medans jag mockar/plockar undan och då följer hon efter. Hon kan även pussas och tigga är hon väldigt duktigt på😝Crissys egna dolda talang är att hon på något sätt lyckas få alla att älska henne, speciellt "grabbarna" i hagen😂. Allt med Crissy blir lite roligt o knasigt😄

Likes

Comments

Hade tänt att det kan vara jul att få lite information om de ponnyekipage som ska hoppa team chasin SM på lördag. När vi har presenterat alla SM ekipage ska vi även börja presentera alla som är med och rider TC.

Först ut tänkte jag att Evelina blir:

Hej! Jag heter Evelina och är 13 år och bor i Örebro. Jag har en D-ponny som heter Swinford Patch och han är född 2005. Jag har haft honom i ca 1,5 år. Tillsammans har vi framförallt hopptävlat men också hoppat lite terräng. När vi provade Team chasing tyckte vi att det blev en sådan positiv energi bland både ryttare och hästar. Jag, Adina och våra hästar tycker om fart och fläkt, så vi tyckte att detta verkade vara något för oss!


Det bästa Patch (som han kallas) vet och kanske att det är hans dolda talang, är att få springa så fort som möjligt. Han är riktigt snabb. Han tycker också väldigt mycket om godis, kanske lite för mycket ibland😆


Likes

Comments

Igår var det team Chasing träning på Minigården som ligger i norra Bohuslän. (Gå med i gruppen Team Chasing sweden på Facebook för att få uppdateringar om när nästa träning är nära dig. När det är träningar på Minigården läggs det också ut på deras facebookgrupp Minigården.) Vissa ponnyekipage vässar formen inför ponny SM i team Chasing som är den 9-10 september i Skara! Vi önskar lycka till till alla ponnyekipage som ska vara med! 😀🦄

Likes

Comments

Historik
Som hästsport uppfanns Teamchasing 1974 under en särdeles god och lång lunch där Douglas Bunn, Hickstedtävlingarnas skapare, träffade BBCs sportproducent Alan Mouncer för att finna några nya idéer för Hicksted. Efter flera glas portvin föreslog Bunn att lag om fem ryttare, varav de fyra första räknades, skulle rida över de formidabla naturliga hindren som fanns godset, på tid. Tävlingsreglerna skrevs på baksidan av menyn. Banan var krävande med hela 30 st rejäla hinder av hög svårighetsgrad. Det hela direktsändes i TV under 8 år. Både publik och tävlande uppskattade tävlingsformen. Även efter att BBC slutade sända sporten på TV levde den vidare och utvecklades. Idag tävlar hundratals lag under 10-15 helger under vår och höst i England. Det är en riktig vuxensport där lagandan är avgörande.

Team Chasing kom till Sverige:

I Sverige provades teamchasing första gången 1984 i en mindre försökstävling på Revingefältet i Skåne. Fälttävlansnestorn Lars Christensson minns: ”Vi kände ju till tävlingarna på Hicksted och bestämde oss för att ta efter. Vi satte ihop ca tio lag med tre ekipage i varje lag. Ryttarna var främst fälttävlansryttare. Banan bestod av terränghinder och häckar som skulle hoppas samtidigt. Lagen hade roliga namn och ryttarna var koordinerade i klädsel eller t o m ibland utklädda”.

Det blev ingen regelbunden fortsättning förrän ganska långt senare, 1995 då Falsterbo Horse Show behövde showinslag i samband med den fälttävlan som gick på Falsterbo ljung. Christer Schildt och Jana Wannius med bistånd av Lars Christensson satte igång det hela. Reglerna satte man efter eget huvud. Christer Schildt: ”Vartannat hinder skulle hoppas med ryttarna samtidigt i luften. Vi ändrade sen till att hästarna skulle vara inom en zon 3 m före och efter hindret. (Något som senare ändrades tillbaka till dagens regler – 12 hovar i luften samtidigt vid bedömningshinder). Första tävlingen blev en stor succé. Vi hade lag med deltagare från hopp, dressyr och fälttävlanslandslaget och en rad företagssponsrade lag.

Flyinges lag var bäst det första året. Laget från Flyinge gick inte av för hackor: olympiamedaljören i fälttävlan Jan Jönsson, hinderryttaren och galopptränaren Tony Oscarsson och veterinären/galopptränaren Per Michanek. Samtliga jobbade på Flyinge och kunde träna ordentligt. Team Chasing är på stark fram marsch igen efter ett par års mindre aktivitet. Dom flesta teamen som är aktiva idag är glada amatörer, där vi glädjande kan konstatera att intresset växer även hos ponnyryttare.
Vill ni prova på att rida Team Chasing? Hi hittar oss på FB och hemsidan <http://www.teamchasing.se>

Regler:

Lagen måste hoppa över samtliga hinder. Inget straff delas ut vid vägran eller om ett ekipage går vid sidan av ett hinder, utan då lägger deltagaren en volt och hoppar igen medan tiden tickar på. Tre vägran vid samma hinder medför uteslutning.

Två typer av bedömningshinder kan användas. Avsikten med hindren är att värdera laginsatsen i tävlingen. Häckar/stockar: Ingen hästs hov får vidröra marken vid språng över hinder(12hovar i luften). Påföljd om underlåtenhet att följa denna regel skall vara 5 sekunders tidstillägg . Hinderfålla: De tre hästarna ska ha tolv hovar i marken innan någon hoppar ur. Påföljd för underlåtenhet att följa denna regel skall vara ett tillägg på 20 sekunder per lag. Det bör finnas minst en speciellt utsedd hinderdomare för att bedöma detta. Normalt förekommer en ”fålla” per bana. Vinnaren är det lag som har snabbast ihoplagda tiden.

Hoppas att ni blir sugna på att prova team Chasing! 😀🦄

Likes

Comments