romantiken, repotage

Det var mörkt, fullmånen stod högt och dimman var tät. Inget ljus nådde kyrkogårdens djungel av beväxta gravstenar. En mörk figur uppenbarandes. kort men smålockigt hår med svart nyans och en borste till mustasch. Liten ljus scarf, mörk kavaj och grå rock. På axeln stod en korp. Något som kan kopplas till boken “The Raven”. Min intervju tar plats på kyrkogården med uppfinnaren av moderna deckare och science fiction. Edgar Allan Poe, en av skräckromantikens mästare. För ge min intervju en stam frågar jag hur det hela började. Han berättade att redan som tretton år gammal hade han skrivit tillräckligt poesi för att ge ut en bok. Han var arton år när han gav ut sin första bok “Tamerlane”.Boken var början av hans författarskap men han gick senare med i armén för att uppfylla sina mål och blev ”sergeant major” (regementsförvaltare). Poe fick sig själv medvetet avskedad från West Points regiment för att hämnas. Hans adoptivfar berättade ej om händelser hemma och bidrog inte tillräckligt med pengar.

Jag frågade honom om han kunde berätta lite om hans svårare tider. Han gav en djup suck men tittade återigen upp med sina grå ögon. “ Jag var utan pengar, sällskap och familj men ändå gav jag mig ut sökandes efter familjemedlemmar i Baltimore”. Det var där hans döda far bott och Poe hoppades hitta familj. Dock blev han rånad av en kusin vid midnatt men som tur var hittade Poe en annan släkting. Faster Maria Clemm som åter tog han på fötter.

Författare hade svårt för att leva på sina verk under många århundraden. Även Poe hade problem. Under en lång tid var han en känd kritiker som skrev mycket för ett magasin benämnt “The messenger”. Dock fick han ändå väldigt lågt betalt. Han flyttade runt en del och jobbade på olika tidningar och magasin. Det var fortfarande svårt finansiellt och trotts sitt rykte hade han väldigt litet inflytande på arbetsplatserna. Han levde för det mesta i fattigdom under sitt liv men klarade sig. Delvis tack vare hjälp från sin svärmor och faster.

Fredrik Olsson

Romantiken, Reportage

TE14L

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments